frgály

Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Podle ustáleného výrobního postupu se na Valašsku připravuje pravděpodobně několik století. První písemné zmínky o něm pocházejí z roku 1826. Původně se tak označoval „nepodarek“ - nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli.

Tento unikání pekařský výrobek nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením EU. Pod pojmem „valašský frgál“ nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska a splňující několik parametrů. „Pravý“ valašský frgál například má mít v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák, povidla, ale také jiné druhy ovoce nebo dokonce zelí.

Kynuté těsto na 4 ks frgálů

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • kostka droždí (40 g)
  • 80 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 50 ml oleje
  • 125 g Hery
  • citronová kůra
  • Na potírání: 1 vejce, 100 ml mléka

Příprava těsta

Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka, necháme vzejít kvásek.

Mezitím do misky dáme hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, Heru (pokojová teplota) a ohřáté mléko. Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečící papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.

Dohotovení

Na každý koláč s 240 g těsta přidáme 400 g náplně. Stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu necháme asi 1cm okraj těsta, který potíráme připraveným rozšlehaným vejcem. Koláč posypeme drobenkou. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200°C.

Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.

kurz pečení frgálů

Hrušková náplň (na 4 frgály)

  • 900 g sušených hrušek
  • 500 g moučkového cukru
  • 1 dl rumu
  • 30 g skořice
  • 30 g badyánu
  • 50 g vanilkového cukru
  • 50 g strouhanky (na zahuštění)

Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme.

Tvarohová  náplň (na 4 frgály)

  • 1 kg tvarohu
  • 4 žloutky
  • 240 g moučkového cukru
  • 140 g vanilkového cukru
  • 50 g vanilkového pudinku
  • 150 g hrozinek
  • 1 dl rumu
  • citrónová kůra
  • špetka muškátového květu

Na ředění používáme smetanu.

Povidlová náplň (na 4 frgály)

  • 1400 g povidel
  • 1 dl rumu
  • 200 g vanilkového cukru
  • 50 g strouhanka na zahuštění

Povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.

Maková náplň (na 4 frgály)

  • 600 g mletého máku
  • 80 g povidel
  • 250 ml mléka
  • 40 g skořice
  • 50 g vanilkového cukru
  • 80 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 1 dl rumu

Mléko dáme svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si uvaříme z másla jíšku.

Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

kurz pečení frgálů

Netroufáte si na pečení doma? Vyzkoušejte kurz

Kurzy povedou zkušené pekařky Resortu Valachy. Ten se zabývá vlastní výrobou frgálů od 2013. Zásobuje jimi restaurace svých tří hotelů Lanterna, Horal a Galik ve Velkých Karlovicích a prodává je na hotelových recepcích i volně přímo „od pece“.

Kdy: každé úterý a sobotu od 10 do 13 hodin po dobu letních prázdnin

Kde: Gril srub Razula, Velké Karlovice (v areálu zábavního parku Razulák)

Délka kurzu: cca 3 hodiny

Cena: 690 Kč/osoba

Doporučený věk: vhodné pro dospělé i děti (cca od 4 let)

Co se účastníci dozví a naučí: jak se vyrábí frgál – od chystání těsta a náplně až po upečení

Co si z kurzu odnesou: kromě nové kuchařské dovednosti také vlastnoručně vyrobený frgál, certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru na památku a nové zážitky

Více informací: www.valachy.cz

Tradiční recepty najdete i na našem magazínu

kyselice

škubánky

bramborové knedlíky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Mlékárna Valašské Meziříčí, Resort Valachy

Reklama