Bulvár

Univerzální potravina jménem tvaroh

tvarohTvaroh má u nás svou historickou tradici a používá se zde odedávna. Naši dědové a babičky měli mléčné výrobky zařazené v jídelníčku téměř každý den. Za miskou s tvarohem však stála velká dřina, kterou si naštěstí v dnešní době můžeme odpustit a bez námahy si dopřát takový tvaroh, jaký máme nejraději. Ve vaničce, ve střívku, v kostce, strouhaný, s příchutí, odtučněný, tučný... Stačí si vybrat.

Proč jíst tvaroh?

S tvarohem si většina lidí spojuje hubnutí. Je to potravina pro zmíněný účel jako stvořená. Má málo kalorií, v odtučněné podobě je téměř bez tuku, a přesto přináší do organismu pro zdraví důležité bílkoviny. Biologická hodnota jeho mléčných bílkovin patří mezi vůbec nejvyšší, neboť se řadí k tzv. plnohodnotným. To znamená, že obsahují vyváženou směs všech aminokyselin - tak, jak je lidské tělo potřebuje. Ale to zdaleka nejsou všechna pozitiva tvarohu.

  • V tvarohu se koncentruje hlavně kasein, který významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka a má ochrannou funkci pro jaterní buňky. Lehká stravitelnost mléčných bílkovin má dobrý vliv také na činnost spojenou s duševní námahou. Jejich nedostatek vede k ochabnutí výkonnosti a napětí. Právě bílkoviny jsou důležité i pro kvalitní činnost mozku ve stáří.
  • Tvaroh dále obsahuje fosfor, draslík a hořčík, takže podporuje svalovou, duševní a hormonální činnost těla. Možná ještě nevíte, že tvaroh a sýr chrání i zuby. Pravidelný přísun tvarohu nebo kousek sýra po jídle snižuje riziko zubního kazu.
  • Pro nižší obsah laktózy je tvaroh přijatelný i pro lidi trpící intolerancí vůči laktóze nebo nemocné cukrovkou. Nezanedbatelnou výhodou tvarohu je i to, že jde o potravinu velmi univerzální. Dá se připravit na celou řadu způsobů a vždycky na dlouhou dobu konzumenta zasytí.

Někdy je ve vaničce s tvarohem trochu „vody“. Co s tím?

Abychom uvedli otázku na pravou míru - zmíněná „voda“ je ve skutečnosti syrovátka, která se z tvarohu uvolňuje přirozeným procesem a vyvstává na povrch. Syrovátka se může objevit jak u tvarohů ve vaničce, tak v tvarozích balených do kostek, ale i po otevření Lipánka, který se z tvarohu vyrábí.

A co je vlastně ona syrovátka? Je to tekutina zůstávající po odstranění kaseinu z mléka jeho sražením. Obsahuje bílkoviny, které jsou bohaté na základní aminokyseliny, jako je kyselina listová a pantothenová. Součástí syrovátky jsou vitamíny B1, B2, B6, B12, E a C. Dále obsahuje fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek. Takže až si příště rozbalíte tvaroh, budete vědět, že vmícháním syrovátky zpět do tvarohu děláte něco pro své zdraví...

Co v tvarohu najdeme?

Bílkoviny
- jsou nezbytné pro tvorbu protilátek bojujících s infekcemi
- jsou důležité pro růst a revitalizaci tkání v těle (od kostí, svalstva až po vlasy a nehty)

Fosfor
- je důležitý pro správnou funkci ledvin
- je důležitý pro mozek a nervovou tkáň

Vápník
- je nezbytný pro stavbu kostí
- povzbuzuje nervovou a svalovou soustavu, činnost srdce
- příznivě ovlivňuje srážlivost krve

Vitamín A
- zlepšuje vidění za tmy a za šera
- je důležitý pro zdravý vzhled pokožky

Jihočeské tvarohy s jogurtem a Fitness tvarohy navíc obsahují i PROBIO kultury, které:
- podporují redukční diety
- zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry
- posilují imunitu
- příznivě ovlivňují zažívání a snižují hladinu cholesterolu v krvi

Vyberte si ten pravý!

tvarohJIHOČESKÝ TVAROH S JOGURTEM

Vychutnejte si tvarohy, které Vás osvěží a zároveň zasytí.

Obsahují totiž Jihočeský tvaroh, který zažene hlad na dlouhou dobu a pravý jogurt s PROBIO kulturou dodávající dezertu přirozenou lehkost. Navíc obsahují pouze 1% tuku, takže můžete mlsat bez výčitek. Vyberte si z pěti příchutí - jahoda, broskev, stracciatella, tiramisu a vanilka sušenka, kterým zaručeně neodoláte, a připravte báječné občerstvení pro sebe i své přátele. Můžete zkusit třeba tento recept.

Buchtičky s meruňkou a tvarohovým přelivem

tvaroh4 porce
cca 15 minut + pečení

Ingredience

  • 2 vaničky Jihočeského tvarohu s jogurtem vanilka-sušenka
  • 1 lžíce Jihočeské zakysané smetany
  • 4 lžíce Jihočeského mléka
  • 4 větší meruňky

Odpalované těsto

  • 80 ml vody
  • 45 g hladké mouky
  • 30 g Jihočeského másla
  • 1 vejce
  • trochu soli

Postup

Do rendlíku nebo na pánev nalijte vodu, osolte, přidejte máslo a přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a za stálého míchání vsypte mouku. Míchejte tak dlouho, až se těsto přestane lepit na vařečku. Odstavte ze sporáku a nechte zchladnout. Pak přidejte vejce a dobře propracujte. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte malé kuličky o průměru jeden až dva centimetry. Pečte na 200 °C pět minut. Pak ztlumte na 170 °C a pečte ještě patnáct minut. V průběhu pečení troubu neotevírejte. Po upečení buchtičky hned nakrojte, ale nepřekrojte je úplně a nechte zchladnout.

V průběhu pečení si připravte krém smícháním tvarohu, zakysané smetany a mléka. Dejte jej, než se buchtičky dopečou, do lednice odpočinout a vychladit.

Meruňky odpeckujte a nakrájejte si je na kousky. Buchtičky servírujte s vloženým kouskem meruňky, přelité krémem a zdobené lístečkem máty či meduňky. Z uvedeného množství těsta připravíte zhruba třicet buchtiček.

TVAROHY S JOGURTEM MADETA FITNESS

tvarohLehký tvarohový dezert Fitness odlehčený bílým jogurtem s bifido kulturou si zamilujete na první ochutnání. Svěží zelené jablko s kousky cereálií, výrazná třešeň s vlákninou, exotický ananas s kokosem nebo zahradní jahody s jemnou vanilkou Vás naladí na každý nový den. Má pouze 1% tuku a svým složením je ideální pro racionální, tedy rozumnou stravu. Ocení jej jak sportovci, tak ostatní, kteří nad svým stravováním přemýšlí. A navíc si báječně pochutnáte.

Tvarohovo-jablečná rýže

4 osobytvaroh
cca 35-40 minut

Ingredience

  • 250 g uvařené vychladlé rýže
  • 260 g tvarohu s jogurtem Fitness zelené jablko
  • 230 g zelených jablek
  • 150 ml vody

Postup

Rýži uvařte dle návodu a udělejte ji trochu rozvařenější. Nechte ji vychladnout. V míse smíchejte rýži s tvarohem. Kdo má rád sladší, může lehce přisladit. Pak dejte na chvíli do lednice. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na menší kousky. Vložte do kastrolu, přilijte vodu, přiklopte pokličkou a nechte jablka změknout. Nerozvařujte je. Připravte si misky, do kterých dejte rýžový tvaroh, na něj vychladlá jablka a dejte do lednice vychladit. Před podáváním ozdobte kouskem jablka a lístečky máty či meduňky.

   
09.09.2011 - Blog redakce - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [7] marienka-m1 [*]

    Jindriska8 — #5 moje řeč

    superkarma: 0 20.02.2013, 11:03:28
  2. avatar
    [6] tajnostii [*]

    To by se mohlo hoditSml22

    superkarma: 0 30.12.2012, 22:50:17
  3. avatar
    [5] Jindriska8 [*]

    Tvaroh mám stále v lednici a dělám na sladko a pomazánky.Sml59

    1. na komentář reaguje marienka-m1 — #7
    superkarma: 0 30.12.2012, 22:45:49
  4. [4] jithule [*]

    tvaroh kupuji dost často

    superkarma: 0 30.12.2012, 22:39:32
  5. avatar
    [3] blesksoft [*]

    miluju tvaroh

    superkarma: 0 25.12.2012, 22:00:26
  6. avatar
    [2] hubajda [*]

    Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 21.12.2011, 21:53:15
  7. [1] Saritka [*]

    Opravdu pěkně napsané.Sml67

    superkarma: 0 19.12.2011, 20:43:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme