Vaření

V podzimním počasí zahřejí recepty s balzamikovými krémy Kalamáta Papadimitriou

Léto uteklo jako voda a s přicházejícím podzimem se postupně do jídelníčků vkrádají jídla, která zahřejí. Místo salátů to jsou polévky, místo grilovaných ryb zase pečené maso. Řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou, které v domácnostech našly své využití během letního grilování, ale myslí i na podzimní sezónu. Šéfkuchař restaurace La Casa Argentina Jan Souček připravil pro tuto příležitost několik receptů, které se výborně hodí právě na chladné večery.

V podzimním nevlídném počasí, které bývá zamračené a deštivé, chuťové buňky víc než kdy jindy potěší husté krémové polévky, které zasytí a ještě dlouho hřejí v žaludku. Mezi takové určitě patří jemný mrkvový krém se zázvorem a cibulkou restovanou s fíkovým balzamikovým krémem nebo pikantní fazolová polévka se slaninou, rajčaty a chili balzamikovým krémem, ze které přímo dýchá Mexiko.

Pro milovníky masa si Honza Souček připravil dvě lahůdky – pečenou vepřovou kýtu marinovanou v BBQ a chili balzamikovém krému a vepřové kotlety se švestkovou omáčkou s fíkovým balzamikovým krémem. A pokud by někdo chtěl přeci jen víc zeleniny, může vyzkoušet pečenou papriku plněnou mletým masem s rajčaty, olivami a klasickým balzamikovým krémem.

Honza Souček si v receptech pohrává s jemnou kyselostí balzamikových krémů, které tak skvěle doplňují pokrmy od masa, přes zeleninu až po husté polévky. Vybíral při vaření takové suroviny, které člověka skutečně v podzimních a zimních měsících zahřejí, jako je zázvor v mrkvovém krému nebo pikantní chili balzamikový krém ve fazolové polévce a vepřové kýtě.

Celkem je na českém trhu pět příchutí balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou. Už známé klasický tmavý, svěží citrusový a nasládlý fíkový letos doplnily dvě nové příchutě chili a BBQ. Ty se hodí na jakékoli maso, ať už pečené nebo třeba grilované, a dodají mu nezaměnitelnou chuť.

Balzamikové krémy se vyrábí redukcí z balzamikového octa Kalamáta Papadimitriou, který se pyšní stoprocentně přírodním složením pouze z korintských rozinek sušených na slunci. Ty mu zaručují vyváženou sladkokyselou chuť, která se pak promítá i do balzamikových krémů. Všechny krémy mají jen 17 kalorií v jedné porci, žádný tuk ani lepek, bez obav je proto mohou používat i ti, kteří mají speciální dietu.

Prodávají se v praktických plastových lahvičkách o objemu 250 ml a k dostání jsou v obchodních řetězcích Makro, Billa, Tesco, Globus a hypermarket Albert. Doporučená cena je 99,90 Kč. Více informací najdete na www.papadim.com/cs.

 Recepty

Pečená vepřová kýta špikovaná slaninou, marinovaná v BBQ a chili balzamikovém krému Kalamáta Papadimitriou s opečenou cibulkou

  • 800 g vepřové kýty
  • 200 g anglické slaniny
  • 3 lžíce chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
  • 6 lžic BBQ balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
  • 2 lžíce nasekaných bylinek
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 150 g másla
  • 4 cibule
  • sůl

pečené

Vepřovou kýtu prošpikujeme slaninou a řádně osolíme a opepříme. Z BBQ a chili balzamikového krému, dijonské hořčice, bylinek a rozmačkaného česneku připravíme marinádu, ve které maso marinujeme alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc. Cibuli nakrájíme na nudličky, které zprudka opečeme na rozpálené pánvi. Maso vložíme do zapékací mísy, přidáme 250 ml vody, máslo, osmaženou cibulku a pečeme přiklopené v troubě na 160 °C cca 2-3 hodiny dokud maso nebude měkké. V průběhu pečení maso obracíme, doléváme dle potřeby vodu a přeléváme výpekem. Po změknutí dopečeme maso ještě 15-20 minut na cca 200 °C dozlatova. Jako přílohu podáváme brambory.

Tip: pokud máte čas, vyzkoušejte pomalé pečení při teplotě 85 °C cca 10 hodin, maso poté bude růžové a bude se rozpadat.

 

Fazolová polévka se slaninou, koriandrem, rajčaty a chili balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou

  • 500 g uvařených červených fazolek
  • 100 g mražené kukuřice
  • 2 cibule
  • 150 ml drcených rajčat
  • 3 lžíce chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g slaniny
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce světlé jíšky

fazole

Oloupanou mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky, které orestujeme dozlatova na olivovém oleji. Poté přidáme najemno nakrájenou cibuli, slaninu a česnek. Po lehkém opečení přidáme drcená rajčata a rychle orestujeme. Zalijeme 1 litrem vody nebo vývaru z uvařených fazolí, přidáme fazole, kukuřici, část nasekaného koriandru a 3 lžíce chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou. Vše necháme povařit a lehce zahustíme jíškou. Dochutíme solí a pepřem, servírujeme s čerstvě nasekaným koriandrem a zakysanou smetanou.

 

Vepřové kotlety s omáčkou ze švestek a fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

  • 4 vepřové kotlety s kostí
  • 2 polévkové lžíce nasekaných bylinek (tymián a rozmarýn)
  • 3 lžíce švestkových povidel
  • 400 ml červeného vína
  • 3 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
  • 1 kávová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g krystalového cukru
  • 50 g másla
  • solamyl na zahuštění
  • šťáva z jedné limetkyvepřové
  • olej
  • sůl a pepř

Kotlety osolíme, opepříme a posypeme nasekanými bylinkami. V kastrůlku rozpustíme cukr na světlý karamel, přidáme povidla, víno, zázvor, med, limetkovou šťávu a fíkový balzamikový krém. Necháme svařit do konzistence omáčky, dle potřeby můžeme zahustit solamylem. Dochutíme solí a zašleháme ztuhlý kousek másla. Maso opečeme na středně rozpálené pánvi z obou stran asi 10 minut, dle potřeby můžeme kotlety dopéct v troubě.

 

Mrkvový krém se zázvorem, koriandrem a červenou cibulkou restovanou s fíkovým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou

  • 600 g mrkve
  • 6 lžic fíkového balzamikového krému
  • 800 ml mléka
  • 100 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g zázvoru
  • 200 ml oleje
  • 80 g hladké mouky
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • nmrkev2 lžíce sekaného koriandru
  • sůl

Na polovině oleje orestujeme dozlatova nasekanou cibuli s česnekem, zázvorem a mrkví nakrájenými na plátky. Přidáme mléko a vaříme doměkka. Z druhé poloviny oleje a mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do polévky. Po cca 8 minutách varu vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. Dochutíme solí a pepřem. Na pánvi s olivovým olejem zpěníme červenou cibulku nakrájenou na plátky a zakápneme fíkovým balzamikovým krémem. Polévku servírujeme posypanou orestovanou cibulkou a nasekaným koriandrem.

 

Pečená paprika plněná mletým masem se slaninou, rajčaty, olivami a klasickým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou

  • 4 červené papriky
  • 400 g mletého masa
  • 3 lžíce klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
  • 100 g slaniny
  • 2 kávové lžičky solamylu
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 4 rajčata
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g oliv
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 snítka tymiánu

paprika

Mleté maso smícháme se solamylem, vejcem, na kostičky nakrájenou slaninou, dvěma stroužky rozmačkaného česneku, nasekanými bylinkami, ochutíme solí a pepřem. Papriku ukrojíme tak, abychom ji mohli plnit - ukrojíme plátek od stopky, odstraníme jadřinec a naplníme masem. Plnou papriku zakryjeme odkrojeným „víčkem“. V zapékací misce smícháme nakrájená rajčata, cibuli nakrájenou na měsíčky, stroužky česneku, bylinky, olivový olej a klasický balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou. Přidáme naplněné papriky a lehce podlijeme vodou. Pečeme v troubě na 165 °C cca 40 minut.

   
20.09.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [3] verar [*]

    mňam,musím některé recepty zkusit,zatím plněné papriky dělám po staru s rajskou omáčkou.Sml80

    superkarma: 0 20.09.2016, 20:42:12
  2. [2] bobani [*]

    dobrůtky Sml22

    superkarma: 0 20.09.2016, 08:48:26
  3. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 20.09.2016, 07:01:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme