Bulvár

Vánoční hody: Nezapomínejte na kvalitu

Vánoce nejsou jen o dárcích a pohodě. Těšíme se na salát, kapra a nejrůznější pochutiny, které si během roku odpíráme. Dalo by se říci, že Vánoce zavánějí obžerstvím. Jednou v roce takový nápor jídla určitě přežijeme. Dbejme však na to, aby jídlo bylo kvalitní.

shopping

Blíží se nám termíny výplat, to je dobrá zpráva. Ta horší je, že nás čeká VVN - Velký Vánoční Nákup. S nákupním vozíkem budeme muset jezdit slalom mezi napráskanými regály, odstavenými vozíky a spoustou nakupujících. Ve finále si postojíme kilometrovou frontu u pokladny. Není lepší den na nákup, než všední. Dost lidí odkládá větší nákupy na víkend nebo pátek. Měli bychom proto vyrazit dnes, kdy nebude takový nával. Pokud vám na kontě ještě nepřistál potřebný obnos, napište si alespoň seznam s nákupem a poučte se, na co je třeba dávat při nakupování zřetel.
Víc než kdy jindy si budeme muset hlídat naše osobní věci. Kapsáři mají období žní a čekají za každým rohem na sebemenší pochybení budoucí oběti. Není to však jediný problém, se kterým se můžeme při nakupování setkat.

Lidé často nahází věci do nákupního košíku. V blízkosti kasy zjistí, že nakupili více, než by chtěli. Maso klidně fláknou do regálu se sušenkami. Zaměstnanci obchodu maso vrátí zpět do chladícího boxu. Jenže takovýto balíček může po konzumaci nadělat nepěknou paseku.

Jak poznat dobré maso a jak s ním zacházet, jsem se zeptala strýce mého manžela - kuchaře, vítěze grilovací soutěže a učitele vaření v hotelové škole

Kvalita mase se dá poznat velmi snadno i pouhým okem. Čerstvé maso je lesklé, nemá matný povrch. Nemá být nazelenalé. Kuřecí maso má světle narůžovělou barvu a kůži bílou až velice světle narůžovělou. Maďarská kuřata bývají často krmená kukuřicí, a tak je kůže a tuk jemně nažloutlý.
Hovězí maso je podle stáří dobytčete světle červená u mladých kusů. Čím je zvíře starší, maso je tmavší až do červeno hněda. Lůj (tuk) u dobytčat je bílý pevný, u starších kusů je nažloutlý a řidší.
Vepřové maso má podle stáří tmavší růžovou barvu až do světle červené. Sádlo u mladých zvířat je bílé, u starších nažloutlé až našedlé. Maso by mělo zrát při teplotě okolo 5 stupňů Celsia. Neodpočinuté maso je tuhé, má nevýraznou chuť a vůni.
Podle druhu masa je doba zrání 1 den až 1 měsíc.

Přibližná doba zrání:
Ryby nemusí zrát.
Drůbež mladá 1až 2 dny.
Drůbež starší 2 až 3 dny.
Telecí maso 3 až 5 dnů.
Vepřové maso 5 až 7 dnů.
Hovězí maso 10 až 14 dnů, maso na steaky až 28 dnů.
Zvěřina zraje 1 až 2 měsíce. Může se nechat zrát v mrazáku. V tom případě je doba zrání půl roku.

Pozor!
Maso nedávejte do lednice v mikrotenu nebo igelitu, rychle se zapaří. Výjimka je maso balené v ochranné atmosféře nebo vakuované. Obal však ani v jednom případě nesmí být porušen!“

Moc ráda chodím „sosat“ rady ke strýci. Ještě se mi nestalo, že by jídlo zbylo. Jen tu zvěřinu jsem neměla odvahu nechat v chladu uležet dva měsíce. Putovala do mrazáku a my půl roku čekali na mňamku. Byla jsem velice nervózní. Jídlo jsem připravovala po telefonu. Zrovna v tu dobu byl strýc na dovolené a nemohl mi názorně ukázat. I tak jsme to zvládli a od té doby je u nás zvěřina časté sváteční menu. Jednomu myslivci jsem kdysi zachránila štěně, mám své zdroje masíčka. Jestli chcete, o víkendu se stavte na kňoura s brusinkami a šípkem. Přílohy k tomu nevedeme. Po chlebu se práší z nosu a brambory zbytečně zaberou místo v žaludku.

Hodina gastronomie je za námi a nezbývá mi než vás pozvat na hodinu historie.

Zkuste si vyrobit zlato podle alchymistů. Třeba se vám povede :).

Renča ví, jak zabavit děti

Doufám, že všichni nejsou takové konzervy. Já bych se tedy na koncert řádně vyparádila.

Rodičovství je náročná úloha. Děti nám naše snažení vrátí i s úroky. Tentokrát v tom nejlepším slova smyslu.

Ludmila si vybojovala podpis pro svou nemocnou dcerku. Doufám holky, že jste pořád takové skvělé parťačky.

O chlapské chřipce (rýmičce) toho víme dost. Jak to dopadne, když chlapa chytne žlučník?

Když nevěříme dětské upřímnosti, alespoň se zasmějeme.

Okořeňte si dnešek smíchem.

Brali byste takového šéfa? Nebo byste ho sťali sekerkou?

Tento článek dejte přečíst mužům, kteří neumí balit dárky. Myslím, že je lepší mít na dárku více izolepy než papíru. Hlavně, že potěší.

Maje má úžasnou dceru a je skvělou mamkou.

   
11.12.2012 - Blog redakce - autor: Vlaďka Husárová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [32] Jindriska8 [*]

    Už se na salát těšíme!

    superkarma: 0 16.12.2012, 10:50:10
  2. [31] Trefa [*]

    Trefa:kabelku si vzdy povesim reminkem okolo krku.a kabelku ma vzdy vepredu na prsouch.

    superkarma: 0 11.12.2012, 21:48:53

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] saruz [*]

    bramborový salát máme svůj domácí a kapra kupujeme přímo na sádce, čerstvého

    superkarma: 0 11.12.2012, 21:27:33
  2. [29] free [*]

    My měli kapra jednou, když nám ho v makru dali zdarma k nákupu... plaval týden ve vaně, než se manžel odhodlal s tím něco udělat.

    superkarma: 0 11.12.2012, 18:44:24
  3. [28] step1 [*]

    honzule8 — #11 My se taky druhý den vrháme na studené kapří řízky. Už se těším.

    superkarma: 0 11.12.2012, 17:49:11
  4. [27] Saritka [*]

    Kabelku z ramene nedám.Sml23

    superkarma: 0 11.12.2012, 16:40:24
  5. avatar
    [26] Judo [*]

    Kabelka a nákupní vozík to je moje slabina.

    superkarma: 0 11.12.2012, 15:42:25
  6. [25] jerenika [*]

    Kabelku nenechávám z dozoru a do nákupního košíku ji už vůbec nedávám Sml23

    superkarma: 0 11.12.2012, 15:34:49
  7. [24] katkaP [*]

    to ja se na Vánoce vždy těším kvůli adventním nákupům, s manželem jezdíme každý rok do Vídně na nákupy, jejich Kartoffelpuffer prostě miluju :-), poslední dobou jsem zjistila, že adventní Vídeň s cestovkou má své kouzlo, nemusím se o nic starat

    superkarma: 0 11.12.2012, 13:49:53
  8. [23] dadma [*]

    Bramborový salát, kapr, kuřecí a krůtí řízek a vinná klobása.

    superkarma: 0 11.12.2012, 13:46:12
  9. [22] Vlaďka Husárová [*]

    rendac — #8 A na angínu Sml32. Už jsem infikovala manžela Sml57. Chudák. To teď budu poslouchat měsíc, jak ho dva dny bolelo v krčku.Sml54

    superkarma: 0 11.12.2012, 13:22:55
  10. avatar
    [21] kapkamore [*]

    Na štědrý den k večeři mám mořského pstruha s bramborovým salátem..

    superkarma: 0 11.12.2012, 13:05:31
  11. avatar
    [20] ladouch [*]

    Jetě musím koupit krůtu a kapra a mám vystaráno.Sml58

    superkarma: 0 11.12.2012, 10:31:51
  12. avatar
    [19] pajda [*]

    Hmmm...přečetla jsem si, jak se léta učitelům nezaslouženě přidává a vytáhla svoji výplatní pásku..je na ní o 2000 míň, než před šesti lety (a to tam jsou odměny) a jen o 3000 víc, než před 20 lety. Takže velký nákup opravdu nehrozí.

    superkarma: 1 11.12.2012, 10:00:57
  13. avatar
    [18] vmarta [*]

    salátik domácí a dobrý biftek..mňam

    superkarma: 0 11.12.2012, 09:28:55
  14. avatar
    [17] Žofie [*]

    Dala bych si pěkný hovězí biftek Sml22

    superkarma: 0 11.12.2012, 09:26:54
  15. avatar
    [16] Milea [*]

    Zrovna včera jsem porcovala vepř.maso ze zabíjačky. Bylo den odleželé. Tak nemusím nic už letos nakupovat, kromě kuřecího nebo ryb.Sml73

    superkarma: 0 11.12.2012, 09:24:12
  16. avatar
    [15] delfi.na [*]

    To je pravda, že lidé si něco koupí, pak si to rozmyslí a šupnou to tam, kde zrovna jsou. To nechápu. Taky jsme koupili svíčkovou, pak se nám to rozleželo, cena byla přece jen vysoká a chlap, že to je ostuda, že to vrátit nejde a že to někam odložíme. Prostě jsem to maso vzala, zašla za paní prodavačkou a řekla jí, že jsme si to rozmysleli, jestli nebude vadit, když to vrátím. S úsměvem přijala a řekla, že je fajn, že to vracím, než aby to našli mezi sušenkami, kde není chladno.  

    superkarma: 0 11.12.2012, 09:19:03
  17. avatar
    [14] arminka [*]

    Sml16 jak jinak, salát jedině domácí Sml67

    superkarma: 1 11.12.2012, 09:02:27
  18. avatar
    [13] Hanula [*]

    Sml16salát domácí - rybička přímo z moře

    superkarma: 0 11.12.2012, 08:15:43
  19. [12] jithule [*]

    salát si dělám sama, kapra jí jenom manžel

    superkarma: 0 11.12.2012, 08:15:33
  20. [11] honzule8 [*]

    kapra máme vždy čerstvého a salát také. i když já osobně mám nejraději řízek z kapra druhý den, ňam

    1. na komentář reaguje step1 — #28
    superkarma: 0 11.12.2012, 07:43:30
  21. avatar
    [10] ala 312 [*]

    Salát jedině domácí, maso zase u našeho řezníka, má ho vždy čerstvé a hezky očištěné Sml22

    superkarma: 0 11.12.2012, 07:33:23
  22. avatar
    [9] tajnostii [*]

    Kapra nejímeSml23

    superkarma: 0 11.12.2012, 07:26:20
  23. [8] rendac [*]

    tak že ženy o víkendu všichni vyrážíme na zvěřinu k Vlaďce Husároví Sml59

    1. na komentář reaguje Vlaďka Husárová — #22
    superkarma: 0 11.12.2012, 07:15:45
  24. avatar
    [7] ekleinovka [*]

    Kapra nejíme,kuřecí řízky máme v mrazáku....

    superkarma: 0 11.12.2012, 07:07:20
  25. avatar
    [6] lenig [*]

    také vše bedlivě sleduji, ty problémy potom rozhodně nestojí za to

    superkarma: 0 11.12.2012, 06:42:40
  26. avatar
    [5] Kytinkak [*]

    kapra kupujeme těsně před, takže ho už nezamražuji, salát si dělám svůjSml16

    superkarma: 0 11.12.2012, 06:10:29
  27. avatar
    [4] LudPa [*]

    Dávám pozor,salmonelu nechci.

    superkarma: 0 11.12.2012, 05:55:47
  28. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    Sml23

     nezapomenu, pašík je včetně kachniček v  mrazáku, aj býček.Sml67

    superkarma: 0 11.12.2012, 05:48:46
  29. avatar
    [2] hubajda [*]

    vse mam cerstve no maso nektere mam koupene a dane v mrazaku jinak salat si delam sama malo veci koupim vetsinou si je udelam doma sama a vim co v tom je

    superkarma: 1 11.12.2012, 02:10:03
  30. avatar
    [1] Jindriska8 [*]

    Bramborový salát jedině domácí,kapra si kupujeme živého.Klobásy mám vždy čerstvé a ty kupuji před Štědrým dnem.Sml22

    superkarma: 0 11.12.2012, 02:06:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme