Vaření

Valentýnské recepty podle šéfkuchaře hotelu Imperial Martina Lukáše

Valentýn je populární svátek i v Česku, slaví ho přibližně dvě třetiny párů. Mezi tradiční dárky na svátek zamilovaných patří květiny a čokoláda, oblíbené jsou i společné večeře v luxusních restauracích. Není ani výjimkou, když si na valentýnský večer vezme muž zástěru a vytvoří nevšední pokrm pro svého partnera.

Valentýn má také mnoho zapřisáhlých odpůrců, kteří ho považují pouze za komerční svátek. Pokud ale partner prohlašuje, že svátek zamilovaných neslaví a rozhodně žádný dárek nechce, nemusí mluvit pravdu. kuchar Martin LukasPodle amerického průzkumu by drobnost na Valentýna potěšila 74 procent dotázaných, i když partnerovi tvrdili opak. Podle průzkumu postačí i malé romantické gesto, například snídaně do postele nebo romantická procházka.

Ideální způsob, jak své drahé polovičce připravit nezapomenutelný večer, je připravit vlastní romantické menu. Šéfkuchař lázeňského hotelu Imperial v Karlových Varech Martin Lukáš ale varuje: Nemělo by jít o těžké pokrmy, protože se předpokládá, že večeří oslava Valentýna neskončí. Vhodná jsou tedy lehčí masa nebo ryby. A samozřejmě nesmí chybět něco sladkého, oblíbené jsou hlavně jahodové dezerty a čokoláda.“

 

 

losos

Pečený losos na briošce s máslovou omáčkou

Suroviny: 0,5 l zeleninového vývaru, 0,4 kg filetu lososa, 0,3 kg másla, 0,1 kg šalotky, 0,15 l vína Sauvignon Blanc, 0,1 l rybího fondu, 0,1 l vinného octa, 0,05 l smetany, 0,1 kg řapíkatého celeru, 0,1 kg císařských lusků, 1 ks malé briošky, 0,001 kg lanýže, sůl, pepř, listová petrželka

Příprava:

Řapíkatý celer oloupeme a zbavíme tzv. nitek. Celer a císařské lusky nakrájíme na slabé nudličky, spaříme a ihned ochladíme. Připravíme si máslovou omáčku ze zeleninového vývaru, který svaříme na třetinu se šalotkou, vínem, rybím fondem a vinným octem, a do svaru pomalu zašleháme na malé kostky nakrájené máslo. Dochutíme solí a pepřem a přidáme nasekanou listovou petrželku. Lososa opečeme dozlatova na másle a dochutíme solí. Briošku nakrájíme na centimetrové plátky. Zeleninu před servírováním prohřejeme v trošce másla dochuceného solí. Na talíři utvoříme ze zeleniny hnízdo, na ně položíme briošku a na ni kousek lososa. Okolo zeleniny nalijeme máslovou omáčku a na lososa nastrouháme pár plátků lanýže.

candat

Candát s čočkou a slaninovou omáčkou

Suroviny na 4 porce: 0,6 kg candáta, 0,1 l oleje, sůl maldon; čočkové ragú – 0,2 kg zelené čočky, 0,9 l kuřecího vývaru, 0,08 kg karotky, 0,041 kg cibule, 0,08 kg řapíkatého celeru, 0,08 kg pórku (bílá část), 1 bobkový list, 0,04 l olivového oleje, 0,08 kg šalotky, 1 stroužek česneku, 0,02 kg rajčatového protlaku, 0,01 l vinného octa, 0,04 l smetany, 0,01 l balsamikového octa, 0,08 kg slaniny; slaninová omáčka – 0,08 kg šalotky, 0,08 kg uzené slaniny, 0,08 kg anglické slaniny, 0,2 l kuřecího vývaru, 0,2 l smetany, sůl, pepř; petrželové chipsy na ozdobu – 0,1 kg kořenové petržele, 0,1 l rostlinného oleje.

Příprava:

Čočkové ragú karotku, řapíkatý celer, cibuli a pórek nahrubo nakrájíme. Čočku propláchneme studenou vodou, scedíme, dáme do hrnce a zalijeme vývarem. Přidáme zeleninu, bobkový list a uvaříme na skus. Pak scedíme a z čočky vyjmeme kousky zeleniny s bobkovým listem. Karotku, řapíkatý celer a pórek nakrájíme na kostičky, spaříme ve vařící vodě a ihned zchladíme. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme a necháme okapat na cedníku.

Základ – v kastrolu na olivovém oleji zpěníme šalotku a česnek a na cca 1 minutu přidáme protlak. Pak zastříkneme vinným octem, zalijeme vývarem a zredukujeme na polovinu. Přidáme smetanu, dochutíme balsamikem, rozmixujeme v mixéru a propasírujeme. Do základu přidáme čočku, zeleninu a slaninu a přivedeme k varu.

Slaninová omáčka šalotku nakrájíme najemno a obě slaniny na kostičky. Orestujeme, zbavíme tuku, přidáme vývar a zredukujeme na třetinu. Přidáme smetanu, dochutíme, rozmixujeme a přecedíme. Do čočky zašleháme kousek másla a slaninovou omáčku napěníme ponorným mixérem. Candáta osolíme a opečeme na oleji s kouskem másla a na ozdobu usmažíme petrželové chipsy.

   
09.02.2017 - Vaření - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [13] AmeA [*]

    Kterýpak že mne pozve? Sml79

    superkarma: 0 09.02.2017, 21:46:57
  2. avatar
    [12] vladka321 [*]

    Nádhera, jen na tom oko spočine. Moje chuťové pohárky by si daly a hned - mňam Sml67

    superkarma: 0 09.02.2017, 19:08:46
  3. [11] babinka [*]

    Já bych si dala hned a cokoli...Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 09.02.2017, 10:57:55
  4. avatar
    [10] amphora [*]

    Radek Kříž — #5 to je fakt, losos z volného chovu nebo ze sádky, krmený granulemi...co je tedy sakra rozdíl.Ale ten z volného chovu se snad ani nedá koupit...všude mají sádkového.Sml22

    superkarma: 0 09.02.2017, 10:40:23
  5. [9] bobani [*]

    ryby nemusím

    superkarma: 0 09.02.2017, 10:26:27
  6. [8] MARIE MATEJKOVA [*]

    Ryby miluji a každý týden musí být alespoň dvakrát na stole. Cokoli z ukázek bych si dala hned dnesSml59Sml67

    superkarma: 0 09.02.2017, 09:45:25
  7. avatar
    [7] RenataMor [*]

    Sml80

    superkarma: 0 09.02.2017, 09:44:43
  8. avatar
    [6] luneta [*]

    Radek Kříž — #5To bylo v hotelu,tak se předpokládá dobrý kuchař a když to ostatním chutnalo,tak prostě losos asi není pro mě

    superkarma: 0 09.02.2017, 09:44:37
  9. avatar
    [5] Radek Kříž [*]

    luneta — #3není losos jako losos stejně jako není recept jako recept... I candát se dá udělat tak, že po něm nebudete více toužit :)

    1. na komentář reaguje luneta — #6
    2. na komentář reaguje amphora — #10
    superkarma: 0 09.02.2017, 09:24:01
  10. [4] Andreadornova [*]

    Ryby moc nemusím

    superkarma: 0 09.02.2017, 08:26:46
  11. avatar
    [3] luneta [*]

    jarka1234 — #2V loni jsem měla lososa poprvé.Všichni ho pořád vychvalovali,tak jsem byla zvědavá.No špatný nebyl,ale víckrát už po něm netožím.Candát je výborný.

    1. na komentář reaguje Radek Kříž — #5
    superkarma: 0 09.02.2017, 07:58:37
  12. avatar
    [2] jarka1234 [*]

    Candát je pochoutka,mňamSml59Sml59Sml59. Losos mi až tak nechutná,ale tahle úprava vypadá velmi lákavěSml59.

    1. na komentář reaguje luneta — #3
    superkarma: 0 09.02.2017, 07:55:14
  13. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    šikulka samé dobrotySml59

    superkarma: 0 09.02.2017, 00:24:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme