Zítra je 14. února, den pro všechny zamilované. Mnoho lidí slaví svatého Valentýna, kupuje drobné či větší dárky pro své partnery a vyráží na slavnostní večeře. Co takhle připravit pro svého miláčka zamilovaný dezert? Máme pro vás pár tipů.

valentýn

Kromě toho, že můžete jednoduše koupit čokoládové bonbony, zabalené do krabičky ve tvaru srdce, nebo věnovat svému milému obyčejnou čokoládu a on vám kytičku, tak si můžete s Valentýnským dezertem opravdu vyhrát. Stačí třeba obyčejná buchta, kterou vyjímečně neupečete na plechu, ale ve formě, která má tvar srdce. Hotový moučník můžete polít čokoládou a romanticky ozdobit.

Valentýn

Určitě zabodujete také palačinkami, které usmažíte ve tvaru srdce a doplníte kopcem šlehačky, čokoládou, malinovou nebo jahodovou omáčkou, případně hromádkou čerstvého ovoce.

valentýnský dezert

Kdo si chce pohrát ještě více, obarví polovinu těsta na palačinky červeným potravinářským barvivem. Polovina palačinek tak bude krásně žlutá a druhá polovina červená. Ze středu palačinek vykrojíme formičkou srdíčka a navzájem je ve žlutých a červených palačinkách vyměníme.

valentýnské palačinky

Pro milovníky tiramisu máme tip na jeho zamilovanou úpravu.

valentýnské tiramisu

Já jsem dostala za úkol vyrobit zamilované dezerty na zakázku. Pohrála jsem si s receptem na red velvet cake, který byl v posledním čísle časopisu Gurmet, a vyrobila dva druhy extra Valentýnských pamlsků. Kolečka, které jsem vytvarovala formičkou na foodstyling a z odkrojených kusů těsta také skleničky.

Krém jsem zvolila jednoduchý, z mascarpone, a recept jsem si trochu přizpůsobila. Dopadl na jedničku a doufám, že si na něm pochutná mnoho zamilovaných párů.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • 250 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 250 ml podmáslí
  • červená gelová barva
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

krém

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • cukr podle chuti
  • vanilkový prášek

na ozdobu

  • maličká cukrová srdíčka, barevné sypání, oplatek, sušenka ...cokoliv máme rádi

Postup

Nejdříve ze všeho si dáme vyšlehat cukr a máslo. Šleháme asi tři minuty a přidáme vejce. Šleháme tak dlouho dokud není směs krásně krémová.

Troubu si předehřejeme na 170 °C a připravíme si plech vyložený pečicím papírem. Rošt v troubě dáme doprostřed.

Do vyšlehaného cukru, vajec a másla přidáme mouku, do které jsme vmíchali špetku soli a prášek do pečiva. V podmáslí rozšleháme potravinářské barvivo (podle druhu barvy, stačí asi tak 1 lžička) a tuto barevnou směs přidáváme také do mísy s těstem. Důkladně promícháme. Pokud za nás míchá robot, mícháme na nižší otáčky.

Těsto vylijeme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 - 30 minut.

valentýnský dezert

Při pečení korpusu si připravíme krém. Do šlehače dáme mascarpone, smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový prášek nebo extrakt. Vyšleháme do hladkého krému.

Z upečeného a úplně vychladnutého základu vykrajujeme kulatou nerezovou formou na foodstyling kolečka. Formu potom vyložíme průhlednou páskou na dezerty a do každé dáme jedno kolečko těsta. Na těsto navršíme trochu krému, potom můžeme dát ještě jedno kolečko z těsta a opět krém. Nahoře ozdobíme podle naší vlastní fantazie.

Z odkrojených částí můžeme ještě vytvořit další dezerty do skleniček. Nadrobíme vrstvu na dno skleničky, potom krém, opět nadrobená vrstva, a opět krém.

Můžeme přidat trochu ovoce (ideálně červeného).

Krásný svátek zamilovaných přeje Elly.

Čtěte také

Reklama