Bulvár

V dospívání nejedli, ale doslova „žrali“.

Když byli kluci malí, tak jsem poctivě vařila zeleninové polévky, vývary a snažila jsem se o českou kuchyni. V dospívání nejedli, ale doslova "žrali".

K snídani jeden snědl třeba 8 rohlíků a na sobotu a neděli jsem kupovala 6 l mléka. Dost času jsem strávila vařením.

     Dnes už kluci jsou dospělí, mají své rodiny a já už tak nevyvařuji, jak tomu bylo dříve. Ale hovězí polévku máme rádi. Ale trochu masoxu do hovězí polévky stejně přidávám, dostane trochu jinou chuť. Jinak mražená jídla nekupuji, ani nekupuji polévky v pytlíku. Manžel sem tam si občas koupí tu gulášovou, ta mu chutná. Přidá do ní brambory, česnek, trochu ji okoření a s rohlíkem si ji dá k večeři. Jinak já gulášovou polévku pak dělám z hovězího ,které mi zbyde po vývaru.

 A nebo maso použiji do rajské omáčky.

     Pokud mám vnoučátka na oběd, tak jim chutná hovězí polévka s nudlemi, nebo se strouháním, ale mají také rádi bramboračku nebo fazolačku. A co jim nejvíce chutná, tak to jsou bramboráky. Většinou když se jich ptám, co chtějí k obědu, tak vždy slyším bramboráááky!

Už hodně let je dělám tak, že nastrouhám brambory, osolím, dám trochu hladké mouky , více třeného česneku a asi 5 celých vajec. Ochutím majoránkou a pro dospělé pak přidám ještě trochu pepře. Smažím na oleji malé bramboráčky, na větší pánvičku se mi jich vejde asi 5. Pak je osuším papírovou utěrkou a podávám. Vnoučatům moc chutnají.

Jen jsem chtěla napsat ještě recept na rychlou fazolovou polévku. Udělám na másle jíšku, přidám asi 1,5 l studené vody, nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel, celer a pod.) a nechám vařit, přidám i kostku masoxu. Když je zelenina měkká, otevřu 2 menší konzervy fazolí ve slaném nálevu, sleju nálev a dám fazole do polévky.

Přidám česnek, majoránku a zjemním troškou smetany. Polévka je hotová během 20 minut a vždy každému moc chutnala.

Jinak na složení potravin se dívám, ta nebezpečná "éčka" obsahuje hodně potravin, to mne štve, ale co s tím naděláme?  Věra M.

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.


U nás mají bramboráky také úspěch. V zásadě je dělám jako Ty, jen přidám trochu osmaženou slaninu. Tvoji fazolačku rozhodně zkusím. M.

A jak jste na tom vy s rychlojídly v pytlíkách? Sledujete obsah přidaných potravin na obalu? Piště na redakce@zena-in.cz

   
12.02.2010 - Blog redakce - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] enka1 [*]

    DanaD — #30 Dík,už v práci?

    superkarma: 0 13.02.2010, 06:15:30

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] DanaD [*]

    enka1 — #28 http://www.lekarna.cz/espumisan-porcpsmol50x40mg-bl/

    1. na komentář reaguje enka1 — #31
    superkarma: 0 13.02.2010, 06:01:53
  2. avatar
    [29] denkas [*]

    Bramboráky ,ty taky miluju!A s uzeným a se zelím ,to je taky ňamka! Mě vnoučata zas chtěj svíčkovou!Jednou taky ,že svíčkovou ,chtěla sem dělat rajskou ,měla přední maso Tak sem to udělala z toho a byla taky dobrá! Já zas dělám fazolovou polévku ¨z barevnejch fazolí,brambory,zeleninu,kousek klobásy ,jížku.To je taky ňamka! Ale to nesmim vařit ,já sem schopná sníst celej hrnec na posezení!!Sml80

    superkarma: 0 12.02.2010, 22:08:05
  3. avatar
    [28] enka1 [*]

    DanaD — #27 To neznám

    1. na komentář reaguje DanaD — #30
    superkarma: 0 12.02.2010, 17:24:26
  4. avatar
    [27] DanaD [*]

    enka1 — #26 ja lusteniny rovnou zajidam Espumisanem

    1. na komentář reaguje enka1 — #28
    superkarma: 0 12.02.2010, 17:20:06
  5. avatar
    [26] enka1 [*]

    Dimsy — #25 Sml30když to tak promýšlím, mohlo by to být i  s kouřovým, ba i ohňovým efektem.Když přidám chilli

    1. na komentář reaguje DanaD — #27
    superkarma: 0 12.02.2010, 14:40:45
  6. avatar
    [25] Dimsy [*]

    enka1 — #24 No vidíš, tak s tím někde vytupuj. Copperfield to pracně vymýšlel asi dva roky a tobě stačí sníst pár fazolí.Sml30

    1. na komentář reaguje enka1 — #26
    superkarma: 0 12.02.2010, 14:24:21
  7. avatar
    [24] enka1 [*]

    Mou drobnou postavu luštěniny až příliš nadnášíSml15.

    1. na komentář reaguje Dimsy — #25
    superkarma: 0 12.02.2010, 14:08:49
  8. avatar
    [23] Dimsy [*]

    Pálivka — #17 Dělám fazolový salát, ale z fazolí v rajské. Nakrájím nadrobno cibuli, nadrobno čínské zelí, do toho tu konzervu fazolí, trochu majolky, sůl, pepř. Je to strašně dobré.Sml22

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:56:51
  9. avatar
    [22] Juana [*]

    Před lety, když dávali na Primě Prima vařečku, tak jsem jednou vařila podle nich nějakou exotickou fazolovou polévku a bylo to naprosto fantastický. Recept zněl pro naše uši poněkud podivně, protože kromě různé zeleniny a koření se tam dávala i pomerančová šťáva. Ovšem bylo to naprosto boží. Bohužel jsem si ten recept nenapsala, takže jsem to už nezopakovala.

    superkarma: 0 12.02.2010, 12:45:11
  10. avatar
    [21] ToraToraTora [*]

    Mé děti nejdeí, ale žerou. Ještě kousek povyrostou a budu dávat před dveře ložnice strunu se zvonečkem, aby nás to vzbudilo, až přijdou spolknout i nás.Sml57

    superkarma: 0 12.02.2010, 12:11:14
  11. avatar
    [20] Odemětobě [*]

    taky si pamatuju, lehká svačinka byla 6 velkých dalamánků a 10 cm špalek vysočiny. V té době jsem vařila teplé večeře, které nakonec vyšly nejlevněji. Práci nepočítám,co bych neudělala pro životnost pantů u ledničky a spižní skříněSml30

    superkarma: 0 12.02.2010, 11:12:21
  12. avatar
    [19] átéčko [*]

    Já jsem tady už známý migrenik a musím tady napsat, že mám pokaždé migrénu u domáci hovězí polévky s domácími nudlemi. A nejsem v naší rozvětvené rodině sama. Hovězí polévka podle mě není zdravé jídloSml23

    Není to tím, že nych byla líná udělat domácí těstoviny. Dělám je ráda, ale zapékané s uzeným.

    superkarma: -1 12.02.2010, 10:45:43
  13. avatar
    [18] DanaD [*]

    Pálivka — #17 pokud nekomu dela zle cibule, staci ji sparit varici vodou nez jitam zamichate. ja tenhle salat  zapijim  studenym mlikem

    superkarma: 0 12.02.2010, 10:40:40
  14. [17] Pálivka [*]

    Ten fazolový salát určitě vyzkouším, rychlý bude právě z těch fazolí ve slaném nálevu, protože jsou opravdu měkké. A bude rychlé občerstvení třeba ke svačince. Jinak takový  podobný salát dělám i z uvařené čočky, chutná také výborně. Do té  fazolové polévky  se dává sladká smetana, nevím, jak by to chutnalo se zakysanou smetanou.

    1. na komentář reaguje DanaD — #18
    2. na komentář reaguje Dimsy — #23
    superkarma: 0 12.02.2010, 10:20:12
  15. avatar
    [16] Věrulinka [*]

    DanaD — #13 Sml67Sml22 díky, bude koukat manža, co jsme spolu, jsem mu jí neuvařila, stydím se Sml30

    superkarma: 0 12.02.2010, 09:44:39
  16. avatar
    [15] enka1 [*]

    A už vnoučata měla naši jihočeskou kynutou cmundu na plechu pečenou?

    Nemůžu si pomoc, mně od dětství domácí nudle nechutnajíSml80. O prázdninách mi babička dělala oddělenou část polévky s vlasovými kupovanými.

    superkarma: 0 12.02.2010, 09:41:31
  17. [14] mindulinka [*]

    k bramborákům mám ráda domácí kysané zelí a nebo játra na cibulce s tymiánem - zaleje se sosem a jatýrkama bramboráček.

    superkarma: 0 12.02.2010, 09:36:12
  18. avatar
    [13] DanaD [*]

    Věrulinka — #11 jo ty fazole ve slanem nalevu jsou fakt dobry.. delam je i nakyselo s uzenym kdyz specham

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #16
    superkarma: 0 12.02.2010, 09:34:26
  19. [12] Lyoness [*]

    Ja hotova jidla a polevky z pytliku taky nekupuju... Varim sice malo, ale to si radsi udelam omeletu nez tohle...

    superkarma: 0 12.02.2010, 09:33:26
  20. avatar
    [11] Věrulinka [*]

    Fazolačku zkusím podle tebe, manža jí chce, ale já jí nejím, uvařím mu jí Sml30 podle tebe Sml67

    1. na komentář reaguje DanaD — #13
    superkarma: 0 12.02.2010, 09:21:39
  21. avatar
    [10] RenataP [*]

    Leidy — #9 to jsem někde slyšela, že je to jakýsi projev alergie... u mě je to spolehlivý vyvolávač migrény. Naštěstí už řadu let ani nevím, jak polívka z pytlíka vypadá :-)

    superkarma: 0 12.02.2010, 09:10:42
  22. [9] Leidy [*]

    nevím jestli na to někdo věří ale z éček můžou být i zdravotní potíže. Já vyjímečně jsem si kupovala polévky ale zjistila jsem že mě po nich druhý den příšerně bolí hlava. takže už zásadně nekupuji ani polévky a ani ty hotové jídla

    Ale zkusím od Věry fazolovou polévku díky za tip a přeji všem hezký víkendSml22

    1. na komentář reaguje RenataP — #10
    superkarma: 0 12.02.2010, 09:05:45
  23. avatar
    [8] blanca [*]

    DanaD — #1 my si občas dáváme k bramborákům zákys nebo podmáslí Sml20, ale tu zakysanku někdy zkusím Sml22

    superkarma: 0 12.02.2010, 09:04:39
  24. avatar
    [7] delfi.na [*]

    DanaD — #6 tak to určitě vyzkouším, i čočkový by mohl být skvělý. Sml22

    superkarma: 0 12.02.2010, 08:58:43
  25. avatar
    [6] DanaD [*]

    holky a znate fazolovej salat?  je to uzasne jednoduchy.. jenom uvarite  fazole domeka ale opravdu musi byt mekke..sleju, jak   vychladnou pridam nadrobno nakrajenou cibulku,  osolim,  pridam trosku octa a spetku cukru  a zakapnu slunecnicovym olejem a promicham.,.. je to mnamka, nejlepsi druhy den, ale malokdy vydrzi

    1. na komentář reaguje delfi.na — #7
    superkarma: 0 12.02.2010, 08:55:29
  26. avatar
    [5] SENSITIVESKIN [*]

    Rychlojídla z pytlíků nedělám, to by mi doma ani nejdli...Sml68

    superkarma: 0 12.02.2010, 08:51:37
  27. avatar
    [4] karlak [*]

    Moje babička dělala   super fazolačku Sml59nebyla rychlá ale chutnala skvěle. Spolu s fazolemi které den předem namočila dala do hrnce poctivý kus domácího uzeného. Sml67 A do bramboráku někdy přidala trošku kyselého zelí.

    superkarma: 0 12.02.2010, 08:50:22
  28. avatar
    [3] Ivana. [*]

    já mám bramboráky taky moc ráda, ale vždycky při smažení se tak načmuchám toho mastného smradu, že se mi udělá těžko a už je pak nejímSml80 ale mám hodného manžela a někdy se při smažení střídáme a pak je to okSml67 a plněné bramboráky s kuřecím masem nebo hermelínem je mňamkaSml67

    superkarma: 0 12.02.2010, 08:46:03
  29. [2] dadma [*]

    Tak to znám u nás je to to samé.Jakmile přijde vnuk na oběd dělám bramdoráky.

    superkarma: 0 12.02.2010, 08:42:26
  30. avatar
    [1] DanaD [*]

    zkuste si pak hotove bramboraky namacet v zakysane smetane....

    1. na komentář reaguje blanca — #8
    superkarma: 0 12.02.2010, 08:32:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme