Domácnost

Upečte si v domácí pekárně

bread

Dostala jsem k Vánocům domácí pekárnu a dala jsem se do pečení. Chleba, housky, buchty… A jsem moc spokojená. Máte ji taky?

Než jsem si o ní napsala Ježíškovi, musela jsem pár hodin strávit na internetu a zjistit, co a jak. Jak velikou? Jakou značku? Dva hnětače, nebo jeden? Kolik funkcí? Za kolik korun? Všechno to pak porovnat, přečíst si pár desítek recenzí, testů a názorů uživatelů a vybrat ten jeden jediný zázrak, který pak sdělím Ježíškovi, aby se mnou neměl tolik práce.  

A tak se na mě pod stromečkem vzpínala bílá krabice a já se hned druhý den pustila do experimentů. Schválně jsem nekoupila chleba, abych se neměla na co vymlouvat. Hned první bochník, či lépe řečeno hranol, se povedl a bylo tomu tak pokaždé. Jeden se slaninou, žitný, celozrnný se sýrem i s cibulí. Naposled jsem pekla jednu buchtu s vlašskými ořechy a druhou s mandlemi a kusy čokolády. Své práce jsem vložila 10 minut a bylo hotovo. Buchta byla včera po večeři jako moučník a počítala jsem s ní i na snídani. Jen mě naštvalo, že když jsem si chtěla zabalit kus do práce ke kafi, zbývala už jen poslední - příliš křupavá špička, kterou dochroupal pes. S pekárnou jsem opravdu velice spokojená, takže vám poradím, podle čeho vybírat, abyste nemuseli, v případě jejího nákupu, sedět hodiny u internetu tak jako já.

Desatero rad pro koupi domácí pekárny

1.      Je-li vás doma víc než dva, volte pekárnu se dvěma hnětacími háky. Chleba se lépe vyklápí, těsto je lépe umíchané a tvar podlouhlého hranolu se lépe krájí než hranol na výšku.

2.      Nepotřebujete-li držet bezlepkovou dietu, zbytečně neinvestujte do programů, které nikdy nevyužijete.

3.      Určitě kupte pekárnu s průhledným okénkem na víku, můžete kontrolovat dění uvnitř

4.      Upečete si chleba, kdy chcete. Naprogramovat lze takzvaný odložený start, kdy do stroje hodíte ingredience, ale on začne pracovat až za zvolený počet hodin. Ráno pak můžete vstávat do vůně čerstvého teplého pečiva.

5.      Podle mnou prostudovaných testů a hodnocení uživatelů se nejlépe osvědčily značky Eta a Moulinex. Eta má výhody v příznivějších cenách a snáze řešitelných případných poruchách. Moulinex nabízí lepší a širší možnosti využití pekárny. Má více programů.

6.      Do vlastních výrobků se vám nikdy nedostane ztuchlá mouka, nečistoty ani chemikálie tak, jak je tomu u koupeného pečiva.

7.      Budete se divit, jaká jste dobrá kuchařka. Mě to do té doby ani nenapadlo.

8.      K pekárně si určitě kupte i knihu receptů. Já jsem díky ní stvořila i těsto na pizzu, housky a vynikající džemy, které si můžete vyrobit přímo k snídani k teplému chlebu.

9.      Pekárna vám ukuchtí i těsto na buchty s mákem, vánočku, knedlíky či různé jiné dobroty. Ty si už pak můžete dopéct či dovařit na jiných spotřebičích.

10.  Pozor si dejte na hnětací háky, které je praktické před začátkem pečení vyjmout. Upeče-li se chleba i s nimi, špatně se vyklápí, ale jinak ničemu jinému nepřekážejí. Až na ně nožem narazíte, tak je jednoduše vyloupnete.

Pečete v domácí pekárně? Máte nějaký osvědčený recept nebo jinou vychytávku?

   
18.01.2010 - Dům a byt - autor: Simona Škodáková

Komentáře:

  1. [29] Rikina [*]

    Eva_Fl — #26 v Česku stojí chleba různě, dle druhu a váhy. Nejlevnější u nás v pekárně je 1500 g za 19,- Kč. Za 30,- by se taky našel, myslím cibulový, nebo snad zelný. Mrkvový je snad i dražší... moskevský mají taky. Fakt je výběr, a je to čerstvé a dobré. Sml80 

    superkarma: 0 30.01.2010, 15:34:14
  2. [28] Rikina [*]

    Nemám, nechci. Jsem líná, a nechtělo by se mi to furt rozebírat a mejt. Sml80 Kromě toho dneska mají chleba i večer, když jdu z práce, o víkendu rovněž tak, a to v mnoha druzích. Jiné pečivo taky, výběr je, nevidím důvod péct doma. Leda bych bydlela na samotě u lesa a do civilizace chodila jednou za půl roku, to potom asi má smysl. Sml30 

    superkarma: 0 30.01.2010, 15:29:55
  3. [27] Kadlecova11 [*]

    Takovy chleba bych si nejradsi ukrojil poradnym nozem!!

    www.nejlevnejsikeramickenoze.cz

    :-)

    superkarma: 0 27.01.2010, 14:58:44
  4. avatar
    [26] Eva_CZ [*]

    Králíček4 — #25 v Cesku stoji chleba 30 Kc?????? Tady maji taky smesi, jen se obavam, ze bych z nich upekla stejnej hnus, jako se prodava v obchode. Fakt mi zadny chleba doma upecenej nikdy nechutnal. Nejradeji jsem mela obycejnej ceskej, nebo moskevskej. Ale vubec nejlip dopadl osatkovej z kvasku. Ten byl docela prima. Prodava se tady hodne podobny ceskymu, zaplatpanbuh.

    S tim mym pernikem a sekanou je asi problem, ze ja neumim delat niceho malo. Proste toho bylo na pekarnu moc. Ale i tak si myslim, ze je to prima vec na testa. Ani nevite, jak bych si dala ten gumovej ceskej rohlik. Tak ten se mi taky nepovedl. Byl moc dobrej. Az moc. Tezsi a mastnejsi, nez cesky rohliky, takze mi nechutnal.

    1. na komentář reaguje Rikina — #29
    superkarma: 0 18.01.2010, 20:13:52
  5. [25] Králíček4 [*]

    Já mám Etu harmony a jsem plně spokojená.A bez ní už ani ránu,chleba ani nekupuji jen si ho pečem.Pekla jsem v ní i sekanou a mazanec a nemělo to chybu.Mám vyzkoušené chleby se směsi i jen z mouky,ale většinou dělám s těch směsí.Našla jsem kontakt na směsi asi za 18kč a raději si dobrý chlebík než ty nic moc za 30kč,co mívají u nás v obchodě a druhý den jsou nejedlé.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #26
    superkarma: 0 18.01.2010, 19:42:10
  6. avatar
    [24] sjuu [*]

    Eva_Fl — #21 mě to taky nejde, pořád zkouším, ale něco tomu chybí, není nad chleba z obchodu. A pěkně mě to se.. když tady ukazujete ty krásný rohlíky a mě se povedly akorát "stanový kolíky" jak to nazval manžel. Ale nevzdám to, jednou přijdu na to kde je chyba.  A mám Eta Harmonny.

    superkarma: 0 18.01.2010, 19:07:37
  7. avatar
    [23] ToraToraTora [*]

    Eva_Fl — #21 Když mě už štval tvar cihly, nechala jsem si jen udělat těsto a apak s ním šup do trouby, byl jiný, ale super. Na těsto je ten krám fakt jedinečnýSml54

    superkarma: 0 18.01.2010, 14:46:34
  8. avatar
    [22] ToraToraTora [*]

    enka1 — #20 ...a kdyby to znát bylo, nikdo by nekošoval, protože srabi nediskutují, jen košují

    superkarma: 0 18.01.2010, 14:45:18
  9. avatar
    [21] Eva_CZ [*]

    Abyste se neposraly s tim kosovanim Sml31Sml52Sml31. Jo, mame tady spatnou mouku. Velice spatnou. Ale daleko lepsi chleba, nez v pekarne, pecu v troube. Z kvasku. Stejne se ZADNEJ ani zpoloviny nevyrovna dobremu ceskemu chlebu. Sekana byla hnusna, v troube pecu bajecnou. Pernik byl polosyrovej, v troube pecu uzasnej. Tak to asi rukama nebude. Ale ten kram je na testo prima, to jo.Sml22

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #23
    2. na komentář reaguje sjuu — #24
    superkarma: 0 18.01.2010, 14:25:01
  10. avatar
    [20] enka1 [*]

    ToraToraTora — #19 Snad se mýlím,zdá se mi že si tu poslední dobou košování, v lepším případě, zkouší.Podle mě je to tu zbytečně, když není znát, kdo košuje (-í).

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #22
    superkarma: 0 18.01.2010, 14:17:14
  11. avatar
    [19] ToraToraTora [*]

    Eva Fl má jen špatnou zkušenost, tak není třeba hned košovat....

    Já jsem s pekárnou naprosto spokojená a chleba v obchodě jsem nekoupila, co ji mám. Nejraději mám patku čerstvě upečeného chleba z horkou černou kávou.

    1. na komentář reaguje enka1 — #20
    superkarma: 0 18.01.2010, 13:49:05
  12. avatar
    [18] Juana [*]

    Pekárnu mám už druhou, první umřela sešlostí věkem, bylo jí asi 13 let a servis už jsem nesehnala, byl to předchůdce dnešní LG značky. Teď mám obyčejnou z Makra, tu jejich privátní značku Alaska, a zrovna včera večer jsem zadělávala  na dalamánky, nechtělo se mi jít v tom marastu včera pro pečivo. V létě jsem v ní i vyráběla džem, byla sice levná, ale pro mé účely naprosto stačí. I když raději taky v ní jen zadělám těsto a pak uplácám dalamánky nebo upletu housky, samozřejmě i těsto na knedlíky mi udělá atd. atd. Sml30

    superkarma: 0 18.01.2010, 12:16:38
  13. avatar
    [17] mio [*]

    Já mám bezlepkovou dietu, takže mít pekárnu je nutnost..A chleba z ní chutná, hlavně čerstvej a ještě teplej, to je labůžoSml67 

    superkarma: 0 18.01.2010, 11:53:57
  14. avatar
    [16] prece ja [*]

    pekárnu mám už asi 5 let. peču v ní hlavně chleba česnekovej na grilovačku.

    mám svůj osvědčenej recept, který měním podle situace a nálady, takže nikdy chleba není stejnej. a z tohoto chleby je naprosto užasná nádivka, někdy ho peču právě kvůli ní.

    superkarma: 0 18.01.2010, 11:31:21
  15. avatar
    [15] maje [*]

    enka1 — #13 to jsem ráda. nejlepší je, že dnes si můžeš na internetu najít odzkoušené recepty, každý pod ní může napsat, jestli je dobrý nebo ne. já jsem vážně nikdy nelitovala. věřím, že si vybereš tu, která ti bude maximálně vyhovovat

    superkarma: 0 18.01.2010, 11:18:09
  16. avatar
    [14] Tanzi [*]

    Eva_Fl — #1 jak si na chleba zaděláš, takový ho mášSml80Sml80

    Pekárnu mám asi tři roky a nelitujuSml67

    superkarma: 1 18.01.2010, 11:01:15
  17. avatar
    [13] enka1 [*]

    maje — #12 dík, pořád jsem se rozhodovala. Zpečetilas mi to.

    1. na komentář reaguje maje — #15
    superkarma: 0 18.01.2010, 10:53:47
  18. avatar
    [12] maje [*]

    enka1 — #11 určitě, nebudeš litovat

    1. na komentář reaguje enka1 — #13
    superkarma: 0 18.01.2010, 10:48:29
  19. avatar
    [11] enka1 [*]

    Mám si to pořídit? Brzo na ni budu mít na zákaznické kartě v Ternu. Nevím jaká je to značka.

    1. na komentář reaguje maje — #12
    superkarma: 0 18.01.2010, 10:37:56
  20. avatar
    [10] maje [*]

    Visnery — #8 už jsem je dělala. jsou chuťově malinkato jiné, ale výbornéSml67Sml67

    borovec — #9 já římský  hrnec nemám. už si ho "kupuji" tak 2 roky, ale ještě  jsem se nedokopala. jinak doma většinou peču právě hranický. je nejvíce podobný kupovanémuSml67

    superkarma: 0 18.01.2010, 10:08:49
  21. avatar
    [9] borovec [*]

    maje — #3 a zkoušela jsi upéct chleba v římském hrnci?Je výborný!! 1345-hranický z Dáma.cz -diskuze domácí pekárnaSml59Sml59

    1. na komentář reaguje maje — #10
    superkarma: 0 18.01.2010, 10:01:24
  22. avatar
    [8] Visnery [*]

    Ja mam doma obycejnou Profesor, nebo co to je, ale testo dela super :) Takze si nemuzu na nic stezovat. Pravda je, ze chleba v ni taky nepecu, nejime to doma :)

    Posledni vytvor byly super koblihy, dobrou chut :)

    1. na komentář reaguje maje — #10
    superkarma: 0 18.01.2010, 09:52:19
  23. avatar
    [7] borovec [*]

    Sml30peču v pekárně často a jsme jen dva.Mám ETA Harmony.Klidně peču i z poloviční dávky(250g mouky).Recepty mám z Dáma.cz.Sml59

    superkarma: 0 18.01.2010, 09:48:48
  24. avatar
    [6] Sonne [*]

    Chleba peču často, hlavně semínkový nebo se smaženou cibulkou. Minulý týden jsem koupila v Rakousku dvě hotové směsi na slunečnicový a sedlácký chleba (1 kg/0,49 €), což se nedalo nezkusit. Už jsem vyzkoušela oba, jsou výborné!! Jinak ze směsí peču výjimečně.

    superkarma: 0 18.01.2010, 09:16:20
  25. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    haluška — #2 krásný chlebík  Sml59Sml59Sml59, mě půl roku leží ladem, ani těsto v ní nedělám Sml30, raději opět ručně zadělávám Sml30

    superkarma: 0 18.01.2010, 08:13:36
  26. avatar
    [4] vodfon, kolie [*]

    My máme vždycky dobrý chleba!!!!!!Sml59Pečeme tmavý se zrníčkami, nebo světlý rohlík a vždycky dobrý!!!!!!!!Sml59

    superkarma: 0 18.01.2010, 07:55:22
  27. avatar
    [3] maje [*]

    Eva_Fl — #1 buď to bude rukama, holka, nebo máte špatnou mouku. já mám pekárnu skoro 2 roky. peču obden. je pravda, že na chleba si jen nechám udělat těsto a chleba pak peču v troubě, ale jinak v ní dělám opravdu hodně. je to fajn pomocníkSml67

    1. na komentář reaguje borovec — #9
    superkarma: 0 18.01.2010, 07:02:49
  28. avatar
    [2] haluška [*]

    používam, väčšinou už len na urobenie cesta

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #5
    superkarma: 0 18.01.2010, 06:28:06
  29. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Chleba z ni je hnusnej, pernik se mi nedopekl a sekana stala taky za h***o. Takze ji pouzivam jen na testo. Knedlikovy. Na to je ale moc prima. Koupila jsem novou, v original krabici, v Goodwilu za necelych $10.Sml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje maje — #3
    2. na komentář reaguje Tanzánie — #14
    superkarma: -1 18.01.2010, 01:14:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme