Rok utekl jako voda a Vánoce jsou opět za dveřmi. Zkusit pečení trochu jinak můžete s Nutellou a jejími nápaditými razítky či šablonkami. Fantazii se meze nekladou, ozdobit si tak můžete jakékoli vaše oblíbené rodinné cukroví. A pokud byste letos rádi upekli něco nového a nečekaného, nadchnou vás recepty na cukroví, které si pro vás značka Nutella® připravila.
Kdo zbožňuje jemnou chuť kokosu, nesmí si nechat ujít kokosové pralinky. Milovníci mandlí pak musí ochutnat Nutella roládu. A čím zaujmete každou vaši sváteční návštěvu? Přeci originálními baci di dama. S Nutellou tak budou vaše Vánoce opět nezapomenutelné.

Kokosové pralinky Nutella®
 
Na 20 pralinek potřebujete:
• 1 vejce
• 50 g cukru krystal
• 150 g jemně strouhaného sušeného kokosu
• 160 g pomazánky Nutella®
 
Postup:
Utřeme vejce s cukrem a 90 g strouhaného kokosu. Vyválíme kuličky a dáme je na 4 minuty do trouby. Kuličky rozpůlíme, vytlačíme důlek, naplníme ho pomazánkou Nutella® a poté k sobě půlky přitlačíme. Kuličky necháme 30 minut zatuhnout v lednici. Na horké vodní lázni necháme změknout 100 g pomazánky Nutella® a ponořujeme do ní naplněné kuličky. Po 30 minutách chladnutí v lednici je obalíme ve zbylém kokosu a servírujeme.

Mandlová roláda s náplní Nutella®
 
Na 15 porcí potřebujete:
• 5 celých vajec + 8 bílků
• 200 g mandlové mouky
• 200 g cukru moučka
• 70 g cukru krupice
• 130 g proseté hladké mouky
• 70 g rozpuštěného másla
• 225 g pomazánky Nutella® (na náplň i polevu)
 
Postup:
Utřeme 5 vajec s krupicovým cukrem do pěny, přidáváme mandlovou mouku. Z bílků a moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Do vajec s mandlovou moukou přidáváme prosetou hladkou mouku, sníh z bílků a rozpuštěné máslo smíchané s troškou těsta. Směs rozprostřeme na dva plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme na 240 °C 6–8 minut. I s papírem necháme vychladnout v lednici. Vychladlé pláty těsta překlopíme na lehce pocukrovaný pečicí papír, naneseme na ně pomazánku Nutella® a pak stěrkou rozetřeme. Roládu zavineme a Nutellou® potřeme i její vnější stranu. Povrch ozdobíme.
 

Baci di dama s náplní Nutella®
 
Na 24 kousků cukroví potřebujete:
• 240 g hladké mouky
• 200 g cukru moučka
• 200 g loupaných mletých lískových oříšků
• 200 g másla
• 1 vaječný žloutek
• 20 g vajec (polovina celého rozbitého vajíčka)
• 100 g pomazánky Nutella®
• špetku soli
 
Postup:
Do mísy prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme mleté lískové oříšky a promícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Ze vzniklého těsta vytvarujeme kouli a zabalíme do fólie. Necháme odležet v lednici 10-12 hodin. Z těsta vytvarujeme 48 kuliček a klademe na plech vyložený pergamenovým papírem. Pečeme 18 minut na 140 °C, až je cukroví měkké a mírně dozlatova. Necháme vychladnout. Slepujeme poloviny sušenek pomazánkou Nutella® .

Vánoční slepované sušenky s náplní Nutella®
 
Na 14 sušenek potřebujete:
• 440 g hladké mouky
•140 g cukru moučka
• 260 g změklého másla
• 2 vaječné žloutky
• 210 g pomazánky Nutella
 
Postup:
Do mísy prosejeme mouku s cukrem, přidáme máslo a žloutky. Všechny ingredience zpracujeme do hladkého těsta a necháme 30 minut odležet. Těsto vyválíme na plát silný 4 mm. Vykrajujeme kolečka, pomoučíme razítka na sušenky a do koleček razítkem vytlačíme vzor. Kolečka naskládáme na plech a pečeme 12–15 minut. Až sušenky vychladnou, potřeme polovinu z nich pomazánkou Nutella® a slepíme s ostatními sušenkami.

Skořicové hvězdičky s náplní Nutella®
 
Na 30 sušenek potřebujete:
• 2 bílky
• 160 g cukru moučka
• 2 čajové lžičky (4 g) skořice
• 300 g mletých lískových oříšků
• 1 čajová lžička citronové šťávy
• 120 g pomazánky Nutella®
 
Postup:
Šleháme bílky s cukrem, až se vytvoří nadýchané špičky. Dáme stranou 2 lžíce sněhu na polevu. Smícháme skořici, mleté lískové oříšky a bílkový sníh. Těsto vyválíme na 4mm plát a vykrajujeme sušenky ve tvaru hvězdy, do poloviny vykrojíme dírku. Do zbylého sněhu vmícháme citronovou šťávu a nanášíme na horní stranu hvězdiček. Pečeme 10 minut na 120 °C. Sušenky slepíme pomazánkou Nutella®.

Reklama