Domácnost

V bohy víra má chuť sýra!

s

Máte rádi sýry? A co o nich vlastně víte? Představte si, že ho máme od bohů. To se takhle jednou Aristaios, syn bohů, ráno sebral, vzal si na sebe podobu ovčáka a s jasným úmyslem udělat něco pro nás, obyčejné lidi tam dole, sestoupil a zasvětil nás do tajů přípravy sýra…

Patrně vyhodnotil, že je náš jídelníček chudý a že nemáme dost radosti ze života.

A dobře udělal!

Tolik legenda.

Pravda je, že o přípravě másla se ví už z Mezopotámie, ale o sýru nikde ani zmínka.

První záznam o pradědečkovi sýra je až z období civilizace Sumerů. Drobné náznaky bychom nalezli také v Bibli a poměrně konkrétně se o něm rozepisuje Homér ve své Odysseji.

Římané už byli gurmáni.

sHistorie nám neomylně dochovala záznamy o tom, že Římané znali přinejmenším 12 druhů sýra a také se zcela profesionálně zabývali jeho uzením a různými jinými úpravami. 

Čile se věnovali i importu, a to hlavně sýrů germánských. Germáni se totiž zase specializovali na „kyselé“ sýry.

Mezi 10.-12. stoletím se objevují první zmínky o lahodném Rokfóru, Schabzigeru, Parmazánu, Pecorinu a první díry v Ementálu se objevily na přelomu 12. a 13. století.

Zobali ho hlavně mniši

Možná vás bude zajímat, že sýry se dlouho vyráběly a kultivovaly především v klášterech. Představovaly totiž postní jídlo. Později mniši přece jen technologii vynesli zpoza kamenných zdí a výroba sýrů se rozšířila do celé Evropy.  

Výroba sýrů ale stále ještě z velké části závisela na soukromých usedlostech a byla velmi omezena. Sýr sloužil jen pro soukromé potřeby a část také k odvodu majiteli pozemku.

Teprve až  velká migrace obyvatel do měst vyvolala vznik sýráren a mlékáren.

Každý region si ale velice úzkostlivě hlídal výrobní tajemství svého sýra.

Sýr je třeba šířit a sýřit

Začátkem 19. století přišel pan Justus von Liebig na to, že když se sýr sýří, jeho chuťové vlastnosti se tím značně zvýrazní, i vznikly první větší provozy, kde se sýry cíleně sýřily.

Ještě bylo třeba přítele sýra učinit zdraví neškodným. To si vzal na svá moudrá bedra známý pan Louis Pasteur, jemuž vděčíme za to, že se mléko před zpracováním zahřívá, aby se usmrtily škodlivé bakterie.

Ovšem Ementál, Parmazán a Guyere se stále vyrábí ze syrového mléka.

V Holandsku si pochutnáte

s

Určitě je mnoho míst, kde si může milovník tohoto božského daru dobře pochutnat, ale já to zkusila v Holandsku ve skanzenu, kde jsem měla možnost vidět výrobu sýra přímo na vlastní oči.

Ženy tady měly na sobě kroje s těmi ušatými kloboučky a na nohách klasické dřeváky.

Po našem příchodu přinesly obrovské tácy, na kterých byly kostičky snad dvaceti nebo více druhů sýrů.

Z toho všeho jsme mohli ochutnat a podle toho si pak vybrat, který si chceme koupit. f

Všechno ochutnat ani nešlo.

Nakoupili jsme jich ale hodně.

S vlašskými ořechy, s anglickou slaninou, ve vosku, uzený, pařený a hodně jiných.

Patřím totiž mezi žrouty sýrů v libovolných úpravách, miluji sýrové fondue a mozzarelu, také Madeland a sýry tavené...

Jak se starat o sýry

  • Sýr je prý dobře skladovat v jeho původním obalu.
  • Umístěn by měl být do spodní přihrádky lednice, nejlépe v hermeticky uzavřené nádobě, aby se zabránilo kontaktu s jinými potravinami.
  • Při nákupu se mají sýry kupovat jako poslední a má se s nimi opatrně zacházet.
  • Z lednice a obalu by se pak měly sýry vyndávat asi půl až jednu hodinu před konzumací. Ony se tak postupně přizpůsobí okolní teplotě a plně se projeví jejich chuť, vůně a konzistence.

A ještě jeden recept, kdyby se vám chtělo.

Sýrové chuťovky

Protože jsem sýrový gurmán, sbírám různé tipy, jak si pochutnat na něčem novém sýrovém. Tohle je vážně moc dobré.

Kostky sýra, nejraději nasládlého, namočím na čtvrt hodiny do bílého vína a pak každou kostičku obalím plátkem anglické slaniny. Konec připevním párátkem.

To celé pak obalím ve vajíčku a ve strouhance.

Do maximálně rozehřátého oleje pak chuťovky narychlo vkládám a hned, jak zrůžoví, je vyndám.

Hodí se k tomu teplé bílé pečivo a pro ty, kteří chtějí chuť dobarvit, i bílé víno.

Udělala jsem vám chutě?

Tak vás ještě nakonec i pobavím

   
18.03.2010 - Dům a byt - autor: Michaela Kudláčková

Komentáře:

  1. [26] Bébéčko [*]

    Miluju všechny sýry, ale kozí mi smrdí a do "huby" bych ho nedala. Sml80

    superkarma: 0 06.04.2010, 14:55:57
  2. [25] -mysinka- [*]

    sýry mam ráda

    superkarma: 0 26.03.2010, 07:17:40
  3. [24] 000444 [*]

    sýry,to můžu jíst stále...

    superkarma: 0 25.03.2010, 13:05:41
  4. avatar
    [23] Myškomedvídek [*]

    sýry milujiSml22Sml67

    superkarma: 0 25.03.2010, 09:54:10
  5. [22] Andrejka82 [*]

    Sýry mám moc ráda. Jediné, které nepozřu, jsou madeland, ementál a podobné nasládlé divnosti. Kozí sýr je výborný v čočkovém salátě nebo když se nakrájí na plátky, dá na kousky bagety, navrch trošku medu a nechat chvilku zapéct v troubě Sml26

    superkarma: 0 18.03.2010, 20:46:31
  6. [21] xenie [*]

    http://www.vemeno.com - je tam seznam obchodu Cheesy v CR

    superkarma: 0 18.03.2010, 19:40:04
  7. [20] xenie [*]

    ano, obchod Cheesy na Andelu - Stefanikova ul. v Praze, to je poklad... az na to aroma uvnitr, to se chce venku poradne nadechnout a az pak vstoupit... Sml57

    superkarma: 0 18.03.2010, 19:21:55
  8. avatar
    [19] mio [*]

    MILUJUSml25 sýry!!! Letos v zimě jsme si oblíbili Raclette gril, naložili maso, nakrájeli kopu sýra, pozvali jsme přátele, otevřeli vínečko a hodovali a měli se dobřeSml16

    (jediný sýr, který odmítám, je kozí..mně hrozně vadí ta jeho "vůně"..)

    superkarma: 0 18.03.2010, 16:01:26
  9. avatar
    [18] Altamora [*]

    German — #15 Lidi jsou fakt různí. Mně naopak ten obchůdek v létě hrozně páchne a raději chodím jinudy, protože pak nemám chuť na žádný sýr.Sml16

    superkarma: 0 18.03.2010, 15:41:33
  10. avatar
    [17] *modrá [*]

    u nás vyrostly sýrové obchůdky hned dva v jedné ulici :-)

    superkarma: 0 18.03.2010, 14:07:49
  11. avatar
    [16] ToraToraTora [*]

    Michaela Kudláčková — #13 U nás je hned naproti malému Tescu. Výběr mají jedinečný a mileráda Vám paní prodavačka dá ochutnat z každého, který Vás zajímá. Ví o tom sýru z čeho je, jak dlouho zrál, k čemu se hodí. To je servis jako z pohádky

    superkarma: 0 18.03.2010, 13:13:04
  12. [15] German [*]

    Michaela Kudláčková — #13 Sýrový butik máme i v Ostravě a je skvělý. A ta vůně, když v létě projdete kolem něj a oni mají dokořán dveře...Sml16

    1. na komentář reaguje Altamora — #18
    superkarma: 0 18.03.2010, 12:49:01
  13. avatar
    [14] Ferdas [*]

    pro pražáky tady:

    http://gurmetklub.cz/cheesy-obchod-s-holadskym-syrem-praha-4.html

    Sml67Sml59

    superkarma: 0 18.03.2010, 12:41:28
  14. avatar
    [13] Michaela Kudláčková [*]

    ToraToraTora — #11 Sýrový butik????   A kdepak je ten zázrak?

    1. na komentář reaguje German — #15
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #16
    superkarma: 0 18.03.2010, 12:16:23
  15. avatar
    [12] Michaela Kudláčková [*]

    *modrá — #10 ...jooo Madeland taky můžu....ten je dobrý do té slaniny...

    superkarma: 0 18.03.2010, 12:15:57
  16. avatar
    [11] ToraToraTora [*]

    Sýry miluji, eidam skoro nekupuji, to je takové české šidítko. Když už něco na špagety nebo pizzu, tak parmezán. Od doby, co u nás otevřeli sýrový butik, mám vystaráno. nejlepší byl asi dva roky uleželý kozí Sml16

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #13
    superkarma: 0 18.03.2010, 12:12:25
  17. avatar
    [10] *modrá [*]

    já mám ráda třeba Bavaria blue anebo obyčejnej nasládlej Madeland

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #12
    superkarma: 0 18.03.2010, 12:09:32
  18. [9] Anime Otaku [*]

    Já mám ráda sýry bez výrazné vůně - třeba mozzarelu. Takový ementál nebo parmazán jsou na mě moc aromatické.

    superkarma: 0 18.03.2010, 11:42:09
  19. avatar
    [8] sanvean [*]

    Já včera po x letech ochutnala olomoucké a...ono mi to najednou chutná! Sml30 Ještě zbývá kozí, ale na to budu potřebovat dalších pár (desítek) let.

    superkarma: 0 18.03.2010, 11:09:31
  20. avatar
    [7] *modrá [*]

    a sýrové fondue mňáááám

    superkarma: 0 18.03.2010, 09:21:47
  21. avatar
    [6] peetrax [*]

    Super článek! Sml16

    superkarma: 0 18.03.2010, 09:03:05
  22. [5] German [*]

    Michaela Kudláčková — #4 Mozzarela je nejlepší v létě - s čerstvými rajčaty a bazalkou....Sml59!

    superkarma: 0 18.03.2010, 08:42:21
  23. avatar
    [4] Michaela Kudláčková [*]

    German — #3 ...u mě vede mozzarela a ementál ...kozí nemusím...

    1. na komentář reaguje German — #5
    superkarma: 0 18.03.2010, 08:39:03
  24. [3] German [*]

    Myš je dobrá....Sml30, ale doma bych ji nechtěla, ať si chodí cvičit jinam!

    A jak vám chutná kozí sýr? My jsme kdysi koupili nějaký kozí sýr v obchodě a byl tak hnusný, že ho nechtěl jíst ani můj všežravý švagr. Ale pak jsme ho koupili ve specializovaném sýrovém obchůdku a byl výborný. Kdybych nevěděla, že je z kozy, nepoznala bych to.

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #4
    superkarma: 0 18.03.2010, 08:00:28
  25. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Sml67 všechny druhy sýrů můžu Sml67, ale ementál vede Sml67

    superkarma: 0 18.03.2010, 04:25:33
  26. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Miluju syry. A ta mys je prima. I kdyz je hnusna.Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 18.03.2010, 02:44:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme