Zima ještě zdaleka neřekla poslední slovo, ale už bychom si rády přivolaly jaro. Žádný problém. Pro netrpělivé zahradnice je už teď o práci postaráno. Stačí, když se rozhodne, že urychlí klíčení některých rostlin. Je to docela zábavná věda.

Pamatujete na známé zaříkadlo Křemílka a Vochomůrky? „Vstávej semínko ho la la, bude z tebe fiala?“ Docela dobře se hodí i k dnešnímu tématu o klíčení semen, pro něž je únor ideální čas. Zatímco v zahradách kraluje tuhá zima, v teple domovů můžeme začíst s budoucí setbou.

seed

Jak urychlit klíčení?

Zdravá semínka zasetá do vlhkého substrátu většinou úspěšně vyklíčí, ale tento proces můžeme urychlit a klíčení semen usnadnit předchozím máčením.

Každý druh semínka potřebuje jinou dobu máčení. Záleží na jeho velikosti a síle slupky:

  • salátu stačí 4 hodiny
  • košťálovinám postačí půl den až den
  • rajčatům a paprikám dopřejte jeden až dva dny
  • cibuli, celeru, mrkvi a petrželce 3 dny

Co je ještě dobré vědět?

  • Semena rajčat a okurek vám budou vděčná za teplejší vodu okolo 16°C
  • Při delším máčení je třeba vodu dvakrát denně vyměnit
  • Před výsevem semínka mírně osušte, ale nikdy je nenechte úplně zaschnout

„Babské“ rady, které semínka ochrání. Čistou vodu nahraďte bylinkovým nálevem

  • Heřmánkový proti houbovým chorobám, bakteriím a plísním
  • Přesličkový posiluje klíčící rostlinky díky křemíku
  • Z dubové kůry změkčuje povrch tvrdých semen

Jak vyzkoušet klíčivost starých semínek?

Možná vám z loňska zůstaly zásoby semínek, kterých je vám líto vyhodit. Udělejte si test, jestli je možné je ještě použít. Vyložte misku vlhkou vatou, posypte ji semínky a přiklopte sklem nebo fólií. Během 2-3 týdnů by měla semena vyklíčit alespoň z 80 %. Pak jsou životaschopné a můžete je zasít. Vyklíčí-li pouze polovina, nemusíte je vyhazovat, zasejte je hustěji, ale nečekejte žádný „zázrak“.

Berte to spíš jako svůj pěstitelský pokus, pokud na něj máte chuť, čas a náladu.

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Čtěte také:

Reklama