Vaření

Vanilkové rohlíčky: Naše výzva pro čtenářky!

Každý rok zkouším jiný recept na vanilkové rohlíčky. Vždycky jsou moc dobré, a tak svého favorita zatím nemám. Letos zkouším recept ze staré kuchařky, kterou zdědila už moje babička po nějaké tetičce.

vanilkové rohlíčky

Receptů na vanilkové rohlíčky je opravdu neskutečně mnoho. Někdo miluje rohlíčky z mletých mandlí, jiný nedá dopustit na vlašské ořechy. Ten používá máslo a ta zase jedině Heru. Vanilka patří do cukru na obalování, nebo už do těsta? Jeden jediný správný a pravý recept neexistuje.

Kdo si však oblíbí ten svůj, třeba rodinný recept od maminky nebo pokus, který jednou na Vánoce vyšel, ten už nechce experimentovat a drží se těch svých. Jediných pravých a nejlepších vanilkových rohlíčků. Těch, které se rozplynou na jazyku. Těch, které zmizí ještě před svátečními dny a musí se péct další.

Jaký je ten váš oblíbený? Připravili jsme výzvu pro vás, naše čtenářky.

Rozdělte se s námi o váš skvostný recept na nejvoňavější vánoční cukroví, vanilkové rohlíčky. Pošlete ho na můj e-mail elly@bohynekuchyne.cz a já všechny recepty poctivě projdu, rozdělím a vybrané vyzkouším. Kromě receptů můžete posílat i fotky vašich vanilkových rohlíčků a z celé akce si potom můžete přečíst článek i s recepty a fotkami.

Recepty posílejte do pondělí 15. prosince. Už se na ně moc těšíme!

Mé letošní vanilkové rohlíčky jsou ze směsi mandlí a vlašských ořechů. Když budete mít chuť a nemáte-li ještě upečeno, tak vyzkoušejte...

Suroviny

  • 100 g cukru moučka
  • 50 g celých mandlí
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g sádla
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 400 g hladké mouky
  • cukr moučka s vanilkou nebo vanilinovým cukrem na obalení

Postup

Cukr a celé ořechy i mandle dáme do mixéru nebo food procesoru a rozmixujeme úplně na jemnou moučku. Vysypeme do mísy, přidáme prášek do pečiva a mouku, pořádně promícháme.

Do sypké směsi vyklepneme vejce, nastrouháme citronovou kůru a dáme změklé máslo i sádlo.

Vypracujeme tuhé, hladké a nelepivé těsto, které necháme do druhého dne v chladnu proležet. Těsto nám může klidně umíchat robot a následně ho jen dohněteme rukama, zabalíme do potravinářské folie a uložíme do chladu.

Na druhý den tvarujeme rohlíčky, ručně nebo za pomoci strojku a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi dvacet minut. Měly by lehce zrůžovět, ne zhnědnout.

Ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru s vanilinovým cukrem. Ideálně ve směsi moučkového cukru, ve které jste rozmixovali dužinu s vanilky.

Krásné vánoční pečení přeje Elly.

Čtěte také

   
11.12.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [28] aviaki [*]

    kackackac — #25 Tak jsem je zkusila a jsou mňamózní. Pro jistotu jsem těsto udělala z 5 dávek, z poloviny jsou rohlíčky a z poloviny malé knoflíky s prostředkem z čokolády, taky moc dobré.

    superkarma: 0 17.12.2014, 14:01:44
  2. [27] Lara2011 [*]

    Já jsem tedy několikrát rohlíčky pekla, ale po všech těch pokusech mi stejně nejvíce chutnají rohlíčky od http://www.marcelasilber.cz/

    Ale tento recept zase vyzkouším :)

    superkarma: 0 14.12.2014, 14:36:43
  3. [26] Lara2011 [*]

    Já jsem tedy několikrát rohlíčky pekla, ale po všech těch pokusech mi stejně nejvíce chutnají rohlíčky od http://www.marcelasilber.cz/vanocni-cukrovi/

    Ale tento recept zase pro zmněnu vyzkouším :)

    superkarma: 0 14.12.2014, 14:34:17
  4. avatar
    [25] kackackac [*]

    16 let dělám vanilkové rohlíčky podle jediného receptu,nikde jinde jsem zatím lepší nejedla.

    100g másla

    1 žloutek

    30g moučkového cukru

    60g mletých vlašských ořechů

    140g hladké mouky .

    Moučkový a vanilkový cukr na obalení

    Ještě bych dodala,že dělám rohlíčky ze 3 dávek,jelikož se u ná jí nejvíce.Z jedné dávky jich je asi 70 ks.

    1. na komentář reaguje aviaki — #28
    superkarma: 0 13.12.2014, 07:02:21
  5. avatar
    [24] Kadla [*]

    Nedávno se mi dostala do ruky publikace "Bábovka na 200 způsobů", koukám, že tady vznikne "Vanilkové rohlíčky na 200 způsobů" Sml30

    superkarma: 1 11.12.2014, 15:58:54
  6. avatar
    [23] řinka [*]

    elly — #20 Zapomněla jsem se podepsatSml16teď jsem odeslala rohlíčky podle mě

    Vanilkové rohlíčky

    210 máslo

    350 hl.mouka

    100 mleté ořechy

    100 cukr moučka

    2 žloutky

    1 lžice 8 % ocet

    superkarma: 0 11.12.2014, 15:22:12
  7. avatar
    [22] datura [*]

    elly — #20když jsou jiné jen maličko, tak to jo, to budou originály Sml30Sml30

    superkarma: 0 11.12.2014, 15:14:56
  8. avatar
    [21] luneta [*]

    zrovna jsme dopekli

    superkarma: 0 11.12.2014, 15:08:09
  9. avatar
    [20] elly [*]

    datura — #19chodí recepty i s vlastníma fotkama a každý je maličko jiný. Takže si nemyslím, že jde o opsané recepty z kuchařek ;-)

    1. na komentář reaguje datura — #22
    2. na komentář reaguje řinka — #23
    superkarma: 3 11.12.2014, 15:03:57
  10. avatar
    [19] datura [*]

    elly — #15asi to není tak složité opsat recept z jakékoliv kuchařky, těžko někdo vymyslí u vanilkových rohlíčků něco převratného. Já jsem se třeba za roky dopracovala jen k tomu, že nepoužívám klasický vanilinový nebo vanilkový cukr v pytlíkách, ale koupila jsem si vanilkové lusky a naložila si je do sklenice do moučkového cukru a kam se ty pytlíky hrabou Sml59, taky střídám ořechy, lískové, vlašáky a dělala jsem je už i z mandlí. U nás se už první várka rohlíčků snědla, tak mi v lednici odpočívá těsto na zítra a bude druhé kolo, ale ty už líp schovám.Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #20
    superkarma: 1 11.12.2014, 13:55:37
  11. [18] prababka [*]

    Mám zděděný recept.Jiné rohlíčky ani nezkouším. Recept je téměř stejný, jak uvádíte tady :

    37 dkg mouky,10 dkg sádla,10 dkg másla,10 dkg moučkového cukru,10 dkg mletých oříšků / maminka dávala vlašské , ale mohou to být i lískové či mandle /,1 celé vejce, troška prášku do pečiva.Pečeme 15 min.při 180 st.Také ještě horké balíme v prosátém cukru s vanilkovým cukrem.Po letech vidím,proč se mně hůře tvarovaly,měla jsem sice těsto v chladu nebo lednici, ale ne 24 hodin a ve fólii.Díky za radu!

    superkarma: 0 11.12.2014, 13:40:10
  12. avatar
    [17] řeřicha [*]

    budu péct v sobotu a čerpám i z vašich receptů Sml16

    superkarma: 0 11.12.2014, 11:52:30
  13. avatar
    [16] amphora [*]

    Sml16nepeču, ale už mám napečeno, již několik let mi cukroví peče strašně hooodný soused a fakt umí výborné cukroví.Občas taky přinese štrůdl,opět super,ale jeho cukroví je už tradice.Každý rok dělá něco jiného,zkouší různé druhy a chutě, mňam už se těšíme.Zatím se mi podařilo ho ochránit před uzobáváním.pěkný den.Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 1 11.12.2014, 11:48:58
  14. avatar
    [15] elly [*]

    a recepty od vás už pěkně chodí...jste šikovné, díky :-)

    1. na komentář reaguje datura — #19
    superkarma: 0 11.12.2014, 11:39:54
  15. avatar
    [14] gerda [*]

    Z drobného mi docela stačí slepované perníčky s čokoládou, to kdyby přišel někdo, kdo FAKT bude chtít drobné sladké. Jinak udělám vánočku, různé kynuté pečivo a tak...myslím, že kdybych napekla pět plechů zeláků, zavděčím se nejvíc.

    superkarma: 0 11.12.2014, 11:30:30
  16. avatar
    [13] Jindriska8 [*]

    Včera jsem pekla 5 plechůSml16 a dneska je na řadě lineckéSml16

    superkarma: 0 11.12.2014, 10:57:39
  17. avatar
    [12] Jandywoman [*]

    Pozdě, už mám hotovo, napečenoSml24

    superkarma: 0 11.12.2014, 10:06:39
  18. [11] zlá teta [*]

    zrovna mám v lednici těsto. Ale tohle se mi zdá moc překombinovanéSml15

    superkarma: 1 11.12.2014, 08:47:01
  19. [10] kantor10 [*]

    včera jsme udělali těsto a dneska upečem 2 várky a pracny

    superkarma: 0 11.12.2014, 08:46:24
  20. avatar
    [9] řinka [*]

    Ještě jsem chtěla dodat proč plácat tolik chutí dohromady?Tak buď máslové nebo sádlové,s ořechy nebo s mandlí.

    superkarma: 0 11.12.2014, 08:44:53
  21. avatar
    [8] řinka [*]

    Do cukroví nikdy nedávám celé vejce obzvlášť do rohlíčků pouze žloutek.A prášek do pečiva?Proč?Sml80

    superkarma: 0 11.12.2014, 08:16:45
  22. avatar
    [7] buldok [*]

    Vanilkové rohlíčky mám nejraději z cukroví, jsou hned pryč.

    superkarma: 0 11.12.2014, 07:59:45
  23. avatar
    [6] kaba [*]

    už mám hotový...Sml67

    superkarma: 0 11.12.2014, 07:17:43
  24. [5] theplana [*]

    Dobré recepty se vžycky hodí Sml67

    superkarma: 0 11.12.2014, 07:08:14
  25. avatar
    [4] reditelka [*]

    Teprve se chystám...

    superkarma: 0 11.12.2014, 06:12:46
  26. avatar
    [3] Eliana [*]

    Rohlíčky už nějaký čas odpočívají na terase v chladu, u nás především mnoho mandlí, chutnají jak marcipánovéSml22

    superkarma: 0 11.12.2014, 06:09:34
  27. avatar
    [2] gerda [*]

    To vypadá velice dobře!!Sml16 Kombinace sádla a másla dodá skvělou chuť, já mám ráda i sádlové koláčky. A dávka ze 400 g mouky zaručuje, že rohlíčků bude dostSml67

    superkarma: 0 11.12.2014, 05:53:49
  28. avatar
    [1] helmar [*]

    U nás se dělají rohlíčky:

    24 dkg hl. mouky

    16 dkg másla

    5 dkg cukru

    10 dkg mandlí nebo ořechů

    1 žloutek

    na obalení cukr moučka s vanilkou

    nebo se sádlem:

    10 dkg hl. mouky

    5 dkg hr. mouky

    5 dkg cukru

    5 dkg ořechů

    10 dkg sádla

    1 žloutek

    1 vanil. cukr

    superkarma: 0 11.12.2014, 00:10:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme