Reklama

Valentýnská roláda

Ať slavíte Valentýna nebo ne, nadýchanou roládu s tvarohovým krémem si můžete upéct. Pro sebe, pro své blízké, někomu k narozeninám nebo jen tak. Pro radost. Je totiž skvělá!

Nadýchaná a jemná. S tvarohovým krémem, který můžete dosladit podle svého vlastního vkusu. Kdo chce, může přidat ovoce. Třeba maliny nebo jahody. Ať pěkně ladí.

Nemáte rádi růžovou? Stačí použít jinou potravinářskou barvu nebo nechat roládu světlou, ať má svou přirozenou barvu.

Suroviny

těsto

  • 4 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 20 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
  • 40 g podmáslí
  • trochu růžového gelového potravinářského barviva
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

krém

  • 250 g tučného tvarohu
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 50 - 80 g cukru moučka (podle chuti)
  • ½ lžičky mleté vanilky (nebo semínka z jednoho lusku)

 

  • moučkový cukr na dokončení a posypání
  • ovoce na ozdobení

Postup

Troubu si předehřejte na 200 °C.

roláda

Do robota dejte na vysoké otáčky šlehat vejce s cukrem. Až je vyšleháte do pevné nadýchané hmoty, vypněte robot a opatrně přimíchejte rozpuštěnou Heru. V podmáslí rozmíchejte gelové barvivo a přimíchejte také do sladké hmoty.

V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Opatrně po částech vmíchejte ke zbylým surovinám v míse robota. Umíchejte těsto. Hladké a rovnoměrně zbarvené.

Připravte si plech, o velikosti zhruba 40 x 25 cm. Vyložte ho pečícím papírem, který můžete ještě zlehka potřít Herou. Na něj vylijte těsto, uhlaďte a dejte péct do vyhřáté trouby.

Pečte 10 – 12 minut. Těsto se nesmí péct dlouho, protože by šlo špatně motat do tvaru rolády.

Mezitím, co se roláda peče, připravte si čistou utěrku. Tu posypejte moučkovým cukrem a ten pěkně rozetřete po celé utěrce.

Upečený plát těsta na utěrku vyklopte, sloupněte pečící papír a i utěrkou zaviňte těsto do rolády.

Máte dvě možnosti. Můžete začít motat z kratší strany. Roláda bude kratší, šnek, který vznikne uprostřed, bude zamotanější, kolečka, která ukrojíte, budou větší. Když začnete motat z delší strany, bude šnek uprostřed méně výrazný, roláda bude delší a budou z ní menší kolečka.

Zamotanou roládu nechejte vychladnout a připravte si krém

Tvaroh, cukr, vanilku a smetanu dejte šlehat do robota s metlou. Šlehejte asi tři minuty, až krém zhoustne.

Krém namažte na vychladnuté těsto, znova zamotejte do rolády a dejte vychladit do lednice.

Podávejte ozdobené ovocem, podle chuti i šlehačkou.

Krásného nastávajícího Valentýna přeje Elly.

Valentýnské recepty máme v našem magazínu rádi...

Valmez

cheesecake

dortíky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Hera, Mlékárna Valašské Meziříčí