Vaření

Vánoce bez ryb v Kuchařské pohotovosti

Kuchařská pohotovost

Tým kuchařů z pořadu České televize Kuchařská pohotovost už nyní připravuje vánoční menu. A protože bude hodně netradiční, bez ryb, specialitu z tradičního kapra pořad divákům nabídne už v dílu vysílaném 12. prosince 2009.

Kuchařská pohotovost z dílny Centra zábavné tvorby brněnského studia České televize je už druhým rokem nedílnou součástí sobotní dopolední programové nabídky na ČT1. Jejími členy jsou šéfkuchař Jiří Král, šéfcukrář Vladimír Krofta a Martina Nemčeková, specialistka na studenou kuchyni.  

A na co se mohou diváci v letošním předvánočním čase těšit?

V dílu vysílaném 12. prosince 2009 (ČT1, 9.45 hod.) si přijdou na své příznivci kapřích specialit. Podívám se za panem Eduardem, který chce pohostit svoje kamarády rybáře. Těšit se mohou na menu složené z kapřího segedínského guláše, kapřího pečeného filátka s křenovou omáčkou, nákypu z kapra a griliášového dortu se sněhovým věncem.

Díl vysílaný 19. prosince 2009 (ČT1, 9.50 hod.) bude o vánočních, nicméně nerybích specialitách. V rodině paní Evy, která si náš kuchařský tým tentokrát pozvala, totiž ryby nejsou právě tím nejoblíbenějším pokrmem. Netradiční sváteční menu je tak složené z vánočního slepičího krému s máslovými krutony a smažené vinné klobásy v mandlovo-pistáciovém těstíčku s teplým bramborovým salátem. Dezert v podobě vánočního polínka neboli La Buche de Noël je skutečným překvapením. Jedná se vlastně o vánoční roládu, která bývá sladkou tečkou na francouzských štědrovečerních hostinách, a její příprava vychází ze staré středověké tradice. A na závěr nebude chybět pravý vánoční punč.

Guláš z kapra

A tady je jeden z receptů:

Segedínský guláš z kapra (z dílu vysílaného 12. 12. 2009)

/cca 4 porce/

500 g kapra
30 g cibule
250 g kysaného zelí
rybí vývar
smetana
hladká mouka
kysaná smetana
koření na ryby
sladká a pálivá paprika
drcený kmín
olej (nebo sádlo)
voda
cukr
sůl a pepř 

Na oleji (či sádle) zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme trochu cukru a kysané zelí, krátce orestujeme, zalijeme rybím vývarem, ochutíme drceným kmínem, sladkou a pálivou paprikou, pepřem a solí a necháme 2–3 minuty provařit. Přidáme kostky kapřího masa posypané rybím kořením, opět 2 až 3 minuty provaříme a pak zahustíme směsí mouky, vody a smetany. Necháme ještě chvíli provařit a na závěr přidáme kysanou smetanu. Ideální přílohou je knedlík.

   
11.12.2009 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [36] hubajda [*]

    vodfon — #34 hlavni je zdravi a spokojena rodina

    superkarma: 0 14.11.2012, 01:06:32
  2. avatar
    [35] hubajda [*]

    brr tak to bych nedala

    superkarma: 0 14.11.2012, 01:06:01
  3. avatar
    [34] vodfon, kolie [*]

    Já nesmím bramborový salát, ani nic smaženého!! To budou smutné vánoce!!!!!!!!!!!!!!Sml15Sml15Sml15

    1. na komentář reaguje hubajda — #36
    superkarma: 0 21.12.2009, 23:09:15
  4. [33] Mishak [*]

    já zůstanu u řízečku z kapra a salátku, na vánoce to prostě být musí

    superkarma: 0 21.12.2009, 21:36:54
  5. avatar
    [32] Myškomedvídek [*]

    na kapříka se těšímeSml59

    superkarma: 0 17.12.2009, 13:02:35
  6. [31] Jarienna [*]

    Kapřík,salátek, pro děti kuřecí..jako každý rok..Sml54

    superkarma: 0 17.12.2009, 10:53:57

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Marie Dymackova [*]

    Klasika jako každý rok a měnit nebudu

    superkarma: 0 15.12.2009, 08:12:34
  2. avatar
    [29] ikar [*]

    U nás zůstaneme také u klasiky.

    superkarma: 0 13.12.2009, 23:27:14
  3. [28] doginka [*]

    u nás rozhodně zůstanene věrní klasice- smaž.kapr s br.salátem,ale jinak ten Segedínský guláš s kaprem vypadá lákavě , asi to někdy vyzkouším

    superkarma: 0 13.12.2009, 17:14:45
  4. avatar
    [27] spiderlorka [*]

    Ryby miluji, ale zabije nám je zlatíčko tchánSml59

    superkarma: 0 13.12.2009, 14:29:03
  5. avatar
    [26] Bugy [*]

    Mária — #25 V rybárnách - prodejnách ryb, prodávají vykuchané kapry. Třeba i půlku.

    superkarma: 0 13.12.2009, 14:20:43
  6. [25] Mária [*]

    To ja bych si dala, jen neumim kapra vykuchat

    1. na komentář reaguje Bugy — #26
    superkarma: 0 13.12.2009, 00:26:13
  7. avatar
    [24] mio [*]

    denkas — #16 My jezdíme 26.taky na svíčkovou!Sml16 k manželovým rodičům - vaří ji tchán a je to labúžoSml29

    superkarma: 0 12.12.2009, 23:11:27
  8. avatar
    [23] mio [*]

    U nás je klasika-smažený kapr,br.salát.Dětem místo kapra uděláme pangase. A taky rybí polévka-jako malá jsem ji nesnášela,ale časem jsem ji vzala na milost..Ale segedin z kapra teda ani náhodou, ryby mám ráda jen smažené či pečené či jen tak na másílku orestované. Smíchané rybí kousky s čímkoliv či namleté kamkoliv bych asi nepozřela..

    superkarma: 0 12.12.2009, 23:09:40
  9. [22] mamba [*]

    No tohle asi vyskouším třeba zachutná víc jak ten náš klasickýSml67

    superkarma: 0 12.12.2009, 22:37:14
  10. [21] vodena [*]

    jím všechny ryby, ale když si můžu vybrat tak panganiuse, lososa nebo štiku...přece jenom kapr má dost kostí. Dnes jsem vysílaný díl neviděla, propásla jsem ho, protože jsem běhala po nákupech, ufSml59

    superkarma: 0 12.12.2009, 19:36:36
  11. [20] miranda96 [*]

    Já osobně kapra nejím

    superkarma: 0 12.12.2009, 16:31:21
  12. [19] v.e.v.e.r.ka [*]

    matuszyk — #18 no jako to opravdu nevim myslim si že sladkovodni ryby jsou lepší české a ne tahané z Vietnamu!!! uměle vykrmované a jeste se nich tvrdi ze sou mořské což není pravda Sml23 v deltách sladkovodnich rek je voda sladká !!! navic reka ve ktere se pestuji neni zrovna z nejcistsich ;-)

    superkarma: 0 12.12.2009, 13:51:43
  13. [18] matuszyk [*]

    pangas to je ono.............

    1. na komentář reaguje v.e.v.e.r.ka — #19
    superkarma: 0 12.12.2009, 08:10:54
  14. [17] MonikaT [*]

    Doma kapra nejime,radeji si pochutname na Pangasovi

    superkarma: 0 12.12.2009, 00:14:23
  15. avatar
    [16] denkas [*]

    Já kapra né,ale mužskej ,ten ho musí mít! Já řízečky a salát! taky druhej den dojídáme! 26.jsem dělávala svíčkovou.Ale kvůli vnoučatům ji dělám až když přijedou. Protože už i nejmenší-6let vnuk ,když sem se ho ptala co mám vařit,tak SVÍČKOVOU! Jsou s ní všichni posedlý! Tak udělám 26. asi knedlo vepřo zelo. Už se moc těšim!!Na Vánoce! na vše!Sml54

    1. na komentář reaguje mio — #24
    superkarma: 0 11.12.2009, 23:21:16
  16. avatar
    [15] Myškomedvídek [*]

    děláme kapra,salát,řízky a černého kubu,moc se těšímeSml30Sml22Sml59

    superkarma: 0 11.12.2009, 21:55:23
  17. [14] Bébéčko [*]

    Já se těším na Vánoce jako blázen. Hlavně na kapra a salát. A i když jsme s dcerou jen dvě tak vždy kupuju 3 kapry. My je prostě milujeme a nemůžeme se jich nabažit. Nesníme je všechny 3, ale jeden putuje do mrazáku a pak si ho dáváme ještě třeba koncem ledna. A když přijede na Vánoce návštěva - třeba kamarádka dcery, nebo moje maminka, tak to máme i 5 kaprů. Ale segedín z kapra bych nedělala. Kapr zásadně obalovanej a smaženej. Mňam, už aby to tady bylo... Veselé a štědré Vánoce všem "INŽENÁM" Lenka

    superkarma: 0 11.12.2009, 21:50:55
  18. [13] počítačka [*]

    Takže na Štědrý večer smažený pangas, dcera kuřecí řízek. Salát a vařené brambory. A je toho tolik, aby zbylo ještě na noc - to se práská pokličkami do rána, dojídáme zbytky ještě 25. To dospáváme, nevaříme, luxujeme lednici, balkon a podobná odkladiště. No a 26. cokoli nesmaženého - takže kuře, rýže, pečené maso a pamatuji se jeden rok byla studená kuchyně. Spalo se do poledne, ještě se našel nějaký řízek, udělali se teplé tousty, v nich se utopilo to, co nebylo snězené. A jaké byly vánoce, že...? Mezitím se všude povaluje zeleninový a ovocný salát... PŘEŽÍRÁNÍ ZDAR

    superkarma: 0 11.12.2009, 16:28:49
  19. avatar
    [12] Bugy [*]

    Letos bude u nás losos, možná pstruh, k tomu br.salát a brambory (všichni salát nechtějí) a pak se u nás v kraji pod Řípem dělají tradičně vinné klobásy.

    Doposud jsem dělala smaženého kapra, ale nesnědl se a podstatnou část jsem vyhazovala. Takže budeme dělat rybu, co máme rádi a sníme beze zbytku.

    Co tak vaříváte na 26.?

    superkarma: 0 11.12.2009, 15:03:24
  20. avatar
    [11] Milala [*]

    Asi bych taky s jiným menu neuspěla.Musí být bažantí polévka.Smažený kapr a kuřecí řízky a hromada brsalátu.A těch ryb a řízků musí být hodně,páč se to jí jěště v noci a druhý den,kdy tradičně nevaříme.Až 26. , a to je kachna se zelím a HK.

    superkarma: 0 11.12.2009, 14:11:14
  21. avatar
    [10] dazou [*]

    my na stedry den jime salat a lososa. nejak jsme s ti mzacali pred 7mi lety a drzi nas to.

    kapra mame 25. u nasich a rizky26. u manzelovo rodicu ,takze o nic neprijde.

    co fakt nesnasim je rybi polivka a uz 30let bojuju se svoji matkou a prohravam. kazdy rok musim alespon tech 5 lzic snist. je to depresivni. Sml80

    superkarma: 0 11.12.2009, 13:57:03
  22. avatar
    [9] ekleinovka [*]

    My na Vánoce kapra nejíme....kuřecí řízek,obalované klobásky,sýrový špíz,já mám alergii na jod,takže ostatní si dají kousek lososa,aby rybu měli.Mně to nevadí,pochutnám si stejně.

    superkarma: 0 11.12.2009, 13:52:01
  23. avatar
    [8] femme [*]

    u nás se rodina dělí na kaprožrouty a řízkožrouty, takže se dělá oboje, já jsem řízkožrout Sml24 

    superkarma: 0 11.12.2009, 13:12:48
  24. avatar
    [7] Věrulinka [*]

    Bez kapra nejsou Vánoce, ale tento recept, ne nikdy bych nevařila Sml15Sml23

    superkarma: 0 11.12.2009, 12:41:57
  25. avatar
    [6] Bambulka1 [*]

    také si nedovedu ,představit vánoce bez kapra ,děti ho nechtějí ale půlku určitě koupím

    superkarma: 0 11.12.2009, 10:17:18
  26. [5] ILONESA [*]

    Vánoce bez kapra to ani náhodou,to by pro mě nebyly vánoce. Ale jsem věrna tradicím,takže pěkně smažený,jen tak bez ničeho,protože bramborový salát opravdu nemusím. A rybí polívčička se smaženou houstičkou,to je lahoda,už se mi sbíhají sliny. A hlavně tam musí být hodně mlíčí,to miluju. Na kapří guláš by mi asi chuť nepřišla,ale třeba je to dobré.

    superkarma: 0 11.12.2009, 09:55:48
  27. avatar
    [4] Ferdas [*]

    kapra nemusím, tak dělám pangase a je to bez chyby...a hlavně bez kostí Sml30

    superkarma: 0 11.12.2009, 08:16:58
  28. [3] beset [*]

    my máme rádi na vánoce klasiku rybí a hovězí polevku,řízky,kapra a hlavně bramborový salát. takže bych neuspělakdybych něco podobného podávala na štědrovečerní večeři.

    superkarma: 0 11.12.2009, 07:21:45
  29. avatar
    [2] enka1 [*]

    Dana90 — #1 Mně ani ne. Pěkně prorostlý vepřový řízeček, salát,předtím hrachovka s osmaženým rohlíčkem,to je moje štědrovečerní ňamka.

    Kapr jedině na másle s kmínem a chlebem.

    superkarma: 0 11.12.2009, 06:41:21
  30. [1] Dana90 [*]

    se mi sbíhají sliny...:-D

    1. na komentář reaguje enka1 — #2
    superkarma: 0 11.12.2009, 00:50:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme