Já ještě ne, teprve se chystám. A zatím jsem se jen inspirovala u svých přátel. Z jejich fotografií vykukují krasavci v kloboucích různých velikostí a bez problémů naplní košíky a někdy dokonce i kufry u auta!
Jak správně počínat při sběru hub, radí potencionálním houbařům mykolog Jan Borovička: „Měli by sbírat jen houby, které znají. Pokud si nejsou jistí, je lepší buď nechat houbu v lese, nebo se obrátit na některou mykologickou poradnu, např. v Praze či Brně fungují celoročně. Na základě fotky vám sice nikdo neřekne, snězte ji, ale dokážou poradit, o jakou houbu asi jde. Houby by se neměly sbírat v mykologických rezervacích.“
Některé houby jsou hezké na pohled, ale k jídlu jsou jen jednou...
Některé nás přilákají vzhledem ve tvaru srdce...
A jiné specifickou vůní
A pokud se vám nepodaří naplnit kufr auta, ba ani proutěný košík, nezoufejte. Stejně jako Renata, která svůj „prázdný košík“ popisuje s nadhledem a troškou recese, tak jak to má být: „V období, kdy rostou houby ve velkém, já našla dvě a to jen proto, že jsem místo po houbách, koukala kde co lítá.“
Hezky si užijte víkend. A pokud se skutečně vydáte na houby, budu ráda, když se nám se svými houbařskými úlovky pochlubíte.
Foto zdroj: Facebook
Nový komentář
Komentáře
Včera jsem našla a byla jsem spokojená. Hezké fotky, hlavně ta poslední.
datura — #3Náhodou... Kdysi si vojáci muchomůrku červenou sušili, a když před výplatou žoldu neměli na kořalku, žvýkali právě muchomůrky, má to prý podobné účinky. Já to zkoušet nebudu, ale znám experimentátora, který mi to potvrdil.
Pekné popoludnie,rastú,ale sú dosť červivé,ja som bola skolegyňou v piatok po práci a našli sme 2 košíky,ale polovicu som musela vyhodiť
hub je u nás na Šumavě plno, včera jsem si přinesla další košík, tento týden už třetí. Mám jich plno nasušených, některé v mrazáku a zbytek jsme už snědli- smažené, v omáčce či bramboračku
Tady na severu Moravy nerostou
, tak vzpomínáme s manželem na Šumavu, kde rostli hojně.
Rikina — #12U nás také nerostou.
Hub je mraky, ale máme zvařené, usušené a v mrazáku smaženici.
V zimě přijdou k chuti. Hodně jsme jich rozdali
mospika — #13to je fakt, manžel taky říká,hezká procházka.....jednou bylo tak pár kousků do bramboračky, podruhé nic a potřetí něco se našlo,ale málo, snad ještě něco bude
manzel byl dvakrat a mam tri sklenice zavarene plus neco v mrazaku a zbytek se udelal hned
Byli jsme zatím jen dvakrát a našli jsme dost, ale i kdyby jsme nenašli tak procházka po lese je taky dobrá.
datura — #8 u nás taky nic není...
sotva na polívku, sem tam houba, a to ještě mizerné kvality...
Letos je hub fakt moc, já už sbírám jen bedle, hnědáků jsem přejedená
vladka321 — #9 A taky jsou výborné plněné pariky zapečené v troubě.
vega01 — #7Já dělala také houby v listovém těstě. Taková uzavřená půlkolečka (mušličky), sypaná mákem a bylo to vynikající. Nevím, jak za studena, poněvadž vystydnut to rozhodně nestihlo. Výborná záležitost - mňam
.
Jen mi nejde do hlavy, že celá republika chodí na houby s kosou, jen u nás rostou daleko od sebe
Tak Vám přeji: plné košíky, dobré recepty a šikovné ručičky
Taky jsem se na houby letos ještě nedostala....
Dnes jsem šla honit k lesu poslední motýly, nezadařilo se, tak aspoň pár hříbků z buků
Krásné fotky, obzvláště ta poslední je vydařená a vtipná. Ve druhé jsem chvilku srdce hledala a nakonec i našla
. Máte originální náhled na svět.
Tak tahle houba to hlásí do daleka, že je nejedlá