Reklama

Když člověka honí mlsná, většinou sáhne po něčem osvědčeném. Výrobci pamlsků ale stále přinášejí něco nového. V existenci slané čokolády by jeden neuvěřil, dokud se s ní nesetká tváří v tvář, nebo lépe, doku ji jeho chuťové pohárky nekoštnou...

chocolate

Nedávno mi kamarád nabídl s potutelným úsměvem čokoládu. Přiznávám se, že asi jako většina lidí funguji v mnoha směrech podle tradic. Čekám-li tedy, že něco bude sladké, překvapí mě, že tomu tak není. Čokoláda, kterou mi kamarád nabídl, byla něčím zvláštní. Musel jsem ji hodnou chvíli převalovat v ústech, abych odhalil, že tu podivnou příchuť tvoří sůl - ano, čtete správně. K mému velkému překvapení ale chuť nebyla vůbec špatná, naopak. Už jen to, že mi chvíli trvalo přijít na to, čím je čokoláda zvláštní, potvrzuje, že (obdobně jako čokoláda třeba s chilli) je čokoláda se solí přirozená kombinace.

Konvence neznalého středoevropana

Když jsem si po této zkušenosti dohledal o čokoládě a její slané úpravě nějaké informace, zjistil jsem, že se čokoláda ve světě docela běžně používá do slaných pokrmů, zejména k zvýraznění chuti zvěřiny a pálivých pokrmů. Důvodem je také to, že čokoláda je (když se s ní správně zachází) velice zdravá potravina - o tom se můžete dočíst například v našem článku: Máte ráda čokoládu? Nejezte její náhražky. Zajímavé také je, že výrobci nejen čokoládových cukrovinek se předhánějí v uvádění novinek s netradičními kombinacemi slaných chutí - otázkou ovšem zůstává, jsou-li slané bonbóny stále ještě cukrovinky (osobně tedy myslím, že nejsou), rozhodně jde ale o mlsání.

Nezajímavé také není, že v roce 2009 vyhlásil GastroPortál.org jako chuť roku karamel a sůl. Tedy kombinaci, která by běžnému strávníkovi připadala absolutně protichůdná, vždyť karamel se vyrábí tavením cukru...

Téma dne 20. dubna 2012: Když vás honí mlsná

  • Po čem sáhnete, když vás honí mlsná?
  • Mlsáte ráda?
  • Máte po mlsání výčitky svědomí?
  • Omezujete se schválně v mlsání kvůli postavě?

Pište mi své příspěvky formou příběhů. Téma je tentokrát jasné: mlsání! Jsem hodně zvědavý, čím ukojíte svou touhu po sladkém (nebo i slaném). Své příspěvky posílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže) a nezapomeňte v předmětu e-mailu uvést heslo. Váš text ať je dlouhý alespoň jako tento odstavec a dorazí do naší e-mailové schránky nejpozději 20. 4. 2012 v 15.00 hodin. Z uveřejněných příspěvků vyberu dva, jejichž autorky odměním něčím k mlsání - budou to sladké čokoládové bonboniéry I Love Milka.

milkamilka