stola7.jpg (93 KB)

U nás doma to funguje tak, že já peču tvarohové štoly, podle svého oblíbeného, léty prověřeného receptu. A maminka peče vánočky. Napečeme více kousků a pak si je navzájem prohodíme. 

Není totiž nic lepšího než sváteční snídaně se štolou nebo vánočkou, namazanou máslem, medem nebo domácím džemem. K tomu šálek kakaa nebo kávy a sváteční atmosféra je kompletní.

Kterému vánočnímu pečivu dáváte přednost vy? A máte nějaký osvědčený recept?

stola44.jpg (89 KB)

Tvarohová štola

  • 370 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice nebo třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 150 g změklého másla
  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce rumu
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • hrst nasekaných mandlí
  • hrst nakrájených sušených švestek
  • hrst brusinek nebo hrozinek
  • kousek rozpuštěného másla na potření
  • trocha moučkového cukru na posypání

V robotu promícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Mícháme důkladně, aby se prášek do pečiva rovnoměrně rozmíchal.

Připravíme si změklé máslo.

Tvaroh, vanilkový extrakt, vejce, rum a změklé máslo přidáme do sypkého základu. Zpracujeme měkké, vláčné těsto.

Nasekáme si ořechy a ovoce a po promíchání těsta do něj přidáme a zapracujeme. 

Na pomoučeném vále si rozválíme obdélník. Velikost se řídí velikostí našeho plechu. Jednu třetinu přehneme doprostřed obdélníku a na ni přehneme druhou.

Upravíme tvar, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 45 minut. Jestli už je těsto uvnitř dobře upečené, zjistíme vpichem špejle, která musí zůstat suchá. Pokud je obalená těstem, ještě pečeme dál.

Ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme cukrem.

van3.jpg (136 KB)

Nadýchaná vánočka

  • 200 ml vlažného mléka
  • 125 g Hery máslová příchuť
  • 100 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • 250 g hladké mouky
  • 400 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • kostka čerstvého droždí (42 g)
  • hrozinky, mandle, oříšky
  • 1 vejce na potření

Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Dejte do něj lžíci cukru a rozmíchejte. Do mléka rozdrobte droždí. Za pár minut se na mléku udělají z droždí bublinky – kvásek je připravený k použití.

Ve velké míse smíchejte obě mouky, špetku soli a cukr. Přidejte rozpuštěnou Heru, žloutky a vlažné mléko s droždím. Nakonec přisypejte přísady navíc, podle vaší chuti – nahrubo nasekané ořechy, mandle, hrozinky, kandované ovoce. Co máte doma rádi.

Umíchejte nelepivé těsto. To v míse přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte hodinu a půl kynout.

van2.jpg (145 KB)

Celý postup si můžete ulehčit tím, že všechny suroviny dáte do domácí pekárny a zapněte program TĚSTO. Pekárna těsto umíchá, zahřeje a v ideální teplotě nechá vykynout.

Vánočku rozdělíme na několik dílů a upleteme ji. Ideální pro začátečníky je obyčejná vánočka z pěti pramenů. Spodní patro upletete ze tří, jako klasický cop. Zbylé dva prameny jen smotáte a položíte nahoru.

Části vánočky můžete pro jistotu ještě zafixovat párátky. Vánočku pleťte rovnou na plechu vyloženém pečícím papírem. Upletenou vánočku nechejte ještě další hodinu kynout na plechu, přikrytou utěrkou.

Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a můžete ještě posypat plátky mandlí.

Pečte v troubě vyhřáté na 230 °C. Při této teplotě pečte vánočku 5 minut. Poté snižte teplotu na 170-180 °C. Dopékejte 30-40 minut. Máte-li pocit, že se vám shora připaluje, stačí ji přikrýt ke konci pečení alobalem.

Jak poznáte, jestli je vánočka hotová? Použijte osvědčenou metodu testování – vpíchněte do středu vánočky špejli. Ven musí vyjít čistá, neobalená těstem.
Vánočku nechejte úplně vychladnout. Kdybyste ji krájeli teplou, mohla by se srazit.

vanocka.jpg (75 KB)

Co dobrého si můžete ještě upéct ke sváteční snídani?

Jablkový závin našich babiček

strudl.jpg (374 KB)

Dokonalé slané houstičky

housky.jpg (84 KB)

Zavinuté rohlíčky se švestkami a jablky

2.jpg (73 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama