Vaření

Vanilkový creme brulée s malinami a pistáciovou sušenkou

Milujete vanilku a ráda mlsáte? Pak si oblíbíte recept na Vanilkový creme brulée

Vanilkový creme brulée s malinami a pistáciovou sušenkou

Doba přípravy: 100 minut

Ingredience:

Creme brullé :                                             

  • Smetana 33 % 500g 
  • Vejce   250g   
  • Žloutky pasterované  250g   cremé
  • Cukr krupice   170g   
  • Vanilkový lusk            0,20g  
  • Cukr třtinový   30g     

Malinová omáčka :              

  • Maliny čerstvé            400g  
  • Cukr třtinový   50g     

Pistáciová sušenka :          

  • Mouka hladká 350g   
  • Cukr krupice   160g   
  • Vejce   150g   
  • Horeca Select Prášek do pečiva 15g          
  • Vanilkový lusk            0,2g   
  • Pistácie loupané 150g           
  • Máslo 82 %     150g   
  • Sůl kamenná  1g
  • Pomeranče (na kůru) 50g

Pistáciový griliáš :                                      

  • Pistácie loupané  30g
  • Cukr krupice 50g      
  • Jedlé květy jasmínu 3g

Postup:

Příprava brulée: (cca 50 minut)

Celá vejce a žloutky rozmícháme v 1/3 části smetany. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a špičkou nože opatrně vyjmeme zrnka vanilky a přidáme je do směsi. Zbylou část, 2/3 smetany smícháme s krupicovým cukrem a přivedeme k varu. Ihned poté do ní vmícháme směs vajec. Směs lehce zahoustne, takže na vařečce ulpí tenká vrstva tekutiny. Přecedíme ji přes jemný cedník a nalijeme do připravených mističek. Nádobu s mističkami přikryjeme pokličkou nebo alobalem. Brulée připravujeme v troubě v pekáčku s 1 cm vody. Teplotu nastavíme na 80 °C a pečeme cca 40 minut. Hotový krém je na povrchu na dotek pevný. Dezert vychladíme a poté ho posypeme třtinovým cukrem. Flambovací pistolí cukr zkaramelizujeme těsně před servírováním.

Příprava biskoty: (cca 80 minut)

Do misky prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, prášek do pečiva, rozklepnuté vejce, celé pistácie, změklé máslo, nastrouhanou kůru z pomeranče a špetku soli. Vanilkový lusk podélně nařízneme, táhlým pohybem, špičkou nože, vyjmeme zrníčka vanilky, a přidáme do ostatních surovin. Všechny suroviny zpracujeme ručně v tuhé těsto, které necháme asi 60 minut odpočinout. Těsto je vhodné zabalit do potravinové fólie, a dát do chladničky. Odpočinuté těsto vytvarujeme do tvaru bagety, položíme na pečící papír a pečeme na 165 °C asi 40 minut. Upečené biskoty krájíme ještě teplé na tenké plátky.                                                                    

Příprava malinové omáčky: (cca 10 minut)

Čerstvé maliny prolisujeme přes jemný cedník a šťávu ochutíme cukrem.                                                                     

Příprava griliáše: (cca 8 minut)

Do kastrůlku dáme cukr a postupně jej zahříváme společně s pistáciemi. Vlivem teploty se cukr rozpouští a tmavne, mění se na karamel. Barva karamelu musí být lehce nahnědlá. Hotový karamel s pistáciemi vylijeme na pečící papír, který potřeme olejem a necháme vychladnout. Kusy karamelu s pistáciemi vložíme do pevného sáčku a paličkou roztlučeme na drobné kousky, griliáš.                                                                 

Servírování:

Na talíř položíme tvořítko a nasypeme do něj tenkou vrstvu griliáše ve tvaru biskoty. Na griliáš položíme biskotu, kterou lehce pocukrujeme. Dále na talíř dáme mističku s creme brulée, dekorovaný čerstvou, pocukrovanou malinou. Dezert doplníme naaranžovanými čerstvými malinami, kapkami malinové omáčky a lístečky jasmínového květu.                                                                                                            .

Tip Petra Stádníka, šéfkuchaře Makro:

  • Creme brulée je na přípravu jednoduchý dezert lahodné chuti. Výborně se doplňuje s čerstvým ovocem.                                                          
  • Jedlé květy na dezert rozebíráme na lístečky.                                                       
  • Při práci s karamelem musíme dbát na bezpečnost práce, protože cukr má teplotu kolem 200 °C.
  • Teplota přípravy krému nesmí přesáhnout 85 °C, jinak je struktura krému pórovitá.

Zdroj: Makro

   
17.02.2015 - Mlsání - autor: (red)

Komentáře:

  1. [18] pinokio [*]

    Uklidnil mě pan šéfkuchař,jakýže to není lehký recept.A já jsem je cukráře v6dy obdivovala,jak se s tím nadřou.Teď jak dostanu bruléé na stůl udělám pche,taková jednoduchost.Spíš by mě zajímal složitější recept od pana šéfkuchaře Stádníka,aťvím nad čím se mám rozplývat v restauraci.

    superkarma: 0 17.02.2015, 19:47:12
  2. avatar
    [17] gerda [*]

    Suzanne — #16ale doma neproveditelné. Hned ze začátku:žloutky pasterované 250 g. To si ze mě tady někdo dělá srandu...Sml52

    superkarma: 1 17.02.2015, 17:30:17
  3. avatar
    [16] Suzanne [*]

    Jednou v životě jsem to dělala a bylo to naprosto úžasné, luxusní. Sml29 V mých očích na to nemá žádný zákusek. A protože je to pracné, ráda si to dávám v restauraci. Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 17.02.2015, 16:36:25
  4. avatar
    [15] gerda [*]

    To je tak strašně vznešený recept, že až teď poznávám, co je to ta sušenka. Jsem odchovaná starými socialistickými českými kuchařkami a nechápu, proč se takhle matou pojmy. Sušenka. Pche.Sml3

    superkarma: 1 17.02.2015, 15:29:56
  5. avatar
    [14] kobližka [*]

    S něčím tak pracným bych se nedělala ani pod nátlakem Sml57

    superkarma: 2 17.02.2015, 11:02:31
  6. [13] Pavla_b [*]

    gerda — #10 Ó, děkuji, děkuji.

    superkarma: 1 17.02.2015, 10:53:02
  7. [12] manislava [*]

    jěště jsem ho nikdy nejedla

    superkarma: 0 17.02.2015, 10:38:30
  8. avatar
    [11] lenka.ms [*]

    Dala bych si ty čerstvé maliny Sml22

    Už se těším až budou Sml59

    superkarma: 0 17.02.2015, 10:05:39
  9. avatar
    [10] gerda [*]

    Pavla_b — #9hele, bacha, ty jsi nebezpečný člověk! Uvažuješ.Sml30

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #13
    superkarma: 1 17.02.2015, 10:05:17
  10. [9] Pavla_b [*]

    Já tomu nerozumím - v receptu je pistáciová sušenka, pak najednou pečeme biskoty, servírujeme s omáčkou a na fotce není ani sušenka ani malinová omáčka.Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 2 17.02.2015, 09:12:55
  11. [8] dadma [*]

    Příprava 100 minut,tak to ani náhodou.

    superkarma: 1 17.02.2015, 08:55:15
  12. [7] prototype [*]

    assaly — #5 jěště aby mi to někdo udělal a dal na stůl Sml30

    superkarma: 2 17.02.2015, 08:14:55
  13. [6] ZdenaZ [*]

    jsem také radši pro ten větrník přestože každý týden peču

    zdena

    superkarma: 1 17.02.2015, 08:14:04
  14. [5] assaly [*]

    vypadá to pěkně, ale než se s tím patlat to si raději koupím větrník Sml16

    1. na komentář reaguje prototype — #7
    superkarma: 1 17.02.2015, 08:04:10
  15. [4] janavys [*]

    Dala bych si říct Sml67

    superkarma: 1 17.02.2015, 07:30:55
  16. avatar
    [3] kaba [*]

    vypadá dost dobře Sml67

    superkarma: 0 17.02.2015, 07:17:18
  17. [2] Breberka456 [*]

    dala bych si hned !

    superkarma: 0 17.02.2015, 06:54:09
  18. avatar
    [1] gerda [*]

    Valentýn už byl, co teď? Sml80 A můžou být sušenky dvě??Sml57

    superkarma: 2 17.02.2015, 05:03:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme