Vaření

Vánoce s cukrovím si mohou užít i lidé alergičtí na lepek

Bez cukroví si většina z nás neumí Vánoce vůbec představit. Je to doba, kdy váhu schováme pod postel a dopřejeme si více sladkého než obvykle. Užívat si chtějí i „bezlepkoví“, tedy lidé přecitlivělí na lepek, který obsahují některé obiloviny.

Bohužel se většina cukroví vyrábí z klasické mouky. Osvětový program „BEZLEPKOVÍ“ společnosti AeskuLab proto doporučuje péct podle receptů využívajících bezlepkovou mouku, nebo se zaměřit na cukroví, v němž se mouka s lepkem vůbec nepoužívá.

Celiakie je nemoc, kterou způsobuje nesnášenlivost lepku, látky obsažené v pšenici, ječmeni, žitě a ovsu. „V posledních letech se počet lidí trpících celiakií zvyšuje. V České republice trpí  lepkovou intolerancí okolo 100 tisíc obyvatel. Jedinou možnou léčbou této nemoci je tzv. bezlepková dieta, tedy vyřazení potravin, které lepek obsahují, z jídelníčku,“ uvedla MUDr. Jana Dajková, odborný garant osvětového programu BEZLEPKOVÍ.

h

Textové pole: Tvářemi osvětového programu BEZLEPKOVÍ se staly herečky Jana Krausová a Miluše Bittnerová, které mají diagnostikovanou celiakii.

Pokud se chystáme připravit vánoční bezlepkové cukroví, nabízí se nám několik možností. Můžeme zvolit recept, který mouku neobsahuje nebo zvolit takový, který používá jeden z druhů přirozeně bezlepkových mouk, například rýžovou či kukuřičnou mouku. Na trhu jsou také k dostání speciální bezlepkové směsi na cukroví, které můžeme použít a práci si tak usnadnit. Jejich nevýhodou je ale poměrně vysoká cena. „Při použití mouky bez lepku bychom měli postupovat podle speciálních receptů, které jsou tomuto typu mouky uzpůsobeny.

b

Bezlepková mouka totiž ztrácí některé zásadní vlastnosti klasické mouky, a proto ji nedoporučuji použít v receptech, které jsou primárně vytvořeny např. pro pšeničnou mouku,“ říká MUDr. Jana Dajková, odborný garant projektu BEZLEPKOVÍ společnosti AeskuLab. Pokud se i přesto chceme řídit tradičním receptem, měli bychom si při používání bezlepkové mouky dát pozor na několik věcí. Bezlepková mouka více saje vodu, a proto je třeba použít asi o 1/10 menší množství mouky, než je v receptu anebo naopak dát více vody (pokud se do těsta přidává). Pokud je v receptu prášek do pečiva a používáme bezlepkovou mouku, je třeba ho dát asi dvojnásobné množství. Těsto z bezlepkové mouky drží kvůli absenci lepku hůře pohromadě, je křehčí a drobí se. Společnost AeskuLab proto doporučuje přidat navíc vejce nebo malé množství ořechů, oleje, jogurtu či medu. Bezlepkové cukroví kvůli jeho křehkosti doporučuje péct na pečícím papíru, z něhož se lépe sundává než přímo z plechu.

VÝBĚR BEZLEPKOVÝCH RECEPTŮ

Vanilkové rohlíčky

Budeme potřebovat:

190 g bezlepkové mouky, 50 g kukuřičné mouky hladké, 50 g cukru (moučka), 160 g Hery, 100 g mletých ořechů, 1 žloutek, na obalení cukr (moučka) smíchaný s vanilkovým cukrem

Postup:

Suché suroviny promícháme, přidáme změklý tuk a vejce. Dobře prohněteme a necháme odležet asi 1 hodinu (můžeme i přes noc) v chladnu. Z těsta tvarujeme rohlíčky tradičním způsobem nebo si vyválíme silnější plát těsta (0,8–1 cm) a kulatou formičkou vykrajujeme půlměsíčky. Ty pokládáme na vysypaný plech. Pečeme při teplotě asi 170 °C do zrůžovění. Z plechu je nesundávejme horké, jsou v tu chvíli křehké. Ještě teplé obalujeme ve směsi cukru s vanilkou.

b

Nepečené kokosové kuličky

Budeme potřebovat:

200 g kokosu, 120 g másla, 2 - 3 lžičky citronové šťávy, 1/2 bílku, 200 g cukru, 4 - 5 lžiček rumu

Postup:

Necháme změknout máslo. Následně ho vyšleháme spolu s cukrem, kokosem a bílkem. Přidáme rum a citronovou šťávu podle chuti. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu. Kokosové kuličky dáme do chladu, aby ztuhly.

n

Bezlepkové linecké cukroví

Budeme potřebovat:

400 g bezlepkové mouky, 100 g rýžové jemné mouky, 250 g másla, 150 g cukru moučky, 1 vejce, 1 chemicky neošetřený citron, marmeláda na slepení.

Postup:

Smícháme mouky a cukr, přidáme nastrouhanou kůru z citronu, máslo a vejce. Těsto necháme v lednici odpočinout, poté vyválíme a vykrajujeme, pečeme na 180 stupňů 8 minut. Následně slepujeme marmeládou.

h

Více receptů a dalších rad pro celiaky najdete na www.aeskulab.cz/bezlepkovi.

 

   
16.12.2013 - Mlsání - autor: red

Komentáře:

  1. avatar
    [1] kobližka [*]

    Nevím,jakým druhem písma je psaný text v rámečku pod první fotkou,ale já to nepřečtu,jak je to rozmazané....že bych si skočila na oční? Sml80

    superkarma: 0 16.12.2013, 15:27:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme