Vaření

Uzené maso s podzimní bramborovou kaší

podzimní bramborová kaše

Kus dobrého uzeného masa chutná nejlépe s hebkou bramborovou kaší. Protože je podzim, vymysleli jsme si pro klasickou bramborovou kaši zajímavé vylepšení. Doplnili jsme ji jablky, švestkami a cibulí. Recept pro milovníky kombinace masa a ovoce.

Jak máte rádi uzené maso? Oblíbené je s bramborovou nebo hrachovou kaší, s čočkou nakyselo, jako nezbytná součást šunkofleků. My jsme ho tentokrát chtěli připravit tradičně. Opravdu jen s oblíbenou bramborovou kaší. Jenže tvořivá kuchařská duše to nakonec nevydržela a pustila se do experimentů.

Nápad vycházel z podzimního ovoce a z chuti kombinovat s ním právě uzené maso. Navíc je tedy v tomto receptu sladkoslaná směs jablek a švestek, dušená na cibuli.

uzené maso s kaší

Suroviny

  • 4 plátky uzené vepřové krkovice
  • 700 g brambor
  • 4 velká jablka
  • 4 švestky
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml calvadosu
  • sůl a pepř
  • kus másla
  • horké mléko

Postup

Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka v osolené vodě.

Na velkou pánev dejte kousek másla, na které dejte smažit cibuli, nakrájenou na půlkolečka nebo hrubé kostičky. Opékejte do zlatova.

Jablka rozkrojte na čtvrtky, vykrojte jadřince a nakrájejte na plátky. Švestky vypeckujte, rozdělte na poloviny a nakrájejte také na plátky.

podzimní ovoce do kaše

Jablka a švestky přidejte k dozlatova opečené cibuli. Přidejte také nasekaný česnek. Opékejte, až ovoce změkne, ztmavne. Teď je ten správný okamžik dochutit obsah pánve solí a pepřem. Nakonec do pánve nalijte calvados a nechejte za prudkého varu odpařit.

Na jiné pánvi opečte z obou stran plátky uzeného masa.

podzimní ovoce

Brambory sceďte, přidejte horké mléko a máslo. Připravte kaši. Ovoce z pánve rozdělte na polovinu. Jednu polovinu vmíchejte do bramborové kaše.

Na talíř dejte bramborovou kaši smíchanou s ovocem, vedle samotné ovoce z pánve a nakonec i maso.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podzimní recepty z našeho magazínu

hruškový koláč s vinným sirupem

polevka

pečený čaj

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
01.11.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [20] AnezkaB [*]

    zajímavá kombinace, zkusím ji

    superkarma: 0 05.11.2016, 01:15:55
  2. avatar
    [19] gerda [*]

    Jak tak uvažuju....ono by to mohlo být i jinak, další dobré jídlo, bez bramborové kaše. Ta cibulovo-ovocná směs samostatně + maso.

    superkarma: 0 01.11.2016, 17:19:29
  3. [18] babos [*]

    Uzené mám doma - udělám

    superkarma: 0 01.11.2016, 16:52:26
  4. avatar
    [17] Eva_CZ [*]

    Hm, proc ne!Sml22 V Americe jsem jedla brkase s cesnekem a pazitkou a na kyselo a s bujonem atd. a vsechny byly uzasne. Tak pro ne ,,jako s kompotem"?

    superkarma: 0 01.11.2016, 16:49:48
  5. avatar
    [16] gerda [*]

    tak mě to navnadilo, že jsem si koupila uzený ocásek.Sml30

    superkarma: 0 01.11.2016, 12:50:59
  6. avatar
    [15] Janki [*]

    No, mě to docela láká, jablka používám často i k masu, cibule a švesky může být dobrá kombinace. Nebála bych se toho. Nejdříve udělám jen vzorek a uvidí se.

    superkarma: 0 01.11.2016, 12:21:12
  7. avatar
    [14] gerda [*]

    elly — #10Mám radši jablečný křen.

    superkarma: 0 01.11.2016, 11:56:15
  8. avatar
    [13] Suzanne [*]

    Když jsem byla malá, tak se u nás dělalo uzené se švestkovou omáčkou. Od té doby mě to minulo, ale možná to bude z podobného soudku - velmi dobré Sml22

    superkarma: 0 01.11.2016, 11:19:39
  9. avatar
    [12] chanahd [*]

    Ta kaše je pro mne nezvyklá kombinace, ale ochutnala bych, to ano. Může to být dobré i když trochu nezvyklé.

    Jinak doma uzené děláme s obyčejnou bramborovou kaší, s hrachovou kaší a nebo do flíčků.

    Já si ale nejvíc pochutnám, když si to horké uzené hodím jen tak na silný krajíc chleba. Mňam.

    superkarma: 0 01.11.2016, 10:31:07
  10. avatar
    [11] Milala [*]

    Místo toho ovoce bych si podusila máslovou dýni....

    superkarma: 0 01.11.2016, 10:16:13
  11. avatar
    [10] elly [*]

    bobani — #8Já jsem si křenovou omáčku na dlouho zprotivila když mi ji naservírovala kamarádka a byla fakt děsná. Několik let jsem se jí nikde nedotkla. Až po čase jsem ji ochutnala od manžela z talíře v nějaké dobré restauraci a byla úžasná!!!

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 1 01.11.2016, 10:12:46
  12. avatar
    [9] RenataMor [*]

    takaše by u nás teda neprošla

    superkarma: 1 01.11.2016, 09:32:52
  13. [8] bobani [*]

    a co teprve uzené s křenovou omáčkou ! Sml22

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 1 01.11.2016, 09:28:18
  14. [7] papunkova [*]

    Mě tedy bramborová kaše taky moc neláká. Ale třeba je to moc dobré :-)

    superkarma: 0 01.11.2016, 09:28:09
  15. avatar
    [6] ohnivazenaMagdalena [*]

    Mnoho vynikajících jídel vzniklo pouhým experimentováním kuchařů. Kolik jídel je ve variacích sladko-slaných či kyselých. A jsou vynikající. Proto vždy říkám ochutnej a pak teprve řekni fuj nebo dobré. Líbí se mi ten nápad s bramborovou kaší. Sml22

    superkarma: 0 01.11.2016, 08:47:12
  16. avatar
    [5] luneta [*]

    kdybych vynechala cibuli a nedávala to manželovi,tak já bych to jedla

    superkarma: 0 01.11.2016, 08:10:11
  17. [4] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 01.11.2016, 07:55:29
  18. avatar
    [3] gerda [*]

    Na pohled to pěkné není, ale když si představím prolnutí chutí, ráda bych ochutnala. Ostatně, co je to vlastně jiného, než uzené s klasickou bramborovou kaší a kompotem k tomu? Podle mě je to rafinovaně vymyšlené a určitě dobré.

    superkarma: 0 01.11.2016, 07:05:44
  19. avatar
    [2] vladka321 [*]

    Tak to je drsná krmě Sml68

    superkarma: 0 01.11.2016, 00:10:03
  20. [1] Nikar [*]

    tak tedy tahle bramborová kaše mě neláká Sml15

    superkarma: 1 01.11.2016, 00:07:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme