Vaření

Vánoční cukroví, kterému neodoláte

sdf¨

Chez Lucie

Recept, do kterého jsem se zamilovala na první pohled a bylo nezbytné ho vyzkoušet, jsou čokoládové lanýže. Blogerka Lucie, která píše a fotí do skvělého blogu Chez Lucie, se s tímto receptem zúčastnila, stejně jako já, Lidl Food Challenge. Z uvedené dávky vytvoříte asi 30 malých lanýžků, po kterých se na svátečním stole jen zapráší.

Čokoládové lanýže s kandovanou pomerančovou kůrou

  • 200 g čokolády (kolem 70% kakaa)
  • 105 ml smetany ke šlehání
  • 25 g másla
  • 2 lžíce Amaretta
  • asi 30 g vlašských ořechů
  • asi 30 g kandované pomerančové kůry

Čokoládu nalámeme na malé kousky a dáme do misky.
Smetanu s máslem přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Necháme dvě minuty stát a rozmícháme dohladka. Pokud se všechna čokoláda nerozpustila, můžeme dát na 15 vteřin do mikrovlnky.
Vmícháme Amaretto.
Misku zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladit v lednici.
Zatím si v troubě opražíme ořechy - trvá to asi 7 minut na 180°C - a rozmixujeme je.
Kůru nakrájíme na kostičky.
Lžičkou vykrajujeme z čokoládové směsi kousky, do každého schováme kousek pomerančové kůry, uválíme kuličky a obalujeme je v ořeších.
Můžeme skladovat v chladu až tři týdny, před podáváním necháme povolit v pokojové teplotě.

Rodinné poklady

Dva recepty jsem vybrala také z kuchařky, kterou jsem zdědila po babiččině příbuzné. Jsou to anýzové pusinky a kraple. Druhý z receptů mě zaujal svým tajemným názvem a poznámkou, že se rozplývají na jazyku.

Anýzové pusinky

  • 4 vejce
  • 4 žloutky
  • 400 g moučkového cukru
  • 1 lžíce mletého anýzu
  • 300 g hladké mouky

Vejce, žloutky a cukr šleháme ve vodní lázni, až nám směs začne houstnout a je teplá. Přidáme lžíci mletého anýzu a šleháme již mimo vodní lázeň až do vychladnutí. Doporučuji použít šlehač. Ručně je to nadlouho.

Po zchladnutí přidáme mouku a důkladně promícháme.

Na vymazaný a vysypaný plech tvoříme pusinky, které můžeme ještě lehce posypat anýzem. Necháme asi dvě hodiny zaschnout. V sešitu od babičky je doslova napsáno „až se utvoří škraloupek“.

Pečeme na 110 °C, asi 45 minut. Ideální je horkovzduch.

Kraple

první těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla

druhé těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce octa
  • 125 ml smetany
  • špetka prášku do pečiva
  • moučkový cukr na obalení

Vypracujeme si těsto pouze z másla a mouky. Dáme do chladničky odpočívat. Druhé těsto si připravíme ze zbylých surovin.
Druhé těsto rozválíme na obdélník. První těsto vytáhneme z lednice a rozválíme na poloviční obdélník jako první těsto. Menší obdélník položíme na polovinu většího a přeložíme, okraje přitiskneme. Rozválíme opět na tenký obdélník, který přeložíme na třetiny a potom ještě jednou na třetiny. Opět rozválíme a celý postup opakujeme ještě jednou.

Z připraveného těsta vykrajujeme kolečka, do kterých dáme maličko ořechové náplně (stačí jen mleté ořechy s trochou cukru), zavřeme, přitiskneme okraje. Pečeme na 200 °C asi 15 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Krásné Vánoce přeje Elly.

   
15.12.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [15] paníliška [*]

    Tomuhle odolám. A listové těsto raději koupím.

    superkarma: 0 15.12.2014, 21:45:06
  2. [14] Helena Svatková [*]

    Ale odolám, já sladké nemusím, dám si místo toho ovoce.Sml59

    superkarma: 0 15.12.2014, 15:35:51
  3. avatar
    [13] kobližka [*]

    Pentlička — #11 Nic si z toho nedělej,já sladký taky miluju.Každý máme nějakou tu neřestičku Sml20

    superkarma: 0 15.12.2014, 14:56:53
  4. avatar
    [12] Léthé [*]

    Pentlička — #11 to já odolám úplně snadnoSml24.

    superkarma: 0 15.12.2014, 14:39:34
  5. avatar
    [11] Pentlička [*]

    Zuza70 — #10 Závidím všem, kdo odoaljí sladkému. Já tedy rozhodně ne! Sml31

    1. na komentář reaguje Léthé — #12
    2. na komentář reaguje kobližka — #13
    superkarma: 1 15.12.2014, 12:41:45
  6. [10] Zuza70 [*]

    To já klidně odolám Sml22

    1. na komentář reaguje Pentlička — #11
    superkarma: 0 15.12.2014, 11:26:00
  7. [9] anina4 [*]

    krásné,ale mám už snad napečeno cukroví dost, ještě nějaké nepečené, u nás oblíbené kokosové kuličky a vosí hnízda a končím, založím si recept na kraple, někddy vyzkouším

    superkarma: 0 15.12.2014, 10:43:37
  8. avatar
    [8] Léthé [*]

    Elly....je to moc krásné, ale u nás jen jako dekoraceSml30

    superkarma: 0 15.12.2014, 10:32:20
  9. avatar
    [7] Pentlička [*]

    Ty lanýže bych si dala. Mňam! Sml20

    superkarma: 0 15.12.2014, 10:28:23
  10. [6] Nikar [*]

    J8 také dělám kraple, ale jinak, z jednoho těsta, bez smetany, s mlékem- nafouknou se, a moc nám chutnají. Ale ty lanýže bych si hned dala, asi zkusím.

    superkarma: 0 15.12.2014, 10:05:20
  11. avatar
    [5] gerda [*]

    Breberka456 — #3no vidíš, a já linecké nechávala na talířku, jak tam nejsou ořechy, nic pro mě.Sml23

    superkarma: 0 15.12.2014, 09:48:58
  12. avatar
    [4] luneta [*]

    Breberka456 — #3ani já si tentokrát nevybrala

    superkarma: 0 15.12.2014, 08:34:22
  13. [3] Breberka456 [*]

    Nejlepší cukroví na světě je podle mě linecký, tohle mě tedy neláká i když vypadá efektně

    1. na komentář reaguje luneta — #4
    2. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 15.12.2014, 08:15:44
  14. [2] janavys [*]

    Mńam, úžasné..Sml67

    superkarma: 0 15.12.2014, 07:22:51
  15. avatar
    [1] gerda [*]

    ty kraple...to je vlastně lístkové, že jo? Páni, ale ty lanýže, to je přesně pro měSml59 Miluju hořkou čokoládu.

    superkarma: 0 15.12.2014, 05:57:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme