Perníčky podle tohoto receptu zvládne připravit opravdu každý. Aby byla příprava těsta co nejsnazší sepsali jsme pro vás ingerence v v tzv. hrníčkovém měřítku.

 
Co budete potřebovat:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 4 lžíce másla
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 malý pomeranč (nejlépe v bio kvalitě)
  • zázvor
  • 2 lžíce medu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky mletého nového koření
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 čajové lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky mleté ??skořice
  • cukrářskou polevu Carla s citrónovou příchutí

Jak na to:

1.       V jedné míse smíchejte mouku, sůl, nové koření, hřebíček, muškátový oříšek a skořici.
2.       V druhé míse rozmíchejte povolené máslo a hnědý cukr, dokud ze směsi nevznikne jemná, skoro až nadýchaná pěna.
3.       Zvlášť také smíchejte kousek (přibližně 1 cm) nastrouhaného zázvoru a nastrouhanou kůru z celého pomeranče. Tyto voňavé ingredience spolu třete, dokud se nespojí. Potom přidejte vejce i med a opět důkladně promíchejte.
4.       Postupně spojte suché přísady s vlhkými. Nesypejte však celou mísu do druhé najednou. Ingredience spojujte postupně po troškách a mezi jednotlivými kroky vzniklou směs vždy důkladně promíchejte. Snadno se tak vyhnete hrudkám.
5.       Těsto je hotovo, jakmile jsou všechny ingredience dokonale spojeny a má jednotnou světle hnědou barvu. Nyní z něj udělejte velkou kuličku, zabalte ji do potravinové fólie a asi na hodinu vložte do ledničky.
6.       Po hodině už stačí těsto vytáhnout z lednice, rozválet na válu posypaném moukou a pustit se do vykrajování. Snažte se, aby opravdu ani kousek tohoto lahodného těsta nepřišel nazmar.
7.       Perníčky pečte podle typu trouby asi na 200° po dobu zhruba 12 minut pro měkčí perníčky. Pokud máte raději tvrdší cukroví nechejte je tam o pár minut déle, hlídejte ale jejich barvu, aby se vám nepřipekly.
8.       Hotové perníčky nechte vychladnout klidně do druhého dne a vrhněte se na zdobení.  Pokud nejste zastáncem kudrlinkových vzorů, neznamená to, že zdobení není nic pro vás. Naopak! Cukrářská poleva Carla citronová dodá pomerančovému těstu ještě výraznější citrusovou chuť. Polijte s ní celou jednu stranu perníčků, nevytvářejte žádné složité ornamenty. Zdobit nemusíte všechny, polovinu cukroví nechejte bez polevy. Kombinace bílých a hnědých perníčků bude na vánočním stole vypadat nádherně.

Reklama