Reklama

vanilkové rohlíčky

Pokračujeme u nás doma ve zkoušení receptů od paní Slavíkové, manželky řezbáře, který vyrábí dokonalé dřevěné formy na cukroví. Už perníčky nás nadchnuly, a co teprve rohlíčky. Přísahám, že lepší jsem nejedla. Trochu namáhavější bylo tlačení těsta do forem a jeho vyklepávání. Je důležité formy před každým vtlačením těsta vysypat moukou a přebytečnou mouku vysypat a těsto pořádně utlačit.

Nemáte formy od Slavíků? Nevadí. Toto těsto můžete použít také na klasické rohlíčky, tvarované rukou nebo strojkem. Ale tyhle jsou nádherné! Po upečení je nechejte trochu vychladnout a potom obalujte ve vanilkovém cukru.

Suroviny

200 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
140 g másla
50 g mletých vlašských ořechů (v původním receptu jsou mandle)
vanilkový cukr na obalení rohlíčků

Postup

V misce smícháme suché suroviny a potom přidáme rozměklé máslo. Důkladně propracujeme a necháme přes noc odležet v chladu.
vanilkové rohlíčky

Těsto vtlačujeme do formiček a pečeme v troubě vyhřáté asi na 160 až 180 °C, 10 až 20 minut. Rohlíčky hlídáme, abychom je nespálili!

Jako klasické vanilkové rohlíčky obalujeme ve vanilkovém cukru, ale ne zatepla, až mírně vychladlé, nebo úplně chladné. Rohlíčky jsou výborné ale taky neobalené. Jemné, voní z nich máslo a oříšky.

Dobrou chuť přeje elly a Slavíkovi.