Domácnost

Usušte si ovoce z vaší zahrady

Pokud vám na zahradě přebývají hrušky, jablka či švestky a nevíte, co s nimi, máme pro vás tip - ovoce jednoduše usušte! Sušení ovoce je velmi stará metoda konzervace, která v posledních letech zažívá opětovný rozmach. S moderními sušičkami je tento postup opravdu snadný a celá rodina určitě ocení, že si budete moci vychutnávat vitamíny ze své zahrady i během zimy.

sušení ovoceSušení je nejstarší metodu uchovávání potravin, při které se zachová až 80 % vitamínů. Jedná se tedy o velmi zdravý způsob konzervace. Sušené ovoce má vyšší obsah cukru než to čerstvé, a je tudíž více kalorické, rozhodně se ale jedná o skvělou alternativu k nezdravým sladkým pamlskům. Může být také zdravou variantou mlsání u televize pro vaše ratolesti. Sušené ovoce se dá výborně využít i v kuchyni, např. při přípravě dortů a sladkého pečiva.

K sušení jsou vhodné téměř všechny druhy ovoce, nemusíte skončit pouze u nejběžnějších jablek a švestek. Lze sušit i meruňky, banány, borůvky, třešně, hroznové víno, kiwi, nektarinky, broskve, hrušky, ananas, blumy, jahody, pomeranč, citron, grep, bezinky či šípky.

Jak na to?

Na sušení si vybírejte vždy zralé ovoce, které je plné chuti a obsahuje v sobě nejvíce cukrů. Ovoce nejprve přeberte a odstraňte všechny nahnilé a jinak poškozené plody. Pryč dejte i nejedlé části (zda odstraníte i pecky záleží na vašich preferencích) a ovoce důkladně omyjte. Je-li třeba, plody oloupejte.
Ovoce nakrájejte na přiměřeně velké kousky, jejich přesná velikost se odvíjí od druhu ovoce. Plátky ovoce by měly být silné cca 0,5 až 1 cm. Jablka a hrušky můžete sušit také rozkrojené na čtvrtiny či osminy. V tom případě ale nezapomeňte, že ovoce musíte sušit vždy řeznou plochou směrem vzhůru. Pokud chcete sušit menší plody, není nutné je krájet. Např. hroznové víno či švestky je možné sušit celé, nerozkrojené. Počítejte ale s tím, že doba potřebná k usušení bude delší, než je běžné u ostatních druhů.
Snažte se pracovat rychle, aby ovoce nezhnědlo. Jako prevenci zhnědnutí můžete použít citrónovou vodu, do které ovoce na chvilku namočíte. Pokud zrovna nemáte citróny, dobře vám poslouží i ocet, který namíchejte v poměru jedna lžička octa na jeden litr vody. Před sušením plody nechte okapat. Ovoce můžete také dochutit, např. kořením či medem.

Elektrická sušička - chytrý pomocník!

sušení ovoceIdeálním způsobem, jak ovoce usušit, je použití elektrické sušičky na ovoce, která vám usnadní a urychlí práci. Oproti sušení ovoce v troubě a na slunci sušička lépe zachovává chuť, barvu i vitamíny. Sušička je složena ze základní jednotky, sušících sít a víka. Sušičku vybírejte podle vašich potřeb - zvažte pořizovací cenu, její výkon a v neposlední řadě velikost. Několik typů elektrických sušiček na ovoce nabízí např. hobbymarket OBI. V sušičce ale nemusíte sušit pouze ovoce, skvěle vám poslouží i při sušení zeleniny, bylinek nebo hub.
Ovoce na síta pokládejte pouze v jedné vrstvě. Doba potřebná k usušení se liší v závislosti na jednotlivých druzích. Pohybuje se od 8 hodin např. u jablek, až po 18 hodin potřebných k usušení švestek.

M. GoptferováTip odborníka:
„Pokud vám jeden druh ovoce nevyplní celé síto, klidně můžete sušit i několik různých druhů ovoce najednou, ušetříte tak čas i energii. Pouze bylinky kvůli jejich výraznému aromatu raději sušte odděleně,“ radí Milena Gopfertová, ředitelka OBI Karlovy Vary.

Sušit začněte pří nižní teplotě, okolo 30°C, po tomto předsušení můžete teplotu zvýšit na 50 až 70°C a v závěru opět dosušte při nízké teplotě. Nevystavujte ovoce teplotám vyšším než 85°C, zbytečně byste tak zničili jeho barvu, chuť i obsažené vitamíny. A jak poznáte, že je ovoce dostatečně usušené? Je pružné, ale pokud ho zmáčknete či rozříznete, tak nepouští šťávu.

Jak sušené ovoce uchovávat?

sušení ovoceSušené ovoce uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách a dózách, nebo v plátěném sáčku. Pravidelně ale kontrolujte, jestli ovoce nevlhne. Pokud se tak stane, znovu ho přesušte. Když je ovoce uchováváno ve vhodných podmínkách, na suchém místě, může vám vydržet i jeden až dva roky.

Připravováno ve spolupráci s odborníky z OBI Česká republika s.r.o.

   
08.09.2011 - Dům a byt - autor: Klára Křížová

Komentáře:

  1. avatar
    [3] Aspiková [*]

    Půjčila jsem si ji u švagrový a vyděsila mne dvanáctihodinová doba sušení. Nedokážu odhadnout kolik energie se za tu dobu spotřebuje, ale už si to nikdy nepůjčím.

    superkarma: 0 09.09.2011, 10:39:30
  2. avatar
    [2] delfi.na [*]

    sušičku dostala tchýně na vánoce ....  a často u ní chroupám výborná usušená jablka Sml16

    superkarma: 0 08.09.2011, 10:20:16
  3. [1] zázvor [*]

    Letos bohužel skoro vše pomrzlo,takže to sušení nebude žádná sláva.A na sušení malého množství jsem si udělal  z polystyrenových misek proděravěných průbojníkem (jinak též "durchšlokem" - pardon,mě se to slovo líbí Sml16) docela šikovnou pomůcku.Misky se krásně vejdou na topení,za max.dva dny je nasušeno a kvalitně.Nelepí se to. A v zimní sezoně je to sušení v paneláku doopravdy zadarmo. Zkoušel jsem kiwi,banány,mrkev,červenou řepu,jablka,hrušky - prostě paráda.

    superkarma: 0 08.09.2011, 09:59:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme