vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako nazdobené perníčky, kapr s bramborovým salátem nebo horký a voňavý punč. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se ještě v krabici a chutnaly opravdu skvěle?

Nechejte se inspirovat tipy a radami od cukrářky Resortu Valachy Pavly Stoklasové. Pekařky a cukrářky Resortu Valachy každý rok v prosinci napečou stovky vanilkových rohlíčků, ale i dalších kousků cukroví. A to už je nějaké množství, aby byly odbornice přes vanilkové rohlíčky.

Hlavní rada? Nešetřit na surovinách, základem je dobré máslo.

Vanilkové rohlíčky jsou, jak známo, pečivem trvanlivějšího charakteru, takže se klidně dají péct ve větším předstihu před svátky. Rozhodně nehrozí, že by do svátků ztvrdly či ztratily na kvalitě. „Naopak, po upečení si stejně musí chvíli takzvaně odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech,“ říká Pavla Stoklasová.

Při nákupu surovin doporučuje nešetřit. Nejčastější chybou je podle ní volba nevhodného, levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které sice něco stojí, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje. Po různých zkušenostech také už používám výhradně Babiččinu mouku. Je sice nejdražší, ale pro tento typ pečení nejlepší,“ říká Pavla Stoklasová.

Rada druhá. Kdy rohlíčky obalovat? Ještě horké z trouby.

Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. Tento krok řada domácích pekařek vynechává, tak si na to dejte pozor. „S těstem se pak lépe pracuje, lépe se uvnitř propeče a nehrozí, že by sedlo,“ vysvětluje pekařka. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete klasicky doma zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji je skladovat namleté v mrazáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté,“ dodává pekařka.

Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se snaží postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když máslo v těstu zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta nepozorovaně odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta,“ upozorňuje Pavla Stoklasová.

Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200°C. „Hned po vytažení z trouby je ještě horké máčíme ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do papírové krabice. Čím víckrát se totiž čerstvě upečené rohlíčky přeskládávají a sahá se na ně, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí pekařka.

vanilkové rohlíčky

Recept na vanilkové rohlíčky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy

  • 410 g Babiččiny hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 240 g másla
  • 140 g rozemletých ořechů
  • 1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
  • 20 g vanilkového cukru

Těsto necháme ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200°C. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic, skladujeme v chladnu.

Recept na vanilkové rohlíčky podle foodblogera Josefa Drábka

Pepa je chlap, který umí dokonale vařit. Své recepty shromažďuje ve své Fotokuchařce a vydal už dokonce její papírovou verzi.

  • 280g hladké mouky
  • 230g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 120g lískových ořechů (mletých)
  • moučkový cukr na obalení

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě a... jdeme na to! Do větší mísy prosijeme mouku. Přidáme změklé máslo a semínka z jedné poloviny vanilkového lusku. Zbylý lusk můžeme vložit do sklenice s moučkovým cukrem. Krásně se provoní. Přisypeme moučkový cukr a ořechy.

Zpracujeme těsto, ze kterého vytvoříme váleček o průměru asi 2 cm. Nakrájíme na pravidelné dílky a vypracujeme z nich rohlíčky. Ty naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v mírně předehřáté troubě na 150 stupňů 10-15 minut. Podle velikosti.

Rohlíčky pečte dorůžova. Ještě teplé obalujeme opatrně v moučkovém cukru s vanilkou. Opravdu dbejte na to, aby se vám nepolámaly, jsou velmi křehké. Nechte uležet do Štědrého dne - pokud to vydržíte. :-)

Recepty našich čtenářek

Úžasné recepty se nám sešly vloni, když jsme vyhlásili velkou výzvu o nejlepší vanilkové rohlíčky. Sešly se desítky receptů, některé se lišil jen v gramáži, jiné byly výrazně jiné. Recepty na ty nejlepší si můžete přečíst TADY.

Další vyzkoušené recepty na ty nejlepší vanilkové rohlíčky, které najdete na našem magazínu

Reklama