vafle

Vafle jsou skvělým tipem na snídani, svačinku, večeři nebo jen tak na chuť. Jejich příprava je velice jednoduchá, rychlá a dají se jíst teplé i studené. Co více si přát? Receptů na vaflové těsto jsou desítky. Můžete udělat vafle sladké, ale i slané. Zdravější z celozrnné mouky, s třtinovým cukrem nebo medem. Přesně tak, jak je máte rádi.

vafle

Na vafle si můžete koupit speciální mašinu - vaflovač. Je to něco jako toastovač. Výborné jsou také přístroje, které jsou třeba 2 v 1 nebo 3 v 1. K vaflovači pak máte ještě toastovač nebo třeba i kontaktní gril. Kdo ale nechce další „krám“ navíc, může si pořídit silikonové formy na vafle. Jejich výhoda je, že jsou skladnější než elektrický přístroj, a také v nich upečete mnohem více vaflí najednou.

A když máme vafle upečené, tak přichází zlatý hřeb. Čím je ozdobíme? U nás je to tak, že když donesu talíř plný vaflí, tak děti si k němu snesou obsah sladké přihrádky ve spižní skříni a lednice. Nutellu, arašídové máslo, všechny džemy, povidla. K tomu našleháme šlehačku, kterou už necukrujeme, a v misce přidáme i zakysanou smetanu. A může se začít hodovat...

Suroviny

180 g másla
100 g cukru krupice
3 vejce
250 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
180 - 200 ml mléka

Postup

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáme vejce a pořádně promícháme.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslu s vejce. Nalijeme mléko. Těsto mixujeme asi tři minuty mixérem, aby bylo krásně nadýchané.

Těsto plníme do vaflových formiček nebo do vaflovače. Na plnění se mi výborně osvědčil dávkovač těsta.

vafle

Ve vaflovači pečeme vafle dozlatova. Pokud pečeme ve formičkách v troubě, tak si ji předehřejeme na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C), ve středu trouby, asi 15 minut.

Podáváme se vším, co máme moc rádi.

vafle

Dobrou chuť přeje elly.

Zkoušeli jste i slanou variantu? Máte doma vaflovač, nebo formu na vafle?

Reklama