Upír obecný se živí převážně krví velkých savců. Například krav. Pozoruhodní jsou pro nás svým altruistickým chováním vůči ostatním kamarádům.

Upír obecný desmodus rotundus
Vzhledem k obrovskému množství, v jakém žijí pohromadě tito neobyčejní savci, bývá obvyklé, že ti jedinci, kteří našli potravu a nasytili se, vyvrhují část potravy, aby se ohleduplně podělili s hladovými kolegy, kteří neměli takové štěstí.

Odvrácenou stranou mince této bohulibé vlastnosti bývá fakt, že se takto velmi rychle šíří mezi  členy nakažlivé choroby, které pak v krátké době umí zlikvidovat celou kolonii.

Netopýři drží primát v počtu jedinců v jednom uskupení. Jedna kolonie netopýrů dokáže čítat až padesát milionů jedinců. A to je už pořádná rodinka.

Nejmenším druhem netopýra a současně i nejmenším známým savcem na světě je prcek Netopýrek Thajský, který měří pouhé tři centimetry a váží něco kolem dvou gramů.

Reklama