V potravě ho moc není a konzumovat jej v podobě doplňku stravy, na to zapomínáme. Vitamín K2 je důležitý pro zdravé srdce, i jako prevence rakoviny a dalších civilizačních onemocnění. Zároveň je nezbytné jej doplňovat při užívání vápníku a vitamínu D3.

Vitamín K jako vitamín potřebný pro koagulaci objevil v roce 1929 dánský vědec Dr. Henrik Dam. V 90. letech pak bylo zjištěno, že je vitamín K potřeba k aktivaci proteinu ostokalcinu, který se nachází v kostech. Studie také popisují jeho schopnost ovlivnit kalcifikaci tepen, tedy „odstranit“ z nich přebytečný vápník a snižovat tím kardiovaskulární rizika, a udávají pozitivní vliv na zlepšení zdraví kostí. K prospěšnosti tohoto vitamínu přispěl i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority, EFSA), když potvrdil, že vitamin K přispívá k udržení normálního stavu kostí. „Nejnovější studie navíc dokázaly, že nejde o jeden vitamín, ale skupinu sloučenin s podobnou strukturou, kdy rozlišujeme dva základní – vitamín K1 a vitamín K2. A právě forma K2 je v této indikaci účinnější než vitamín K1,“ říká praktická lékařka MUDr. Janka Tóthová.

Tothova Vitamín K1 vs. vitamín K2

Vitamín K1 se nachází v zelené zelenině a pomáhá udržovat zdravou krevní srážlivost. Jeho vstřebatelnost z potraviny je ale pouze 10 procent. Zatímco vitamín K2 je produkován bakteriemi a je tedy přítomen ve fermentovaných potravinách (tzv. pickels, kysané zelí), ve fermentovaném sójovém výrobku natto (“sýr ze sójových bobů) nebo v některých dlouho zrajících sýrech. Celkové množství vitamínu K2 v sýru je sice nižší než vitamínu K1 v listové zelenině, ale je do těla vstřebáván všechen. „Vitamín K1 se v těle dokáže přeměnit na K2, ale toto množství je nedostačující a navíc má velmi krátký biologický rozpad, což znamená, že ztratí více než polovinu své léčebné schopnosti. A to již v průměru do jedné hodiny. Pokud tedy chcete doplňovat vitamín K formou doplňků stravy, dbejte na to, aby se jednalo o jeho formu K2,“ vysvětluje Tóthová.

Nedostatek vitamínu K2 – pozor na osteoporózu!

Fotografie kostraV případě nedostatku vitamínu K2 v těle nedochází k aktivaci bílkovin (zmiňovaného osteokalcinu), které dbají na to, aby se vápník ukládal v kostech. Dochází pak k postupnému snižování hustoty kostí a snížení jejich kvality a tím i větší lámavosti. Zvenku se kost jeví v pořádku, problém je však uvnitř. A pak je již krůček ke vzniku osteoporózy. Maximální množství kostní hmoty je dosaženo kolem 30. roku a od té doby množství kostní hmoty klesá. „Pokud chcete mít zdravé a silné kosti nyní i ve stáří, měli byste začít včas doplňovat nejen vápník, ale zmiňovaný vitamín K2 v kombinaci s vitamínem D3, který zvyšuje vstřebávání kalcia a má schopnost zlepšit hustotu kostí,“ doplňuje lékařka. Následkem užívání samotného vápníku a vitamínu D3 bez vitamínu K2 hrozí nadměrné ukládání vápníku v měkkých tkáních, tedy cévách, což může naopak vést k jejich kornatění a vyššímu riziku vzniku srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Reklama