Vaření

Valašský poklad: Frgály

frgály

Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Podle ustáleného výrobního postupu se na Valašsku připravuje pravděpodobně několik století. První písemné zmínky o něm pocházejí z roku 1826. Původně se tak označoval „nepodarek“ - nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli.

Tento unikání pekařský výrobek nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením EU. Pod pojmem „valašský frgál“ nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska a splňující několik parametrů. „Pravý“ valašský frgál například má mít v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák, povidla, ale také jiné druhy ovoce nebo dokonce zelí.

Kynuté těsto na 4 ks frgálů

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • kostka droždí (40 g)
  • 80 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 50 ml oleje
  • 125 g Hery
  • citronová kůra
  • Na potírání: 1 vejce, 100 ml mléka

Příprava těsta

Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka, necháme vzejít kvásek.

Mezitím do misky dáme hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, Heru (pokojová teplota) a ohřáté mléko. Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečící papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.

Dohotovení

Na každý koláč s 240 g těsta přidáme 400 g náplně. Stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu necháme asi 1cm okraj těsta, který potíráme připraveným rozšlehaným vejcem. Koláč posypeme drobenkou. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200°C.

Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.

kurz pečení frgálů

Hrušková náplň (na 4 frgály)

  • 900 g sušených hrušek
  • 500 g moučkového cukru
  • 1 dl rumu
  • 30 g skořice
  • 30 g badyánu
  • 50 g vanilkového cukru
  • 50 g strouhanky (na zahuštění)

Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme.

Tvarohová  náplň (na 4 frgály)

  • 1 kg tvarohu
  • 4 žloutky
  • 240 g moučkového cukru
  • 140 g vanilkového cukru
  • 50 g vanilkového pudinku
  • 150 g hrozinek
  • 1 dl rumu
  • citrónová kůra
  • špetka muškátového květu

Na ředění používáme smetanu.

Povidlová náplň (na 4 frgály)

  • 1400 g povidel
  • 1 dl rumu
  • 200 g vanilkového cukru
  • 50 g strouhanka na zahuštění

Povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.

Maková náplň (na 4 frgály)

  • 600 g mletého máku
  • 80 g povidel
  • 250 ml mléka
  • 40 g skořice
  • 50 g vanilkového cukru
  • 80 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 1 dl rumu

Mléko dáme svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si uvaříme z másla jíšku.

Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

kurz pečení frgálů

Netroufáte si na pečení doma? Vyzkoušejte kurz

Kurzy povedou zkušené pekařky Resortu Valachy. Ten se zabývá vlastní výrobou frgálů od 2013. Zásobuje jimi restaurace svých tří hotelů Lanterna, Horal a Galik ve Velkých Karlovicích a prodává je na hotelových recepcích i volně přímo „od pece“.

Kdy: každé úterý a sobotu od 10 do 13 hodin po dobu letních prázdnin

Kde: Gril srub Razula, Velké Karlovice (v areálu zábavního parku Razulák)

Délka kurzu: cca 3 hodiny

Cena: 690 Kč/osoba

Doporučený věk: vhodné pro dospělé i děti (cca od 4 let)

Co se účastníci dozví a naučí: jak se vyrábí frgál – od chystání těsta a náplně až po upečení

Co si z kurzu odnesou: kromě nové kuchařské dovednosti také vlastnoručně vyrobený frgál, certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru na památku a nové zážitky

Více informací: www.valachy.cz

Tradiční recepty najdete i na našem magazínu

kyselice

škubánky

bramborové knedlíky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Mlékárna Valašské Meziříčí, Resort Valachy

   
13.06.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [27] Allma [*]

    gerda — #26 já zase přidávám k oleji sádlo

    superkarma: 0 14.06.2016, 19:12:26
  2. avatar
    [26] gerda [*]

    Allma — #25Taky to tak dělám, kdepak zvlášť, všecko v jedné míse. A jako tuk dávám už vlastně pořád jenom olej. Práce s ním je snadná a těsto kypřejší. Když dělám tvarohové rohlíčky (1 kg polohrubé mouky atd...), tak krom kvasnic přidám do mouky 1 kypřicí prášek. Upečené se pak jenom rozplývají.

    1. na komentář reaguje Allma — #27
    superkarma: 0 14.06.2016, 18:48:06
  3. avatar
    [25] Allma [*]

    Kadla — #20 gerda — #19 měla jsem roky rokoucí strach dělat kynuté těstoSml80jednou jsem zkusila a není to žádná vědaSml30jen si mouku vážím a mléko taky odměřuji, ještě to nemám v ruce jak naše babičkySml30jen nešpiním další hrníčky na zadělání kvásku. Udělám klasicky jamku v mouce, trochu cukru, kvasnice, zbytek cukru a zaliji mlékem

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 13.06.2016, 21:59:07
  4. [24] bábovka [*]

    Sml59

    superkarma: 0 13.06.2016, 20:49:39
  5. [23] janavys [*]

    Mňamka! Sliny se jen sbíhají! Hned bych si dala říct! Sml22

    superkarma: 2 13.06.2016, 20:40:15
  6. avatar
    [22] kobližka [*]

    Kadla — #20 No jo,holt to mám jako s tím plaváním,jsem kopyto k pohledání Sml30

    superkarma: 0 13.06.2016, 20:16:28
  7. avatar
    [21] gerda [*]

    Mně třeba se na kynutém nejvíc líbí právě to, že se nemusí nic vážit a dělá se od oka. Víc vajec nebo víc oleje nic nepokazí. I tak naskočí. "Přesné těsto" je to, do kterého se musí všecko pečlivě odvažovat na deka a to je náročnější na přípravu i čas. Kynuté je podle mě - (teda až po hrnkovém) - nejjednodušší ze všech těst.

    superkarma: 0 13.06.2016, 16:13:19
  8. avatar
    [20] Kadla [*]

    kobližka — #18Hele, přesně jak píše Gerda - v životě se mi nestalo, že by se mi kynuté těsto nepovedlo - a to ho dělám vždcky od oka, žádné odvažování, pokaždé určitě v jiných poměrech a pokaždé je super... Na tom fakt není vůbec co zkazit. Jediné, co si hlídám, je, aby nebylo moc tuhé, mně se líp pracuje s řidším kynutým těstem...

    1. na komentář reaguje kobližka — #22
    2. na komentář reaguje Allma — #25
    superkarma: 0 13.06.2016, 15:40:57
  9. avatar
    [19] gerda [*]

    gerda — #17Kynuté těsto - postrach českých hospodyněk!Sml39 A přitom je jednoduché jak facka.Sml30 Já se opravdu nepamatuju - a to vařím a peču snad 40 let - že by to nevykynulo a upekla jsem sražené s brouskemSml80Ono je oproti práškovému i zdravější, není tam tolik chemie. Ale někdo opravdu nemá odvahu, to uznávám. A pokud není mlsný a nechybí mu...Sml58

    1. na komentář reaguje Allma — #25
    superkarma: 0 13.06.2016, 15:33:28
  10. avatar
    [18] kobližka [*]

    gerda — #16 Pro mě to teda věda je.Já na kynutá těsta moc nejsem (teda jako na výrobu) ono není každé kynuté těsto vhodné na dobrý koláč.A ty nápně...tolik patlání,nádobí a práce a nakonec i peněz.Ne,to koláčů se určitě UŽ pouštět nebudu

    Sml16

    1. na komentář reaguje Kadla — #20
    superkarma: 0 13.06.2016, 15:20:26
  11. avatar
    [17] gerda [*]

    Ad tvarohová náplň - z jiných stránek jsem dostala radu, jak zpevnit tvarohovou náplň do nádivek. Ke kilu tvarohu 3 polévkové lžíce dětské krupičky. Je to s tím opravdu dobré a neteče nic.

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 13.06.2016, 14:41:46
  12. avatar
    [16] gerda [*]

    Kadla — #13Přesně tak - těsto je základní kynuté, na tom nic není, jenom se musí hezky dokulata a dotenka rozválet (třeba pivní flaškou). A na to patří bohatá a nepošizená náplň dle receptu, taky žádná věda.

    1. na komentář reaguje kobližka — #18
    superkarma: 0 13.06.2016, 14:40:13
  13. avatar
    [15] gerda [*]

    babcace — #14Hm...tak teda hromádka.Sml32

    superkarma: 0 13.06.2016, 14:38:49
  14. [14] babcace [*]

    gerda — #1 u nás prodávali před Albertem a jeden stál 150 Kč.

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 13.06.2016, 14:05:34
  15. avatar
    [13] Kadla [*]

    Jennyho — #12A proč ne? Myslím proč ne sama? Na kynutém těstě není co zkazit.... Akorát, že frgál není moc levná legrace - když se neošidí, tak ta náplň vyjde pěkně draho Sml30. Ale stojí to za to!

    1. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 1 13.06.2016, 13:53:08
  16. avatar
    [12] Jennyho [*]

    frgály úplně miluju Sml16 Občas si koupím, když jdu na Farmářské trhy Sml16 Ale sama to upléct? Ani náhodou Sml30 jsem ráda, že zvládnu nějakou buchtu na plech nebo bábovku Sml30

    1. na komentář reaguje Kadla — #13
    superkarma: 0 13.06.2016, 13:26:09
  17. avatar
    [11] řeřicha [*]

    Všechno bych si dala Sml67

    superkarma: 0 13.06.2016, 13:22:22
  18. [10] dadma [*]

    Tak to jsou samé dobrůtky.Sml59

    superkarma: 0 13.06.2016, 12:41:45
  19. avatar
    [9] elly [*]

    Rapunzela — #5doplněno. děkujeme :-)

    superkarma: 0 13.06.2016, 12:12:05
  20. avatar
    [8] kobližka [*]

    Valašské frgály jsem neměla možnost ochutnat,ale zkuste někdy koláče chodské,ty pravé.V jedné malé vesničce Krchleby najdete pravý poklad pro vaše chuťové pohárkySml67

    superkarma: 0 13.06.2016, 11:43:38
  21. avatar
    [7] amphora [*]

    Sml59hruškový...mňam to je dobrůtkaSml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 13.06.2016, 10:23:41
  22. avatar
    [6] gerda [*]

    Rapunzela — #5Já si myslím, že není nezbytná, ale když už je v receptu, tak bych ji udělala jako vždycky - rozpustila tlustý plátek másla, dala na to lžíci hladké mouky a usmažila na mírném ohni dožluta. Ono to pak určitě jinak chutná, líp. Je to kalorická bomba i tak, jíška na tom moc nezmění. Jednou za čas takové pochutnání...kašlu na dietySml30

    superkarma: 1 13.06.2016, 09:26:57
  23. [5] Rapunzela [*]

    Zaujal mě recept na makovou náplň - uvařit z másla jíšku - ale s čím? V receptu není žádná mouka. Taky mi tam nechybí, v životě jsem do makové náplně jíšku nedávala. Je chyba v jíšce nebo tam chybí ještě nějaká ta mouka?

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    2. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 2 13.06.2016, 08:34:02
  24. [4] bobani [*]

    nejraději mám hrušťák

    superkarma: 0 13.06.2016, 08:33:38
  25. [3] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 13.06.2016, 07:11:28
  26. [2] alenabl [*]

    frgály miluji, ale doma jsem je nikdy neudělala tak jako kupovaný, ikdyž kynuté koláče běžně dělávám. Zkusím

    superkarma: 0 13.06.2016, 06:48:27
  27. avatar
    [1] gerda [*]

    Frgál jsme rádi kupovali, když jsme se dostali do rožnovského skanzenu. Je nepřekonatelný. Dokonce se podával i na svatbě, když jsem byla v těch končinách, a myslím, že byl lepší než dort. Ovšem cena za kurs mě omráčila - za ty peníze by těch frgálů byla hromadaSml52.

    1. na komentář reaguje babcace — #14
    superkarma: 5 13.06.2016, 06:04:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme