valašský kontrabáš

Tradiční jídlo Valašska si vystačí s minimem surovin. Jeho chuť a vůně vás však nadchne a zařadíte ho na svůj jídelníček. Pohanka je velice zdravá a chutná. Nezapomeňte použít to nejlepší a nejvoňavější uzené maso.

Základními surovinami tohoto prastarého receptu jsou brambory a pohanka. K nim můžete, ale nemusíte přidat pěkný kus uzeného masa. A s ním je jídlo ještě o velký kus lepší. Chuť a vůni jídlu dodají česnek s majoránkou. Kdo chce, může zapečené jídlo ještě posypat sýrem a přidat k němu hromadu kysaného zelí.

patek

Pohanka patřila na Valašsku odjakživa k velice oblíbené a používáné potravině. Dodnes se tady pěstuje a patří na běžný jídelníček.

Použili jsme výbornou uzenou krkovičku z Globusu a naše volba byla opravdu dobrá. Maso bylo krásně šťavnaté a velice chutné.

valašský kontrabáš

Suroviny

  • 600 g uzené krkovičky
  • 1 kg brambor
  • 250 g pohanky
  • sůl a pepř
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • majoránka podle chuti
  • trochu sádla na vymazání pekáče a na smažení

valašský kontrabáš

Postup

Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě. Nemusí být úplně měkké, ještě se dopečou v troubě. Ale téměř doměkka.

Pohanku uvařte podle návodu na obalu. Liší se podle toho, jakou zakoupíte.

Ve velké pánvi si rozehřejte trochu sádla. Na něm osmahněte cibuli a na kousky nakrájenou uzenou krkovičku. Jen trochu, ať maso nevysušíte.

Z brambor i pohanky slijte vodu. Všechno přidejte do pánve k masu. Ochuťte solí, pepřem majoránkou, česnekem a pořádně promíchejte.

Pekáč vymažte sádlem. Vysypejte do něj směs z pánve.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 15 - 20 minut. Ještě můžete (ale nemusíte) posypat sýrem.

Ihned podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Líbil se vám dnešní recept? Na našem magazínu najdete i další skvělá jídla.

pohanka naslano

šunkofleky

kroupoto

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama