Bulvár

Vadí mi některé "zvyky" servírek



Do restaurací chodím skoro denně na obědy na různá meníčka, a protože jich v okolí mám několik, můžu srovnávat kulturu stolování a úroveň číšníků a servírek. Beru argument, že jsou taky jen lidi a jsou taky "jen" v práci. Jsou servírky, které jsou příjemné, odpoví na pozdrav,
nabídnou lístek a popřejí dobrou chuť. To je potom radost tam chodit jíst. Ale jsou i takové, které musím o lístek žádat několikrát a při obsluhování dává najevo, že prostě nadstandartně obtěžuju. A co by se mohlo změnit?

Sotva dosednu ke stolu, ani ještě nevidím jídelní lístek a už se mě ptají, co budu k jídlu pít. Jako by si všichni snad dávali automaticky pivo. Přitom ještě ani nevím, jestli tam vůbec budu jíst. Poprosím o lístek, ať mohu nahlídnout na výběr nápojů, a i když ještě nestihnu přeletět očima první řádky nabídku nápojů, už se ptají, co si dám k jídlu. Podotýkám, že nejsem zabržděná :)
A ještě něco...

Patří k dobrým zvykům, že pokud u stolu jíme skupinka, tak nádobí se odnáší, až všichni své jídlo dojedí. Vadí mi, když ještě nemám snězeno a servírka se přese mě natahuje pro prázdný talíř mé sousedky, která sedí u zdi. Jako horší varianta ještě může být to, že s talíři v ruce
stojí nade mnou a čeká, až "milostivě" dojím svou porci taky a bere mi talíř z pod rukou, ještě nestačím ani položit ubrousek... Prostě něco jiného je špatně se vyspat, to máme každý nárok na den "blbec", takže to člověk pochopí i u obsluhy v restauraci. Ale některé zvyky v restauracích mě tedy mrzí.

linde


Milá linde,
už jsem dospěla ke stadiu, kdy si podobné chování líbit nenechám a taktně na ně upozorňuji.
A to se netýká jen restaurací, ale i obchodů třeba s potravinami. Zrovna nedávno jsem si chtěla vzít z přepravky svazek rajčat a prodavačka na mě zařvala: "Dejte si tu pacinku pryč nebo vám ji přirazím bednou.." a to si pište, že jsem se ozvala... Proč si nechat (s prominutím) kálet na hlavu?

   
31.07.2006 - Společnost - autor: Dana Svobodová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [76] narciska [*]

    My mame v praci obedy zadarmo, hec

    superkarma: 0 03.08.2006, 22:15:35
  2. [75] markousek [*]

    pokud nechodíš do stále stejné restaurace,řid se heslem : dobrá nálada nevyřeší všechny problémy,ale nasere tolik lidí že stoj za to si ji uchovat

    superkarma: 0 01.08.2006, 21:09:12
  3. avatar
    [74] Meander [*]

    Fructia: Fakt si nepamatuju názvy. Jeden hotel na náměstí a jedna restaurace na druhé straně, se zahrádkou a cukrárna u jednoho kina - to jsou největší perly. Příště si radši přivezu lovečák, než znovu absolvovat péči sprostých a slušně debilních číšníků.

    superkarma: 0 01.08.2006, 10:25:18
  4. avatar
    [73] fructia [*]

    Meander: V jakých jste byli?

    superkarma: 0 31.07.2006, 23:25:37
  5. avatar
    [72] Janinas [*]

    Já chodím s kolegy z práce konečně do restaurace, která má úroveň. Dostáváme stravenky, takže někdy si dám celý oběd a někdy jen salát. Zvlášť teď v těch vedrech jsem upřednostnila dobré zeleninové a těstovinové saláty. Obsluha i personál jsou prima a berou nás jako stálé a vítané hosty.

    superkarma: 0 31.07.2006, 22:32:43
  6. avatar
    [71] fialinka [*]

    no, já chodím na obědy skoro denně a do 65,- Kč se vlezu vždy i s polévkou, někdy místo toho pití. Oběd je po dopoledni v kanclu taky trošku společenská událost, takže se na něj těším, manžel má obědy v práci taky no a tak večer už nevařím, jen výjimečně. Děti zatím nemáme, ale myslím, že bych to taky řešila školní jídelnou. Vařím ráda, ale každý den by mne to zabilo. I když je pravda, že obědy venku něco stojí, zatím je do rozpočtu zařadím ráda...

    superkarma: 0 31.07.2006, 19:25:32
  7. [68] hermiona [*]

    To je snad jasný, že jídlo v restauraci vyjde dráž než to samé doma, jinak by to asi nedělali, ne?
    Musí si tam započítat nejen suroviny, ale i práci kuchaře, číšníka a všech dalších okolo, pronájem restaurace, nádobí, židle, stoly, sporáky......
    Když doma uvařím 4 porce šunkafleků - počítejte se mnou: 12 Kč těstoviny, 30 Kč uzený, vejce 7 Kč, mlíko 3 Kč. K tomu okurkovej salát - 10 Kč okurka, dejme tomu 2 Kč ocet, koření, další 4 Kč energie + voda. 17 Kč na porci, v hospodě v rámci menu - 45Kč. Jasně, že pokud je člověk sám, tak ho těch pár kaček nemrzí, ale když máte 30 dní v měsíci krmit 4 člennou rodinu, je to znát.

    superkarma: 0 31.07.2006, 18:27:04
  8. avatar
    [67] Meander [*]

    Lucimo: Však je taky ex

    superkarma: 0 31.07.2006, 17:48:42

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [66] Lucimo [*]

    Meander: No, JÁ vím, že 3 zamci nejsou problém... Ovšem můj exšéf se mi to snažil vnutit.

    superkarma: 0 31.07.2006, 17:38:56
  2. avatar
    [65] Meander [*]

    Fructia: Fakt? Konkrétně v Třeboni na Anifestu mě bezmála trefil šlak z chování obsluhy v některých restauracích.

    superkarma: 0 31.07.2006, 17:23:32
  3. avatar
    [64] fructia [*]

    V Třeboni jsou výborné restaurace... Můžu říct, že v několika jsem byla s personálem strašně spokojená, není k tomu co dodat. Jelikož jsou to restaurace dražší, chodím tam jen při nějaké příležitosti.
    Je to jedna z mých oblíbených, avšak škoda, že majitel vyměnil personál a z bývalých fajn číšníků tam nandal takový bubáky, že jsou vám nepříjemní už jen zamračeným výrazem po celou dobu.

    superkarma: 0 31.07.2006, 17:16:16
  4. avatar
    [63] Meander [*]

    Lucimo: V naší firmě jsou přesně tři zaměstnanci

    superkarma: 0 31.07.2006, 16:12:31
  5. avatar
    [62] Lucimo [*]

    Jaštěrička: Já slonbidlo chápu. V minulé firmě (tři zaměstnanci) jsme taky neměli stravenky, šéf tvrdil, že pro tři lidi mu je žádná firma nebude dodávat a podobné kecy. Proto je teď pro mně každý oběd malý svátek, protože vím, že na polovinu mi chce přispívat zaměstnavatel.

    superkarma: 0 31.07.2006, 16:10:07
  6. avatar
    [61] Vivian [*]

    Ťapina: aha, tak to beru. Akorát mě osobně to nevadí, já piju pokaždý to samý

    superkarma: 0 31.07.2006, 15:48:39
  7. avatar
    [60] Meander [*]

    Ťapina: Dělala jsem hotelovku v Mariánkách a nezapomenu, jakou čočku jsme za tuto otázku dostávali. Stejně jako za otázku "co si dáte?"

    superkarma: 0 31.07.2006, 15:37:20
  8. avatar
    [59] Ťapina [*]

    Vivian: To s tím pitím prohřešek je, moje mamka coby bývalá mistrová v hotelovce nadskakuje hrozně. Nejen že pití se vybírá podle jídla, ale taky všude nemají to stejné. Když se mě někde zeptají hned mezi dveřma, co si dám k pití, tak se zeptám "a co máte?" a nechám si pěkně nápojový lístek odrecitovat

    superkarma: 0 31.07.2006, 15:29:45
  9. avatar
    [58] marcellina* [*]

    na obedy nechodim, v soucasne firme dostavame stravenky, ale mne je lito "ztratit" hodinu v restauraci a nebo se mi proste nechce chodit se spolupracovniky jeste spolustolovat.
    Nicmene neni pravda,ze stravenky jsou samozrejmosti kazde soukrome firmy. V minule firme (cca pred 3 roky) jsme meli moznost chodit na obed, ktery stal asi kolem 20-ti korun - polevka a nejake jidlo, ktere muselo byt vybrano tyden dopredu, kdo na obed nechtel chodit nebo proste nechodil, nedostaval nic .. jaky stesti, ze uz tam nedelam

    superkarma: 0 31.07.2006, 15:23:00
  10. avatar
    [57] cmelda [*]

    kdybych chodila pravidelne na teple obedy, tak se neunesu takze obed tak 1-2× v tydnu,jinak zbytky od vecere nebo zelenina, chleba s necim a tak ... a za usetreny stravenky nakoupim jidlo domu, kde stejne teply vecere delam pro kluky a manzela

    superkarma: 0 31.07.2006, 15:16:19
  11. avatar
    [56] Meander [*]

    Vivian: Prohřešek to je. Obecně se pití vybírá až podle jídla

    superkarma: 0 31.07.2006, 15:02:43
  12. avatar
    [55] Vivian [*]

    Jasan: taky mi přijde normální, že číšníci sledují dění u svých stolů a když někdo z hostů dojí nebo dopije, tak hned jdou použité nádobí odklidit. Já jsem teda radši, když mám před sebou po jídle hned prázdný stůl, a ne abych při pití kávy ještě měla před sebou špinavé nádobí... Samozřejmě číšník odnáší to nádobí tak, aby nerušil při jídle ostatní stolovníky
    Taky mi nepřijde jako prohřešek to, že se číšník hned po příchodu hostů ptá, co budou pít... Když se hosti usadí, přijde číšník s jídelníma lístkama a ptá se, co budou pít. Kdo chce pít, objedná si pití, kdo pít nechce, tak si ho neobjedná Ale co vím já, tak většina lidí u jídla na sucho nesedí...

    superkarma: 0 31.07.2006, 14:59:48
  13. avatar
    [54] Jaštěrička [*]

    slonbidlo: U státních zaměstnanců se pak obyvykle nemluví o firmě,nebo říkáte třeba škole nebo úřadu firma?A ty tebou jmenované už taky dlouho státní nebudou Nemám úplně přehled,ale v ČEZU už snad ani stát většinu nemá.To je jedno.Prostě neházej všechny do jendoho pytle, protože to tak opravdu není, v mým okolí zas skoro neznám nikoho,kdo by tyhle výhody neměl (a rozhodně nemám kamarády u dráhy).Ono je to pro majitele výhodnější,dát ti část odměn v naturáliích,protože si to aspoň odečte z daní a nemusí z toho ani on ani ty platit odvody.A kolik ušetříš,když si dáš na sváču rohlík a třeba sýr a jabko ( vyjde to cca na 30,- korun) a večer se stejně dojídáš,když my máme holý oběd bez ostatního za 40,-? J

    superkarma: 0 31.07.2006, 14:47:29
  14. avatar
    [52] Ťapina [*]

    Jasan: To si taky myslím. Jsem hltoun, obvykle mám dojedeno jako první a pak mě těžce štve vysedávat nad prázdným špinavým talířem, než ostatní milostivě dojí.

    superkarma: 0 31.07.2006, 14:34:21
  15. avatar
    [51] Meander [*]

    Jaštěrička: Musím se zeptat šéfa, jestli je ta jeho firma, ve které pracuju a která mi platí stravenky, auto a mobil, soukromá

    superkarma: 0 31.07.2006, 14:32:58
  16. avatar
    [49] Jaštěrička [*]

    slonbidlo: Dneska jsou sna dvšechny firmy soukromé,ne? Já jsme tayk u soukrmé a má stravčiz a80,-,takže taky není pravda,že je soukromé firmy nedávají-a zdaleka nejsem jediná.

    superkarma: 0 31.07.2006, 14:16:13
  17. avatar
    [47] Lucimo [*]

    Já po pěti letech bez obědů pracuju ve firmě, která má sídlo ve školském zařízení. Takže celý školní rok mám výběr ze dvou jídel, o prázdninách sice máme jen jedno, ale stejně za to velice ráda dám těch 56,- kč. a občas máme i salát a čaj.

    superkarma: 0 31.07.2006, 13:51:45
  18. avatar
    [46] gwen [*]

    Drak má v práci obědy za 30 Kč. Jídlo, které si nakoupí v kantýně mu hradí firma z poloviny. Na noční směně jídlo zajištěno nemají, tak si bere svačiny z domu.

    superkarma: 0 31.07.2006, 13:40:18
  19. avatar
    [45] Jaštěrička [*]

    gerda: Mě to spíš přijde jako optický klam,že doam uvaříš levněji,protože vůbe cnepočítáš čas a energii, že dostaneš cuketu je výjimka a máš to bez polívky a pití.Já si vedla rok dost podrobné účetnictví,kolik utratím a nijak extra výhodně to nevyjde.Každý ať hospodaří,jak umí,jen mě štve,když se tu vydávají obědy v kantýně za nějaký extra nedostupný luxus a to taky pravda není.Já radši zůsanu v práci o půl hodiyn déle a tu ušetřenou hodinu času věnuju sobě nebo dětem

    superkarma: 0 31.07.2006, 13:38:17
  20. avatar
    [44] Ťapina [*]

    gerda: Přesně za 65 Kč mám jídlo s polévkou a nápojem. Když budu chtít ušetřit, tak se napiju v práci a zaplatím za menu s polévkou 56,-

    superkarma: 0 31.07.2006, 13:21:37
  21. avatar
    [42] gerda [*]

    Jaštěrička: já samozřejmě hospodařím úplně odlišně, vařím pro dva lidi, takže když udělám třebas....karbanátky z cukety s bramborem a salátem, zbude mi bohatě na další den na můj oběd do krabičky a ještě můžu rozdávat. Cuketu dostanu , za sýr dám 30 korun, vajíčka, olej, brambory.....určitě to nebude dražší, než těch 60 korun a je toho pro regiment, ne pro jednoho. Nechci se tady hádat o každou korunu, chci tím jenom říct, že vařením se ušetří nejvíc. Za 60 korun se někde sama najíš, talíř odnesou a nezbude nic

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:42:44
  22. avatar
    [41] Žížala [*]

    Aha, sory, to jsou jen obědy...to je tím vedrem...

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:28:12
  23. [40] Lindaa [*]

    1) nechtela jsem nikoho kritizovat a nebo tu rozvést kilometrovou diskuzi, me jenom zajímalo jak to deláte, nic víc
    2) 1500,- za jídlo na osobu opravdu není moc, nekdo tady psal, ze pak jenom vecer neco slupne a s tím vystací. Pak to jde. Ale já musím tak jako tak kazdý den varit, deti ve skole jídelnu nemají a manzel je na tom stejne jako já. A potom dát 1500,- jenom za moje obedy, totéz pro manzela, detem vecne neco vymýslet s sebou, navíc utratím neuveritelné sumy za ovoce a zeleninu a k tomu kazdý den varit - to se vázne nedá zaplatit. Samozrejme existují i levná jídla, ale palacinky, krupicku, polévky apod. mi doma nikdo dennodenne jíst nebude (a ani se jim nedivím). Pokud má nekdo nápad jak na to, at klidne napíse, ráda se naucím neco nového, protoze jsem si sice uz zvykla, ale stejne me to nebaví.

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:27:48
  24. avatar
    [39] Žížala [*]

    1500/30 je 50 kč na den, tomu nevěřím, to není ani na ty rohlíky s paštikou .

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:27:15
  25. avatar
    [38] Jaštěrička [*]

    gerda: Byla řeč o obědech, to ostatní samozřejmě kupujeme taky, i zvěř máme Ale i tak mi 1500,- za měsíc za obědy nepřijde jako závratná suma, za 60 korun na osobu ať mi nikdo nevykládá,že uvaří kompletní oběd .A to fakt nejíme žádná smažená masa,to nevím,kam na to chodíte, jen na ukázku z menu na tento týden - kuřecí plátek s broskví, velký šopský salát, těstovinový salát s tuňákem,čočka, hovězí v kapustě...vše vesměs dobrý.

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:25:21
  26. avatar
    [37] gerda [*]

    Jaštěrička: my to doma prože***me v jogurtech, sýrech a zelenině + ovoci, já jsem to teda nikdy nepočítala, ale nic levného to není. Samozřejmě, kromě normálních surovin, že jo. A přiznávám, že na žrádlo musím myslet taky pro zvířata, hovězí leze do peněz docela dost.

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:19:19
  27. avatar
    [36] Jaštěrička [*]

    gerda: A i jinde po Brně jsou komplet menu do 60ti korun - Ťapi může potvrdit .Tak teda nevím,kde žijete A 1500,- měsíčně za jídlo mi rozhodně nepřipadá moc.

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:15:13
  28. avatar
    [35] gerda [*]

    Jaštěrička: tak to máš kliku.

    superkarma: 0 31.07.2006, 12:01:33
  29. avatar
    [34] Jaštěrička [*]

    gerda: Dovolím si nesouhlasit,mám u práce dvě kantány, menu je od 49 do 60,- a je v tom polívka a čaj a 4 druhy jídla na výběr. Za to doma kompletní menu neuvařím ani náhodou.

    superkarma: 0 31.07.2006, 11:58:51
  30. avatar
    [33] Kelly [*]

    gerda: ... a od té doby, co mi i s objednaným jídlem jako bonus přinesli i "salmonelu" si sec-sakra restaurace vybírám.

    superkarma: 0 31.07.2006, 11:55:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme