Vaření

V hlavní roli ryba

Kapr s bramborovým salátem na Vánoce je klasika, ale proč to také jednou nezkusit trochu jinak? Zkuste letos na štědrovečerní hostinu místo klasického kapra třeba vynikající pražmu. Silvestrovská party bude jistě nezapomenutelná, pokud svým hostům připravíte například tatarák z lososa nebo sushi. A jestli se kapra přece jenom nebudete chtít vzdát, zkuste kapří hranolky. Všechny potřebné suroviny najdete pod jednou střechou v obchodech Tesco.

Tatarský biftek z lososa

losos

Suroviny pro 4 – 6  osob

  • ½ celého lososa
  •  1 svazek kopru
  •  4 svazky jarní cibulky
  •  ½  pytlíčku čerstvých malých chilli papriček
  • sůl, pepř
  •  3 ks citronu
  • ½ dijonské hořčice

Všechny suroviny nadrobno nakrájíme, lehce promícháme a dochutíme solí, pepřem, koprem, citronovou šťávou a lžičkou dijonské hořčice

 

Kapří hranolky

kapr

 Suroviny pro 4 - 6 osob

  •  ½  kapra
  •  5 x citron
  •  1 kg hladké mouky
  •  Sůl
  •  Pepř
  •  5 x květináč s čerstvou majoránkou nebo 5 x vanička,
  • 2, 5 l řepkového oleje
  • 1 svazek kopru
  • 1 zakysaná smetana nebo trochu majonézy

Filety z kapra nakrájíme na nudličky (hranolky), dáme do mísy, zakápneme citronem a posypeme nasekanou čerstvou majoránkou, osolíme, opepříme a necháme krátce uležet. Potom obalíme v hladké mouce a dozlatova usmažíme. Podáváme s nějakou studenou omáčkou/dipem, který si vytvoříme např. z majonézy a zakysané smetany, kopru, citronu a pepře.

 

Pražma v krustě s brambor

pražma

 Suroviny pro 4 – 6 osob

  • 1 kg brambor
  • 1, 5 svazku  rozmarýnu
  • 1, 5 hlavičky česneku
  • 2, 5  kg hrubé mořské soli
  • 0,5 l slunečnicového oleje
  • 4 – 6 pražem dle počtu osob
  • 5 ks limety
  • 2 roličky alobalu

Pražmu naplníme citronem či limetou a bylinkami podle chuti. Vyšleháme tuhý bílek, který promícháme s hrubou solí. Jednu část naneseme na pečící papír, na směs položíme pražmu a druhou část směsi naneseme na rybu. Vložíme do trouby a pečeme v troubě předehřáté zhruba na 160 stupňů  a to tak, že  500 g ryby pečeme přibližně 15 minut  nejlépe v horkovzdušném režimu, až se vytvoří pevnější krusta, která začne u ukrajů zlátnout. K upečené rybě podáváme brambory, které jsme si rovněž upekli v troubě společně s rozmarýnem nebo tymiánem a hrubou solí při teplotě 180 - 200 stupňů po dobu cca 40 min.

 

Sushi

sushi

Suroviny pro 4 – osob

  • 1 kg rýže na sushi
  • 250  ml nálevu na sushi
  • 300 g filetů z lososa
  • 150 g černého a světlého sezamu
  • 20 listů mořských řas Nori
  •  300 g wasabi
  • 300 ml sojové omáčky
  • hůlky na konzumaci sushi
  • nakládaný zázvor dle chuti
  • rohožky na přípravu sushi
  • 1 ks salátové okurky
  • 2  ks avokáda
  •  misky na sojovou omáčku

Okurku omyjeme a odstraníme semínka. Nakrájíme ji na ½ cm plátky. Půlku avokáda oloupeme, nakrájíme na nudličky a pokapeme citrónovou šťávou. Lososa nakrájíme na tenké plátky. Sezamová semínka opražíme nasucho v pánvi, následně necháme na talíři zchladnout.

Na podložku  apotravinovou fólii položíme řasu nori. Rozložíme na ni rýži, poté ji otočíme tak, aby rýže ležela na fólii. Spodní polovinu plátku řasy potřeme majonézou, poklademe na ni surimi tyčinky, okurkové kousky a avokádové nudličky a pomocí podložky vše smotáme do špalíčku či vytvarujeme čtyřhran. Ze zbytku připravíme druhý špalíček, který také nakrájíme. Výsledné špalíčky nezapomeneme obalit v sezamových semíncích. Podáváme se sojovou omáčkou, zázvorem a wasabi pastou.

http://itesco.cz

   
15.11.2016 - Maso a ryby - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [9] Silvie Ruibarova [*]

    zajímavé recepty :) Pražma v krustě s bramborem určitě vyzkouším :)

    superkarma: 0 15.11.2016, 15:40:00
  2. avatar
    [8] chanahd [*]

    Chtěla bych ochutnat ty hranolky a pražmu, to vypadá oboje výborně

    superkarma: 0 15.11.2016, 15:33:41
  3. [7] Misička [*]

    Ryby milujemeSml22Sml59

    superkarma: 0 15.11.2016, 15:05:18
  4. [6] Nikar [*]

    Tataráček milujeme :-)

    superkarma: 0 15.11.2016, 14:58:03
  5. [5] slávenka [*]

    Tady už to voní VánocemiSml16

    superkarma: 0 15.11.2016, 11:18:08
  6. [4] bobani [*]

    mám ráda filé z mořských ryb

    superkarma: 0 15.11.2016, 10:19:45
  7. avatar
    [3] Myškomedvídek [*]

    ryby milujeme

    superkarma: 0 15.11.2016, 09:52:08
  8. [2] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 15.11.2016, 09:38:00
  9. avatar
    [1] delfi.na [*]

    určitě nějaký recept vyzkouším, ale na vánoce musí být klasika - smažený kapr v trojobalu a bramborový salát Sml16

    superkarma: 0 15.11.2016, 09:09:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme