Domácnost

V mikrovlnné troubě ztrácí zelenina hodnotu

PORTO – V mikrovlnné troubě se z pokrmů vlivem působení vln veškeré zdraví prospěšné látky rozpouštějí a vyprchají.

Podle portugalských odborníků, kteří k tomuto závěru dospěli, budeme v budoucnosti svědky nárůstu rakovinného onemocnění u osob používajících k vaření mikrovlnné trouby. Nebude to vlivem používání mikrovlnek samotných, ale proto, že se z pokrmů v nich připravovaných vytratí většina lidskému zdraví užitečných látek.
Například brokolice uvařená v tomto typu trub ztrácí devadesát sedm procent z celého objemu antioxidantů chránících tělo před rakovinným bujením, zatímco v hrnci na plotně vařená brokolice jen okolo jedenácti procent.

Odborníci tvrdí, že nejzdravější je zelenina vařená v páře, protože si dokáže uchovat téměř sto procent všech výživných látek.
"Většina z těchto bioaktivních složek je rozpustných ve vodě, takže se během vaření ve velké míře vyluhují ze zeleniny do vývaru. Je všeobecně známo, že vařená zelenina má mnohem méně vitaminů a zdraví prospěšných látek než zelenina čerstvá. V mikrovlnné troubě však dojde k vymizení většího množství látek než v hrnci s vodou na plotně. Ale i tam platí, že příliš dlouhé vaření zničí většinu látek. Je také důležité vařit zeleninu v minimu vody. Čím více vody, tím více látek se ze zeleniny vyluhuje," upozornila doktorka Cristina Garcia-Viguerová z univerzity v Portu.   

     
   
22.10.2003 - Dům a byt - autor: Pluspress.cz

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [76] Ťapina [*]

    Simba:Ona je na to taky nejlepší

    superkarma: 0 04.12.2003, 23:44:32
  2. avatar
    [75] Simba [*]

    Andula: No páni, netušila jsem, že až takové mňamky lze udělat v mikrovlnce. Já ji měla vždy jen na ohřev nebo rozmražování.

    superkarma: 0 02.12.2003, 11:24:36
  3. avatar
    [74] Andula [*]

    Pegas1632: no jasně, taková grilovaná kuřecí křidélka v medové marinádě
    Griluju v něm občas maso.

    superkarma: 0 27.11.2003, 18:32:59
  4. avatar
    [73] Pegas1632 [*]

    Andula: a použilas ten gril někdy?

    superkarma: 0 25.11.2003, 13:53:56
  5. avatar
    [72] Andula [*]

    Ťapina: já mám mikrovlnku, ale takovou tu kombinovanou s grilem a horkým vzduchem a na tu nedám dopustit. Ale řekla bych, že levné typy, které jen ohřívají

    superkarma: 0 17.11.2003, 20:47:57
  6. avatar
    [71] Landriel [*]

    Mikrovlnku používám hlavně na ohřívání nebo rozpékání staršího pečiva, případně zapékání toustů. Jídlo radši vařím čerstvé, ale když spěchám nebo vím, že přijdu pozdě, navařím si předem a pak to jen rychle ohřeju.

    superkarma: 0 09.11.2003, 11:35:02
  7. [70] Ronnie [*]

    Mikrovlnka sice ušetří čas, ale za jakou cenu... No nechtěla bych ji ani náhodou....

    superkarma: 0 26.10.2003, 14:40:20
  8. [69] Ronnie [*]

    Já stejně dávám přednost zelenince vařené v páře...

    superkarma: 0 26.10.2003, 14:39:40
  9. avatar
    [68] Ťapina [*]

    Vysvětlete to někdo mému . Touží po mikrovlnce a nenechá si ode mě vysvětlit, že s ní mám ty nejhorší zkušenosti. Takové brambory ohřívané v mikrovlnce - ó jé, na ty bych měla i slogan: "Předběhněte dobu! Brambory z mikrovlnky chutnají jako včerejší už dnes!"

    superkarma: 0 24.10.2003, 11:50:51
  10. avatar
    [67] Gumídek [*]

    Jestli si myslíte,že mě odradíte vařit v mikrovlnce,tak jste na velkém omylu. .Kdo psal tento článek ?

    superkarma: 0 23.10.2003, 22:07:03
  11. avatar
    [64] man-mimo [*]

    Vivian: Já si taky libuju v nasávání

    superkarma: 0 22.10.2003, 22:05:22
  12. avatar
    [61] Jeremi [*]

    Silveig: Zase si zůstala nepochopená a nedoceněná, co?
    MMCH - taky nejsem schopná pochopit, jak takovou hovadinu, jako je tenhle článek může někdo vzít vážně.

    superkarma: 0 22.10.2003, 18:26:27
  13. avatar
    [60] Silveig [*]

    Dickie: nějak nebyl pochopen můj záměr
    poukazovala jsem na nesmyslnej fakt vyplývající z této diskuze kdy uvařím zeleninu zdravě v páře abych ji následně zdravě ohřála v mikrovlnce...
    Místní diskuze vysvětluje že vařit v páře je zdravé vařit v mikrovlnce nezdravé ale ohřívat už zdravé je.
    Totální blábol
    a poukázáním na fakt že uvařím v páře ale pak klidně ohřeju v mikrovlnce jsem to chtěla ukázat, ale nepovedlo se

    superkarma: 0 22.10.2003, 17:50:43
  14. avatar
    [59] Eva_CZ [*]


    Takova kokotina a takova diskuze!

    superkarma: 0 22.10.2003, 17:44:52
  15. avatar
    [58] Dickie [*]

    Silveig: no to záleží, na jakou teplotu to necháš zahřát. pokud se _např._ někde kolem bodu varu štěpí vitamin C, tak pokud se to bude vařit, bude ubývat céčko - ať to zahříváš v mikrovlnce nebo ve vodě na sporáku.

    vaření v páře má zejména tu výhodu, že se minerály a ostatní fujtajblíky nemají kam vyplavovat, takže zůstanou uvnitř

    superkarma: 0 22.10.2003, 17:09:31
  16. avatar
    [57] Vivian [*]

    jojo, já taky zeleninu nejradši v páře... včera jsem ji měla k večeři a dnes asi taky, jestli půjde někdo nakoupit (nakonec to bude asi na mě )

    superkarma: 0 22.10.2003, 16:58:27
  17. avatar
    [56] Silveig [*]

    ...neztratí se nic, já možná měla hlavu v mikrovlnce a tak se mi ztratil rozum

    superkarma: 0 22.10.2003, 16:47:41
  18. avatar
    [55] Silveig [*]

    já fakt myslím že zelenina uvařená v páře má nejvíc vitamínů a její příprava je takto nejlepší a dělám to taky tak...pak tu uvařenou zeleninu v mikrovlnce jen ohřívám, to už se neztratí logicky z vitamínů a antioxidantů

    superkarma: 0 22.10.2003, 16:47:02
  19. avatar
    [54] Vivian [*]

    sirael: to záleží na tom, jestli ti jde o RYCHLOU nebo o ZDRAVOU přípravu jídla, víš?

    superkarma: 0 22.10.2003, 16:40:50
  20. avatar
    [53] sirael [*]

    No jo,ale brokolice i květák se v mikrovlnce uvaří daleko rychleji než v hrnci na plotně!!!

    superkarma: 0 22.10.2003, 15:45:52
  21. avatar
    [52] Vivian [*]

    Dickie, no já mám taky obstojnej přehled o spoustě věcí, díky tomu všemu, co dělám a co jsem kdy dělala a díky tomu, že si libuju v nasávání nových a nových informací... čím víc toho člověk ví, tím víc ale ví, že nic neví... tak proto. Budu se učit celej život
    Nemám ráda tyhle polovičatý články, který něco nakousnou a člověk se stejně nic pořádného nedozví ...

    superkarma: 0 22.10.2003, 15:21:08
  22. avatar
    [49] Dickie [*]

    Vivian: sorry, nejsem biochemik ani potravinovej chemik.
    toliko korektor a grafik.

    z titulu toho, co dělám, mám vcelku obstojnej přehled o plno věcech (např. o medicíně, dva roky jsem korigovala doktorskej časopis), kdysi jsem studovala matiku a fyziku, ale systematické vzdělání v těch -inech a -olech nemám

    superkarma: 0 22.10.2003, 14:44:59

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [48] Vivian [*]

    Dickie, soráč ale mě fakt zajímá, jakým způsobem prostě mikrovlny ovlivňují strukturu různých chemických látek (vitamínů a mikroprvků a dalších bioaktivních látek), protože ač dávám přednost telepně neopracované stravě, čas od času prostě vařím, dusím i peču a smažím... tak mě zajímá jak přesně to papání znehodnocuju. Jestli víš, tak nedělej fóry a napiš

    superkarma: 0 22.10.2003, 14:37:13
  2. avatar
    [47] Dickie [*]

    Vivian: můžeš prosím vynechat ze svého příspěvku ta neslušná slova?

    superkarma: 0 22.10.2003, 13:54:27
  3. avatar
    [46] Žížala [*]

    Jedna nula

    superkarma: 0 22.10.2003, 13:51:21
  4. avatar
    [43] Žížala [*]

    Chlap kterej si da do ikony rudou ruzi je velmi neduveryhodnej

    superkarma: 0 22.10.2003, 13:28:42
  5. avatar
    [40] Vivian [*]

    Dickie, vysvětli nám prosím, jakým způsobem ovlivňuje mikrovlnné záření strukturu kyseliny askorbové, riboflavinu, biotinu, thiaminu, kyanokobalaminu, kalciferolu, tokoferolu, axeroftolu a podobných látek

    superkarma: 0 22.10.2003, 13:11:30
  6. avatar
    [39] Vivian [*]

    PlussPress je zase "ňákej chytrej"...

    No ale na druhou stranu, co my víme... Já tedy zeleninu dělám nejradši v páře, mikrovlnku používám jen na ohřívání (třeba vystydlýho čaje nebo na tvrdé pečivo a tak)... mikrovlnnému záření moc nevěřím.

    Dickie, ale v tomhle případě když dva dělají totéž, není to totéž. Není ohřívání jako ohřívání. Mikrovlnka pracuje na zcela jiném principu než "hrnec na plotně", k ohřevu dochází úplně jiným mechanismem.

    No ale nejlepší je stejně čerstvá zelenina. Správnost svého počínání zjistíte stejně až v okamžiku, kdy vás sklátí nějaká choroba. Mě už dloouho nic nesklátilo, takže proti Pluspressu zůstávám imunní...

    superkarma: 0 22.10.2003, 13:08:09
  7. avatar
    [38] Olka [*]

    superkarma: 0 22.10.2003, 12:40:26
  8. avatar
    [37] JK [*]

    Dickie: ty víš snad všechno

    superkarma: 0 22.10.2003, 12:25:01
  9. avatar
    [36] Dickie [*]

    prosím vás, z fyzikálního hlediska je to blbost. mikrovlny mají takovou vlnovou délku, aby rozkmitaly molekuly vody (teplota jídla je daná tím, jak moc tam molekuly vody kmitají). Pokud tato vlnová délka poškozuje vitaminy, muselo by je logicky poškozovat i vaření - jde o stejné rozkmitávání vody, jen jiným mechanismem.

    superkarma: 0 22.10.2003, 12:12:31
  10. avatar
    [35] Ladia [*]

    Pluspress dokáže pokaždý překvapit

    superkarma: 0 22.10.2003, 11:29:51
  11. avatar
    [34] JK [*]

    Možná někdo nechce, aby se mirkovlnky prodávaly ...

    superkarma: 0 22.10.2003, 09:46:38
  12. [33] sun [*]

    stejně ji budem používat (já na ohřev, ne vaření), takže článek je pro mě na

    superkarma: 0 22.10.2003, 09:39:03
  13. avatar
    [32] Jeremi [*]

    Lotka: Nevyjadřuju se, protože je to totální békovina. I nadále hodlám brokolici vařit v mikrovlnce pět minut, protože tak ztratí nejméně vitamínů. Nechte si od Dickie znovu vysvětlit princip, na jakém mikrovlnka funguje. Teorie, že tam "zůstávají mikrovlny" je asi tak stejně logická, jako že v jídle uvařeným na plynovým sporáku je propan-butan.

    superkarma: 0 22.10.2003, 09:37:30
  14. avatar
    [31] Aja [*]

    To je fakt skvělej článek...

    superkarma: 0 22.10.2003, 09:27:14
  15. avatar
    [30] Žížala [*]

    sarobrouk: vitaminy se ztratej vsechny a naopak pesticidy vsechny zustanou

    superkarma: 0 22.10.2003, 09:16:58
  16. avatar
    [29] piškotek [*]

    no tak na co ty trouby vymysleli?
    Mě to teda neva vařím tam jen vodu na čaj a kafe. Občas brambory. No a jelikož je s grilem tak kuře na otočku.

    superkarma: 0 22.10.2003, 09:16:57
  17. avatar
    [28] sarobrouk [*]

    A kolik těch vitamínů teda ztratí ohřevem v mikrovlnce? A když vyvařím ze zeleniny vytamíny a z vývaru pak udělám zeleninovou polévku, tak jsem o žádný vitamín varem nepřišla?

    superkarma: 0 22.10.2003, 08:56:11
  18. avatar
    [27] Lotka [*]

    Jeremííí, kde jsi, co jsi mi to poradila?

    superkarma: 0 22.10.2003, 08:54:08
  19. avatar
    [26] Wiki [*]

    Bylo prokazano, ze zivot ma devastujici ucinky na lidsky organismus a ve 100% (!!!) pripadu konci smrti nakazene osoby

    superkarma: 0 22.10.2003, 08:50:43
  20. avatar
    [25] Agátka [*]

    V mikrovlnce jenom rozmražuju a ohřívám.

    superkarma: 0 22.10.2003, 08:40:53
  21. [24] Fofo [*]

    Jéžíš, co všechno je nezdravé. Tak holky, budeme chroupat zeleninu syrovou a mikrovlnku jen na ohřívání. Ale na ohřívání je nepřekonatelná!

    superkarma: 0 22.10.2003, 08:24:44
  22. [23] helip [*]

    To je špatné, mikrovlnku už podle mě používá snad každý. Naštěstí pro mě jí používám pouze pro ohřev, ne na vaření.

    superkarma: 0 22.10.2003, 08:12:29
  23. avatar
    [16] Žížala [*]

    Haňula: holt když někdo nečte manuály...

    superkarma: 0 22.10.2003, 07:35:11
  24. avatar
    [13] Žížala [*]

    maki: ja myslim ze kdyby bylo jasne prokazatelny ze je to spatny tak se na to navzdory pohodli taky vybodneš, ale dneska vychazi tolik zaručenejch a přitom rozporuplnejch odbornejch závěrů že člověk už neví co je pravda a co ne. A měnit styl života a návyky podle každýho zaručenýho článku by bylo na zbláznění....btw: ale buřtíky na ohni obsahujou prokazatelně rakovinotvorný buňky a taky si je občas v létě neodpustím - ostatně tělo má jít do hrobu pořádně zhuntovaný

    superkarma: 0 22.10.2003, 07:21:41
  25. [10] zindule [*]

    Já v mikrovlnce taky jen ohřívám.

    superkarma: 0 22.10.2003, 07:01:28
  26. avatar
    [9] vládík [*]

    Já jsem jednou ohřála v mikrovlnce hrášek, ani se neptejte, co to s ním udělalo ... a to jel ten den s kurzem na lyžařský výcvik, jako instruktor to jsme spolu ještě chodili, se divím, že si mě po tom pak vzal

    superkarma: 0 22.10.2003, 06:53:41
  27. avatar
    [8] Žížala [*]

    Achjo těhle odbornejch závěrů mám plný zuby

    superkarma: 0 22.10.2003, 06:37:43
  28. avatar
    [7] Léthé [*]

    Pavoucek:ahááá....takže mikrovlnka je léto? ...už aby zase tady bylo ....moc mi schází ta mikrovlnka

    superkarma: 0 22.10.2003, 01:19:53
  29. avatar
    [4] Léthé [*]

    A co je to ta mikrovlnka?

    superkarma: 0 22.10.2003, 01:02:22
  30. avatar
    [1] Jarunka [*]

    Nenapadlo me, abych v mikrovlnce varila Mam ji jenom na ohrivani. Tak ted nevim, jestli se take ztraci hodnota vitaminu

    superkarma: 0 22.10.2003, 00:44:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme