Počet zahraničních turistů směřujících do České republiky roste, v loňském roce jich podle ČSÚ přijelo o 850 tisíc více než v roce předchozím. Výrazně posiluje i domácí turistika, která loni podle cestovních kanceláří rostla o 15 až 20 %. To znamená, že tyto služby potřebují stále více lidí. To v oboru, který se s fluktuací a nedostatkem zaměstnanců potýká téměř trvale, znamená v současné situaci prakticky nulové reálné nezaměstnanosti velký problém.

Zatímco počet nabídek stále roste, zájem o nabízená místa se snižuje. To je situace v mnoha oborech, ale pro zvládnutí letošního sezónního náporu mnoho firem a podnikatelů v gastronomii a cestovním ruchu zvýšilo nabídku brigádnických míst i finanční ohodnocení. A tak, i když právě tyto služby zaznamenávají v mezioborovém porovnání největší počet reakcí od potenciálních zájemců, letos nebylo obsazení volných míst vůbec jednoduché.

Jak je to se mzdami

Stejně jako ve většině jiných oborů, i zde mzdy rostou. A tak zatímco v roce 2015 byla průměrná hrubá mzda v těchto oborech 18 770 Kč, letos to je téměř 20 700 Kč. Celkem výrazný růst průměrné mzdy způsobuje i to, že dynamičtěji roste ohodnocení nejnižším příjmovým skupinám, jak to ilustruje porovnání mezd šéfkuchaře a pomocného kuchaře v grafu.

Ale stále platí, že finanční ohodnocení je v těchto oborech poměrně nízké. Výjimkou jsou samozřejmě platy špičkových šéfkuchařů, ale ti „běžní“ si v průměru přijdou na necelých 33 000 Kč, barman na 20 000 Kč a pomocný kuchař na 16 500 Kč. V oboru cestovního ruchu je průměrné finanční ohodnocení průvodce 25 750 Kč, správce ubytovacího zařízení si vydělá 21 000 Kč a animátor necelých 24 000 Kč.

Zdroj: Profesia.cz

Reklama