sdf¨

Chez Lucie

Recept, do kterého jsem se zamilovala na první pohled a bylo nezbytné ho vyzkoušet, jsou čokoládové lanýže. Blogerka Lucie, která píše a fotí do skvělého blogu Chez Lucie, se s tímto receptem zúčastnila, stejně jako já, Lidl Food Challenge. Z uvedené dávky vytvoříte asi 30 malých lanýžků, po kterých se na svátečním stole jen zapráší.

Čokoládové lanýže s kandovanou pomerančovou kůrou

  • 200 g čokolády (kolem 70% kakaa)
  • 105 ml smetany ke šlehání
  • 25 g másla
  • 2 lžíce Amaretta
  • asi 30 g vlašských ořechů
  • asi 30 g kandované pomerančové kůry

Čokoládu nalámeme na malé kousky a dáme do misky.
Smetanu s máslem přivedeme k varu a přelijeme ji přes čokoládu. Necháme dvě minuty stát a rozmícháme dohladka. Pokud se všechna čokoláda nerozpustila, můžeme dát na 15 vteřin do mikrovlnky.
Vmícháme Amaretto.
Misku zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladit v lednici.
Zatím si v troubě opražíme ořechy - trvá to asi 7 minut na 180°C - a rozmixujeme je.
Kůru nakrájíme na kostičky.
Lžičkou vykrajujeme z čokoládové směsi kousky, do každého schováme kousek pomerančové kůry, uválíme kuličky a obalujeme je v ořeších.
Můžeme skladovat v chladu až tři týdny, před podáváním necháme povolit v pokojové teplotě.

Rodinné poklady

Dva recepty jsem vybrala také z kuchařky, kterou jsem zdědila po babiččině příbuzné. Jsou to anýzové pusinky a kraple. Druhý z receptů mě zaujal svým tajemným názvem a poznámkou, že se rozplývají na jazyku.

Anýzové pusinky

  • 4 vejce
  • 4 žloutky
  • 400 g moučkového cukru
  • 1 lžíce mletého anýzu
  • 300 g hladké mouky

Vejce, žloutky a cukr šleháme ve vodní lázni, až nám směs začne houstnout a je teplá. Přidáme lžíci mletého anýzu a šleháme již mimo vodní lázeň až do vychladnutí. Doporučuji použít šlehač. Ručně je to nadlouho.

Po zchladnutí přidáme mouku a důkladně promícháme.

Na vymazaný a vysypaný plech tvoříme pusinky, které můžeme ještě lehce posypat anýzem. Necháme asi dvě hodiny zaschnout. V sešitu od babičky je doslova napsáno „až se utvoří škraloupek“.

Pečeme na 110 °C, asi 45 minut. Ideální je horkovzduch.

Kraple

první těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla

druhé těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce octa
  • 125 ml smetany
  • špetka prášku do pečiva
  • moučkový cukr na obalení

Vypracujeme si těsto pouze z másla a mouky. Dáme do chladničky odpočívat. Druhé těsto si připravíme ze zbylých surovin.
Druhé těsto rozválíme na obdélník. První těsto vytáhneme z lednice a rozválíme na poloviční obdélník jako první těsto. Menší obdélník položíme na polovinu většího a přeložíme, okraje přitiskneme. Rozválíme opět na tenký obdélník, který přeložíme na třetiny a potom ještě jednou na třetiny. Opět rozválíme a celý postup opakujeme ještě jednou.

Z připraveného těsta vykrajujeme kolečka, do kterých dáme maličko ořechové náplně (stačí jen mleté ořechy s trochou cukru), zavřeme, přitiskneme okraje. Pečeme na 200 °C asi 15 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Reklama