Vaření

Vanilkové rohlíčky. To nejlepší vánoční cukroví!

vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako nazdobené perníčky, kapr s bramborovým salátem nebo horký a voňavý punč. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se ještě v krabici a chutnaly opravdu skvěle?

Nechejte se inspirovat tipy a radami od cukrářky Resortu Valachy Pavly Stoklasové. Pekařky a cukrářky Resortu Valachy každý rok v prosinci napečou stovky vanilkových rohlíčků, ale i dalších kousků cukroví. A to už je nějaké množství, aby byly odbornice přes vanilkové rohlíčky.

Hlavní rada? Nešetřit na surovinách, základem je dobré máslo.

Vanilkové rohlíčky jsou, jak známo, pečivem trvanlivějšího charakteru, takže se klidně dají péct ve větším předstihu před svátky. Rozhodně nehrozí, že by do svátků ztvrdly či ztratily na kvalitě. „Naopak, po upečení si stejně musí chvíli takzvaně odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech,“ říká Pavla Stoklasová.

Při nákupu surovin doporučuje nešetřit. Nejčastější chybou je podle ní volba nevhodného, levného tuku. „Doporučuji používat jedině máslo, které sice něco stojí, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje. Po různých zkušenostech také už používám výhradně Babiččinu mouku. Je sice nejdražší, ale pro tento typ pečení nejlepší,“ říká Pavla Stoklasová.

Rada druhá. Kdy rohlíčky obalovat? Ještě horké z trouby.

Mouku před pečením ještě prosívá, aby byla nadýchaná. Tento krok řada domácích pekařek vynechává, tak si na to dejte pozor. „S těstem se pak lépe pracuje, lépe se uvnitř propeče a nehrozí, že by sedlo,“ vysvětluje pekařka. Velkou roli hraje i kvalita ořechů. „Měly by být opravdu dobře usušené, ideálně když je skladujete klasicky doma zavěšené v textilním pytlíku. Určitě nedoporučuji je skladovat namleté v mrazáku. Při pečení jsou pak žmolkovaté,“ dodává pekařka.

Připravené těsto nechává minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků se snaží postupovat co nejrychleji. „Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když máslo v těstu zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Navíc vám máslo zůstává na rukách a vlastně ho z těsta nepozorovaně odebíráte. A když k tomu ještě moc moučíte podložku, můžete výrazně změnit kvalitu těsta,“ upozorňuje Pavla Stoklasová.

Rohlíčky se pečou v troubě předehřáté na 180 až 200°C. „Hned po vytažení z trouby je ještě horké máčíme ve směsi mletého cukru a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do papírové krabice. Čím víckrát se totiž čerstvě upečené rohlíčky přeskládávají a sahá se na ně, tím spíš z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou opravdu nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí pekařka.

vanilkové rohlíčky

Recept na vanilkové rohlíčky od Pavly Stoklasové a cukrářek Resortu Valachy

  • 410 g Babiččiny hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 240 g másla
  • 140 g rozemletých ořechů
  • 1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
  • 20 g vanilkového cukru

Těsto necháme ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200°C. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic, skladujeme v chladnu.

Recept na vanilkové rohlíčky podle foodblogera Josefa Drábka

Pepa je chlap, který umí dokonale vařit. Své recepty shromažďuje ve své Fotokuchařce a vydal už dokonce její papírovou verzi.

  • 280g hladké mouky
  • 230g másla
  • 100g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 120g lískových ořechů (mletých)
  • moučkový cukr na obalení

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě a... jdeme na to! Do větší mísy prosijeme mouku. Přidáme změklé máslo a semínka z jedné poloviny vanilkového lusku. Zbylý lusk můžeme vložit do sklenice s moučkovým cukrem. Krásně se provoní. Přisypeme moučkový cukr a ořechy.

Zpracujeme těsto, ze kterého vytvoříme váleček o průměru asi 2 cm. Nakrájíme na pravidelné dílky a vypracujeme z nich rohlíčky. Ty naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v mírně předehřáté troubě na 150 stupňů 10-15 minut. Podle velikosti.

Rohlíčky pečte dorůžova. Ještě teplé obalujeme opatrně v moučkovém cukru s vanilkou. Opravdu dbejte na to, aby se vám nepolámaly, jsou velmi křehké. Nechte uležet do Štědrého dne - pokud to vydržíte. :-)

Recepty našich čtenářek

Úžasné recepty se nám sešly vloni, když jsme vyhlásili velkou výzvu o nejlepší vanilkové rohlíčky. Sešly se desítky receptů, některé se lišil jen v gramáži, jiné byly výrazně jiné. Recepty na ty nejlepší si můžete přečíst TADY.

Další vyzkoušené recepty na ty nejlepší vanilkové rohlíčky, které najdete na našem magazínu

   
15.12.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [21] monkee [*]

    Francaise — #20 Zrovna včera jsem tímto způsobem obalené rohlíčky ochutnala a byly na mě málo vanilkové. Cítila jsem z nich jen ty ořechy. Co člověk, to názor.Sml58

    superkarma: 0 16.12.2015, 13:24:21
  2. avatar
    [20] Francaise [*]

    Každý, ať si obaluje jak chce, ale za mně je obalování za horka hloupost. Cukr se nalepí nerovnoměrně, unikající pára to dorazí a pak jsou rohlíčky nevzhledné. Obaluji zásadně vychladlé a jsou krásné i po uležení.

    1. na komentář reaguje monkee — #21
    superkarma: 0 16.12.2015, 00:17:31
  3. avatar
    [19] Jandywoman [*]

    Dělám každý rok mandlové, osvědčily se Sml16

    superkarma: 0 15.12.2015, 23:49:54
  4. [18] mismidka [*]

    Rohlíčky jedině z pražených ořechů Sml59 Ty nemají chybu a u nás určitě nezůstanou.

    Díky za recepty - peču, zkouším, vypadají výborně a určitě budou i chutnat. Sml67

    superkarma: 0 15.12.2015, 22:33:31
  5. [17] bábovka [*]

    Už mám upečeno

    superkarma: 0 15.12.2015, 21:20:46
  6. avatar
    [16] verkaH [*]

    Já ořechy nahrazuji slunečnicovými semínky. A jsou výborné.Sml22

    superkarma: 0 15.12.2015, 18:40:31
  7. [15] anina4 [*]

    Pentlička — #10 taky je dělám z mandlí,loni jsem dělala i z vlašskými ořechy, ale u nás nejvíc jdou ty mandlové

    superkarma: 0 15.12.2015, 15:43:46
  8. [14] xdita [*]

    dělám mandlové, lískoořechové a vlašské, ty jsou nejlepšíSml16

    superkarma: 0 15.12.2015, 15:28:13
  9. avatar
    [13] kobližka [*]

    Vanilkové rohlíčky dělám leta letoucí do malých rohlíčkových formiček,jde to rychle,je jeden jako druhý a odpadá i to,že těsto potom v teple řídne.A jinak těsto moukou vůbec nepodsypávám,ono i to malé množství tam potom dělá neplechu,dávám moučkový cukr.Je to letitá vychytávka Sml16

    superkarma: 0 15.12.2015, 12:22:24
  10. [12] violinist [*]

    Jó, vanilkové rohlíčky nesmí chybět. Mamce loni "záhadně" zmizely během jednoho dne (na vině byla moje drahá malá neteř se synovcem), takže se peklo znovu a dvojitá dávka. Sml30 Já letos udělala z části obměnu, do vanilkového cukru na obalování jsem přidala i mletou skořici (kdysi jsem to ochutnala u kamarádky), a musím říct, že se musím držet, abych je nesežrala během jednoho dne taky... Sml32

    superkarma: 0 15.12.2015, 12:05:57
  11. [11] bobani [*]

    ty nemusím

    superkarma: 0 15.12.2015, 12:02:20
  12. avatar
    [10] Pentlička [*]

    Já dělám vanilkové rohlíčky z mandlí. ale jedla jsem i z ořechů a byly taky dobré. Ale ty mandlové mi chutnají víc, jsou jemnější.

    1. na komentář reaguje anina4 — #15
    superkarma: 0 15.12.2015, 10:46:49
  13. avatar
    [9] delfi.na [*]

    Nikdy jsem jim nepřišla na chuť, ale děláváme je a vždy se zmiznou. To nechápu, když já je nejím Sml30

    superkarma: 0 15.12.2015, 09:08:57
  14. avatar
    [8] Ni-ka [*]

    To je krásná dóza na ty rohlíčky:)))

    superkarma: 0 15.12.2015, 09:00:44
  15. avatar
    [7] datura [*]

    Ty dělám ze čtyřnásobné dávky, dcery a vnuk se po nich můžou utlouct, mě stačí ta vůně, když se pečou Sml16

    superkarma: 0 15.12.2015, 08:27:42
  16. [6] prototype [*]

    Sml67 moc dobré Sml67

    superkarma: 0 15.12.2015, 07:21:36
  17. [5] theplana [*]

    Vanilkové když se umí, geniální.Sml67

    superkarma: 0 15.12.2015, 07:20:26
  18. [4] Boros [*]

    Nejlepší rohlíčky dělá moje maminka. Ovšem v očích mého muže dělá nejlepší rohlíčky jeho maminka a proto je zásadně nedělám

    superkarma: 0 15.12.2015, 07:01:59
  19. [3] assaly [*]

    Sml67 už jen ta vanilková vůně, musí být

    superkarma: 0 15.12.2015, 05:02:00
  20. [2] llkacaba [*]

    Já je nemám ráda.

    superkarma: 1 15.12.2015, 04:46:57
  21. avatar
    [1] denkas [*]

    Bez vanilkový rohlíčků by nebyly VánoceSml22

    superkarma: 0 15.12.2015, 00:24:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme