Vaření

Uzený losos s avokádovým krémem

losos s avokádovou pomazánkou

Dnešní chuťovka je jednoduchá, rychlá, ale naprosto dokonalé. Poprvé jsem tuto skvělou kombinaci jedla, když ji kamarádka Petra Lišková, účastnice Masterchefa, přinesla před první zkušební porotu na casting do Prahy. Přiznám se, že předtím jsem jedla avokádo jen jednou a nechutnalo mi.

Petra mi také objasnila proč. Koupila jsem si to zelené, snažila se z něj udělat pomazánku, a ta byla všechno, jen ne dobrá. Na avokádovou pomazánku si musíte koupit avokádo černé, pěkně měkké. Ale ne zase moc. Určitě by na slupce neměly být žádné kazy nebo by neměla být místy více než měkká.

Zpracování avokáda je potom jednoduché. Rozkrojíme ho napůl, vyjmeme tvrdou pecku, která je uvnitř, a opatrně vyškrábneme dužinu. Tu rozmačkáme vidličkou, pokud je dost měkká, nebo rozmixujeme v mixéru. Zakápneme troškou limetky, aby se z krásně zelené barvy nestala nehezká zašedlá a avokádo nám nezhořknulo. A můžeme dál pokračovat podle konkrétního receptu.

Suroviny

100 g uzeného lososa
2 ks černého avokáda
1 Lučina nebo pomazánkové máslo
šťáva z 1/2 limetky
sůl a čerstvě mletý bílý pepř
kopr na ozdobení
bageta

Postup

Avokádo rozkrojíme podélně na polovinu. Krájíme opatrně, uvnitř je tvrdá velká pecka, kolem které musíme dužinu okrojit. Pokud máme dostatečně měkké avokádo, jde to bez problémů, stejně tak je jednoduché vyjmout ven pecku. Když dělám tento recept přesně z počtu surovin, které jsem uvedla, tak jedno avokádo používám na pomazánku a druhé avokádo nakrájím na plátky, které položím ještě mezi lososa a plátek bagety s pomazánkou.

Takže jedno avokádo vydlábneme lžící a rozmixujeme tyčovým mixérem, případně rozmačkáme vidličkou. Jak je nám to pohodlnější. Nezapomeneme zakápnout trochou limetové šťávy a promíchat. Druhé avokádo řízneme opatrně a opatrně vydlábneme. Nakrájíme na plátky, které také lehce pokapeme limetou.

K rozmačkanému avokádu přidáme Lučinu nebo pomazánkové máslo, co má kdo raději. Já někdy dělám i mix obojího, když mám obojí v lednici otevřené :-) Dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.

Bagetu nakrájíme na plátky, namažeme avokádovou pomazánkou, poklademe plátky avokáda, nahoru lososem a ozdobíme kousky čerstvého kopru.

Ihned podáváme a sklízíme úžasný úspěch!

Dobrou chuť přeje elly.

   
26.06.2013 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [22] pajda [*]

    Zelené a černé avokádo jsou dva různé druhy a v chuti rozdíl není, pokud ovšem není jedno z nich nezralé. Není to tak, že by to zelené dozrálo do černé.

    superkarma: 0 01.01.2014, 09:42:19
  2. [21] simaj [*]

    Avokádový krém zkusím, zda s lososem uvidím, u nás bývá problém ho sehnat za dobrou cenu

    superkarma: 0 28.07.2013, 18:21:57
  3. avatar
    [20] arminka [*]

    Sml57 nu proč ne, lososa mám ráda

    superkarma: 0 26.06.2013, 20:25:28
  4. [19] free [*]

    Lososa i avokádo miluju, tak proč ne

    superkarma: 0 26.06.2013, 19:33:49
  5. avatar
    [18] Jindriska8 [*]

    Chlebíčky s lososem dělámeSml67

    superkarma: 0 26.06.2013, 18:37:40
  6. avatar
    [17] saruz [*]

    Tohle je dobrota Sml67

    superkarma: 0 26.06.2013, 18:31:30
  7. avatar
    [16] pucky [*]

    Mňam, to musím zkusit taky Sml67

    superkarma: 0 26.06.2013, 18:18:53
  8. [15] Trefa [*]

    Trefa:vypada to krasne,ja ho mam velice rada.

    superkarma: 0 26.06.2013, 15:39:30
  9. [14] step1 [*]

    Uzený losos v plátcích mi nechutná. Je pro mne moc slaný.

    superkarma: 0 26.06.2013, 12:47:21
  10. avatar
    [13] Hanula [*]

    Sml16ajaj - je čas k obědu - uzeného lososa milujuSml67

    superkarma: 0 26.06.2013, 11:59:40
  11. avatar
    [12] Jitullinka [*]

    Lososa má ráda, ... hmmm, sem s tím!

    superkarma: 0 26.06.2013, 10:59:41
  12. avatar
    [11] tauferova monika [*]

    Losos a avokádo,ježíš takový chutě hned po ránuSml30Já mám hladSml30

    superkarma: 0 26.06.2013, 10:13:22
  13. avatar
    [10] terezalah [*]

    hmm, to vypadá skvěle :)

    superkarma: 0 26.06.2013, 10:02:25
  14. avatar
    [9] margot [*]

    hned bych to snědlaSml16 avokádová pomazánka mi ovšem nikdy nechutnala - že by to bylo opravdu těmi zelenými avokády?

    superkarma: 0 26.06.2013, 10:00:01
  15. avatar
    [8] Májík [*]

    blanca — #5 taky tak, a ještě do ní přidávám česnek. A když nemám nachos,tak použiju normální velké tortily, nakrájím je na trojúhelníčky a hodím na chvíli do trouby na plech a oni pak krásně křupou.

    superkarma: 0 26.06.2013, 09:52:15
  16. [7] Pavla_b [*]

    vypadá to skvěle a určitě to tak i chutnáSml59

    superkarma: 0 26.06.2013, 08:25:13
  17. avatar
    [6] Makynka [*]

    ňam, tak to vypadá báječně

    superkarma: 0 26.06.2013, 08:12:56
  18. avatar
    [5] blanca [*]

    tu pomazánku z avokáda dělám a jíme jí s lupínky nachos Sml20 (nevím jestli jsem to napsala správně Sml80)

    1. na komentář reaguje Májík — #8
    superkarma: 0 26.06.2013, 08:09:53
  19. avatar
    [4] tajnostii [*]

    To bude moc dobréSml22

    superkarma: 0 26.06.2013, 08:09:34
  20. [3] fiserovam [*]

    Určitě vyzkouším, mám ráda všechno z mořských ryb,Sml16Sml16 jen žraloka v moři nemusímSml15

    superkarma: 0 26.06.2013, 07:50:09
  21. avatar
    [2] marde [*]

    To může být dobréSml16

    superkarma: 0 26.06.2013, 07:25:17
  22. avatar
    [1] lenig [*]

    mňam

    superkarma: 0 26.06.2013, 07:06:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme