Domácnost

Umíte zacházet s vínem? Poradíme vám!

Různá vína vyžadují různou péči od uskladnění, přes správnou teplotu při podávání až po volbu správné skleničky. Jak s vínem správně zacházet a jaká vína naservírovat na letošní sváteční tabuli, se dozvíte v dnešním rozhovoru.

wine

Když se sejdeme s přáteli nebo příbuznými k příjemnému posezení, velmi často dojde také na víno. Víno si dáváme i k dobré večeři, pijeme ho na zdraví, a když chceme někoho poctít, pozveme ho na sklenku. Ale věděla jste, že různá vína vyžadují jiné zacházení? Umíte víno správně skladovat a podávat? A jaká vína se budou pít letos o Vánocích?

Odpovědi najdete v dnešním rozhovoru. Na otázky o vínech odpovídal Matěj Paděla. „Už delší dobu mě víno zajímalo, a tak jsem začal shromažďovat informace o všem, co se týká vína. A pak jsem koupil internetový obchod, což mi pomohlo dostat se přímo mezi vinaře a ke zdroji informací o vinařství. Upřednostňuji zejména vína menších moravských vinařů, kteří vyrábějí výborná vína, která jsou mnohdy lepší než vína od známých velkých vinařství,“ řekl na úvod.

Jak se mají vína skladovat? V jakých teplotách a v jakém prostředí?
Způsob skladování bílých i červených vín je stejný, hlavní podmínkou pro dlouhodobé skladování je stabilní teplota, která by měla být kolem 12 °C. Teplotní výkyvy by neměly přesahovat +- 1 °C.  Vlhkost prostředí by měla být okolo 65 % a v místnosti by mělo být temno, jelikož sluneční svit ani příliš mnoho umělého světla vínu neprospívá.

Důležité je také rozlišovat vína, která jsou vhodná k dlouhodobé archivaci, a vína, která mají pouze kratší nebo střednědobý potenciál archivace (do 5 let). Předpoklady pro vhodnost k archivaci je mnoho faktorů, a proto je lepší nechat si poradit přímo od vinaře, který velice dobře ví, zda je víno vhodné pro dlouhodobé zrání, či nikoliv.

Důležité je ještě zmínit, že láhve opatřené korkovou zátkou je nutné uchovávat v horizontální poloze, aby byl korek neustále smočený a nedocházelo k jeho vyschnutí. Pokud by korek vyschl, dostal by se do láhve vzduch a víno by se mohlo znehodnotit.

wine

Jak vína správně servírovat? Existují pro to, abychom se vyvarovali společenskému faux pas, nějaká předepsaná pravidla? Nebo mají naši vinaři svůj speciální rituál?
Určitě záleží na příležitosti, při které je víno servírováno, a nepředpokládám, že by přátelé, kteří přišli na návštěvu, očekávali přehlídku vašeho sommelierského umění. Na druhou stranu při servírování vína v restauraci by měly být dodržovány určité zásady, které mohou podávání vína povznést až na výjimečný zážitek.

Pokud se budeme tedy bavit o servírování vína v restauraci, celý „obřad“ začíná prezentací vína hostiteli (tj. host, který objednal víno nebo platí), kdy by sommelier měl sdělit základní informace o víně. Pokud zákazník souhlasí, sommelier může láhev otevřít na přistaveném keridonu (servírovací stolek). Při otevírání je potřeba dát pozor zejména na to, aby korková zátka nevydala takový ten nelibý zvuk, ale aby otřevření bylo co nejtišší. Po otevření láhve můžeme víno dekantovat neboli přelít do karafy (dělá se zejména u červených vín), což nám pomůže oddělit případný sediment a provzdušnit víno před samotným pitím. Nedivte se, pokud sommelier víno před nalitím ochutná, nechce vám víno vypít, ale chce odhalit případné vady vína. Pokud je vše v pořádku, je možné nalít malé množství vína hostiteli. Pokud je s vínem spokojený, nalije sommelier víno hostovi a poté dolije hostiteli.

A při jaké teplotě by se víno mělo podávat?
Správná teplota podávání je samozřejmě důležitá pro všechna vína. Chlazení šumivých a bílých tichých vín je již celkem obvyklé, ale správná teplota červených vín je bohužel pravidelně opomíjena. Obecně můžeme říci, že bílá tichá a šumivá vína by měla být podávána při teplotě 8–12 °C, lehká bílá vína nebo dezertní při teplotě 8–10 °C, starší bílá a prvotřídní šumivá vína při teplotě 10–12 °C.

Co se týká červených tichých vín, správná teplota podávání je 14–18 °C, kdy lehká červená vína podáváme s nižší teplotou než vína těžší a komplexnější. Výjimku tvoří Beaujolais nouveau, které podáváme při teplotě 10–12 °C.

Jak správně zvolit skleničku na víno?
Správná sklenka je také velice důležitá pro správný požitek z pití vína. Základem je určitě sklenička na stopce z čirého skla, abychom mohli pozorovat barvu a vzhled vína. Pokud váháme s velikostí sklenky, pomůže nám teplota vína – čím je víno chladnější, tím menší sklenka. Můžeme se setkat se sklenkami s objemem až 0,8 l, tyto sklenky jsou určeny pro lepší vyniknutí buketu kvalitních červených vín.

Co se týká tvaru, na trhu v dnešní době nalezneme sklenky, které jsou určeny speciálně pro jednotlivé skupiny odrůd nebo konkrétní odrůdy. Sklenky jsou tvarovány tak, aby zvýraznily charakter daného vína.

Je nějaký rozdíl v podávání a skladování bílých a červených vín?
Jak jsem již zmínil, podávání bílých a červených vín se může lišit zejména ve tvaru a velikosti použité sklenky nebo tím, zda je víno dekantováno neboli přelito do karafy. Starší težká červená vína se někdy otvírají i několik hodin před samotným pitím, aby došlo k jejich provzdušnění a rozvinutí vůně a chuti.

Pro skladování bílých a červených vín platí stejná pravidla, tzn. stabilní teplota okolo 12 °C, vlhkost přibližně 65 % a omezení přístupu jakéhokoliv světla na minimum. Láhve s korkovou zátku je nutné skladovat v horizontální poloze. 

Víte, proč se říká, že vína z lahví „sedmiček“ jsou lepší?
Je to nejspíše zažité z toho důvodu, že jsou vína s vyššími přívlastky (jako je např. pozdní sběr, atd.) plněna právě do „sedmiček“, zatímco stolní vína nižší kvality se prodávají v litrových lahvích. U vín dezertních (s vysokým obsahem zbytkového cukru) se můžeme setkat dokonce s láhvemi o objemu až 0,2 l.

Blíží se Vánoce a Silvestr, nemůžu se nezeptat, jaká vína byste doporučil na sváteční tabuli?
Ke štědrovečerní večeři určitě patří na začátek přípitek, pro který bych doporučil lehký sekt jako aperitiv. Ačkoliv se toho může plno lidí obávat, není chybou během večera pít různá vína. Ať už budeme večeřet kapra nebo řízek s bramborovým salátem, jedná se o jídla s výraznou chutí. Stejné by mělo být i víno, aby zvýraznilo chuť pokrmu, a proto bych volil vyzrálejší, plnější bílé víno – např. Ryzlink rýnský, 2009, pozdní sběr z vinařství Zámečník.

I po večeři při podávání dezertů můžeme své smysly dále hýčkat výběrem přírodně sladkého vína, jako jsou vína slámová nebo ledová, mezi nejlepší určitě patří Veltlínské červené rané, 2004, slámové z vinařství Marcinčák.

Během Silvestrovských oslav je pořadí vín obráceno tím, že samotným sektem si připíjíme až o půlnoci a vítáme jím Nový rok. Pokud je součástí oslav i večeře, platí stejná pravidla, tj. aperitiv, víno dle typu pokrmu a nakonec dezertní víno. Během večera poté můžeme pít víno, které nás neunaví – s nižším obsahem alkoholu a vyšší osvěžující kyselinkou, jako je například Müller Thurgau, 2009, kabinetní z vinařství Jan Baláž.

Pro milovníky dobrého vína máme skvělou zprávu. Jak jsme na začátku napsali, Matěj Paděla je také provozovatelem internetového obchodu vinozjiznimoravy.cz, a tak se již brzy můžeme těšit na soutěž, ve které si právě o víno budete moci zahrát.

   
12.11.2010 - Dům a byt - autor: Eva Soukupová

Komentáře:

  1. [13] Marika11 [*]

    víno archivovať neviem, ale archivaciu dokumentov riešim tuto

    superkarma: 0 28.01.2015, 13:53:31
  2. [12] kristinj [*]

    také mám ráda víno a doplňky které ke konzumaci patří,ráda je nakupuji v eshopu www.gutea.cz od skleniček po vývrtky a další vychytávky !

    superkarma: 0 08.10.2011, 09:21:31
  3. avatar
    [11] LidusP [*]

    Taky mám ráda víno. A už konečně vím, jak se víno uskladňuje a podává. Díky za užitečné rady.Sml22Sml59

    superkarma: 0 30.11.2010, 08:09:34
  4. [10] enie [*]

    víno, to je mojeSml58, dnes večer červené z FrancieSml67

    superkarma: 0 29.11.2010, 22:46:35
  5. [9] ivetinkav [*]

    už jsem zase chytřejší,díkySml79

    superkarma: 0 29.11.2010, 12:14:16
  6. avatar
    [8] malvina [*]

    Moc krásný  článek.   To jak   se  má   víno servírovat,  skladovat, a podávat.  Při  kupování svatebního  daru   nám  odbornice v prodejně skla   v Praze  1 dokonce podala  odborný výklad   jaké  použít sklenice  na červené  víno, na  bílé  víno,   na  grapu,  na vinný  střik,  na  whisky.......  jakou  požít  karafu na  servírování vína.  Je  to prostě obřad. 

    superkarma: 0 29.11.2010, 11:45:01
  7. [7] Jany54 [*]

    Noc dobré Sml59

    superkarma: 0 27.11.2010, 15:32:46
  8. avatar
    [6] marry.lu [*]

    poučné, děkuji :)

    superkarma: 0 19.11.2010, 17:09:16
  9. avatar
    [5] SNÍŽEK [*]

    zazásobím se na vánoce a silvestra,díky za tip Sml56

    superkarma: 0 16.11.2010, 15:29:16
  10. avatar
    [4] carmi [*]

    ToraToraTora — #3 Taky mě včerejší svatomartinské uchvátilo. Tak jsem si řekla, koupím na víkend ještě lahvinku. Přijdu s tím domů, vítá mě pes, tak jsem položila tašku na linku a dávám psovi pamlsek. Najednou rána a flaška na zemi. No ještě jsem z tý igelitky zachránila dvě decky - vzala jsem to přes cedník- a teď upíjím. No přítel bude mít už smůlu až přijde domů.

    superkarma: 0 12.11.2010, 17:10:25
  11. avatar
    [3] ToraToraTora [*]

    Anai — #2 Musím zaklepat, že mám štěstí na sofistikované číšníky i výborné víno. včerejší svatomartinské bylo unikátně výborné. Dneska jdu ještě pro jednu lahev, dokud je. Valtice rosé: vřele doporučuji

    1. na komentář reaguje carmi — #4
    superkarma: 0 12.11.2010, 14:07:17
  12. [2] Anai [*]

    Já denně a proč ne? Hrozným zlozvyklem téměř všech podniků kromě extrémně drahých či na víno specializovaných je to, že podávají červené víno v avizované "pokojové teplotě", která je 22 a v létě dokonce třeba 35 stupňů... a nevymluvíte jim to ani argumentem, že v dobách, když se červené víno začalo podávat, že hrady na vyšší stupeň, než 18 fakt nevytopili (kdo ví, jestli), takže z těch dob "pokojová"....

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #3
    superkarma: 0 12.11.2010, 12:42:05
  13. avatar
    [1] wich [*]

    No v poslední době s vínem zacházím nějak často Sml32Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 12.11.2010, 08:20:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme