Milujete vanilku a ráda mlsáte? Pak si oblíbíte recept na Vanilkový creme brulée

Vanilkový creme brulée s malinami a pistáciovou sušenkou

Doba přípravy: 100 minut

Ingredience:

Creme brullé :                                             

  • Smetana 33 % 500g 
  • Vejce   250g   
  • Žloutky pasterované  250g   cremé
  • Cukr krupice   170g   
  • Vanilkový lusk            0,20g  
  • Cukr třtinový   30g     

Malinová omáčka :              

  • Maliny čerstvé            400g  
  • Cukr třtinový   50g     

Pistáciová sušenka :          

  • Mouka hladká 350g   
  • Cukr krupice   160g   
  • Vejce   150g   
  • Horeca Select Prášek do pečiva 15g          
  • Vanilkový lusk            0,2g   
  • Pistácie loupané 150g           
  • Máslo 82 %     150g   
  • Sůl kamenná  1g
  • Pomeranče (na kůru) 50g

Pistáciový griliáš :                                      

  • Pistácie loupané  30g
  • Cukr krupice 50g      
  • Jedlé květy jasmínu 3g

Postup:

Příprava brulée: (cca 50 minut)

Celá vejce a žloutky rozmícháme v 1/3 části smetany. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a špičkou nože opatrně vyjmeme zrnka vanilky a přidáme je do směsi. Zbylou část, 2/3 smetany smícháme s krupicovým cukrem a přivedeme k varu. Ihned poté do ní vmícháme směs vajec. Směs lehce zahoustne, takže na vařečce ulpí tenká vrstva tekutiny. Přecedíme ji přes jemný cedník a nalijeme do připravených mističek. Nádobu s mističkami přikryjeme pokličkou nebo alobalem. Brulée připravujeme v troubě v pekáčku s 1 cm vody. Teplotu nastavíme na 80 °C a pečeme cca 40 minut. Hotový krém je na povrchu na dotek pevný. Dezert vychladíme a poté ho posypeme třtinovým cukrem. Flambovací pistolí cukr zkaramelizujeme těsně před servírováním.

Příprava biskoty: (cca 80 minut)

Do misky prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, prášek do pečiva, rozklepnuté vejce, celé pistácie, změklé máslo, nastrouhanou kůru z pomeranče a špetku soli. Vanilkový lusk podélně nařízneme, táhlým pohybem, špičkou nože, vyjmeme zrníčka vanilky, a přidáme do ostatních surovin. Všechny suroviny zpracujeme ručně v tuhé těsto, které necháme asi 60 minut odpočinout. Těsto je vhodné zabalit do potravinové fólie, a dát do chladničky. Odpočinuté těsto vytvarujeme do tvaru bagety, položíme na pečící papír a pečeme na 165 °C asi 40 minut. Upečené biskoty krájíme ještě teplé na tenké plátky.                                                                    

Příprava malinové omáčky: (cca 10 minut)

Čerstvé maliny prolisujeme přes jemný cedník a šťávu ochutíme cukrem.                                                                     

Příprava griliáše: (cca 8 minut)

Do kastrůlku dáme cukr a postupně jej zahříváme společně s pistáciemi. Vlivem teploty se cukr rozpouští a tmavne, mění se na karamel. Barva karamelu musí být lehce nahnědlá. Hotový karamel s pistáciemi vylijeme na pečící papír, který potřeme olejem a necháme vychladnout. Kusy karamelu s pistáciemi vložíme do pevného sáčku a paličkou roztlučeme na drobné kousky, griliáš.                                                                 

Servírování:

Na talíř položíme tvořítko a nasypeme do něj tenkou vrstvu griliáše ve tvaru biskoty. Na griliáš položíme biskotu, kterou lehce pocukrujeme. Dále na talíř dáme mističku s creme brulée, dekorovaný čerstvou, pocukrovanou malinou. Dezert doplníme naaranžovanými čerstvými malinami, kapkami malinové omáčky a lístečky jasmínového květu.                                                                                                            .

Tip Petra Stádníka, šéfkuchaře Makro:

  • Creme brulée je na přípravu jednoduchý dezert lahodné chuti. Výborně se doplňuje s čerstvým ovocem.                                                          
  • Jedlé květy na dezert rozebíráme na lístečky.                                                       
  • Při práci s karamelem musíme dbát na bezpečnost práce, protože cukr má teplotu kolem 200 °C.
  • Teplota přípravy krému nesmí přesáhnout 85 °C, jinak je struktura krému pórovitá.

Zdroj: Makro

Reklama