bread

Dostala jsem k Vánocům domácí pekárnu a dala jsem se do pečení. Chleba, housky, buchty… A jsem moc spokojená. Máte ji taky?

Než jsem si o ní napsala Ježíškovi, musela jsem pár hodin strávit na internetu a zjistit, co a jak. Jak velikou? Jakou značku? Dva hnětače, nebo jeden? Kolik funkcí? Za kolik korun? Všechno to pak porovnat, přečíst si pár desítek recenzí, testů a názorů uživatelů a vybrat ten jeden jediný zázrak, který pak sdělím Ježíškovi, aby se mnou neměl tolik práce.  

A tak se na mě pod stromečkem vzpínala bílá krabice a já se hned druhý den pustila do experimentů. Schválně jsem nekoupila chleba, abych se neměla na co vymlouvat. Hned první bochník, či lépe řečeno hranol, se povedl a bylo tomu tak pokaždé. Jeden se slaninou, žitný, celozrnný se sýrem i s cibulí. Naposled jsem pekla jednu buchtu s vlašskými ořechy a druhou s mandlemi a kusy čokolády. Své práce jsem vložila 10 minut a bylo hotovo. Buchta byla včera po večeři jako moučník a počítala jsem s ní i na snídani. Jen mě naštvalo, že když jsem si chtěla zabalit kus do práce ke kafi, zbývala už jen poslední - příliš křupavá špička, kterou dochroupal pes. S pekárnou jsem opravdu velice spokojená, takže vám poradím, podle čeho vybírat, abyste nemuseli, v případě jejího nákupu, sedět hodiny u internetu tak jako já.

Desatero rad pro koupi domácí pekárny

1.      Je-li vás doma víc než dva, volte pekárnu se dvěma hnětacími háky. Chleba se lépe vyklápí, těsto je lépe umíchané a tvar podlouhlého hranolu se lépe krájí než hranol na výšku.

2.      Nepotřebujete-li držet bezlepkovou dietu, zbytečně neinvestujte do programů, které nikdy nevyužijete.

3.      Určitě kupte pekárnu s průhledným okénkem na víku, můžete kontrolovat dění uvnitř

4.      Upečete si chleba, kdy chcete. Naprogramovat lze takzvaný odložený start, kdy do stroje hodíte ingredience, ale on začne pracovat až za zvolený počet hodin. Ráno pak můžete vstávat do vůně čerstvého teplého pečiva.

5.      Podle mnou prostudovaných testů a hodnocení uživatelů se nejlépe osvědčily značky Eta a Moulinex. Eta má výhody v příznivějších cenách a snáze řešitelných případných poruchách. Moulinex nabízí lepší a širší možnosti využití pekárny. Má více programů.

6.      Do vlastních výrobků se vám nikdy nedostane ztuchlá mouka, nečistoty ani chemikálie tak, jak je tomu u koupeného pečiva.

7.      Budete se divit, jaká jste dobrá kuchařka. Mě to do té doby ani nenapadlo.

8.      K pekárně si určitě kupte i knihu receptů. Já jsem díky ní stvořila i těsto na pizzu, housky a vynikající džemy, které si můžete vyrobit přímo k snídani k teplému chlebu.

9.      Pekárna vám ukuchtí i těsto na buchty s mákem, vánočku, knedlíky či různé jiné dobroty. Ty si už pak můžete dopéct či dovařit na jiných spotřebičích.

10.  Pozor si dejte na hnětací háky, které je praktické před začátkem pečení vyjmout. Upeče-li se chleba i s nimi, špatně se vyklápí, ale jinak ničemu jinému nepřekážejí. Až na ně nožem narazíte, tak je jednoduše vyloupnete.

Pečete v domácí pekárně? Máte nějaký osvědčený recept nebo jinou vychytávku?

Reklama