Reklama

Vzpomínáte na „Světáky?“ Komu by se nelíbili. A kolik z toho, co se učili, bylo i pro vás novinkou? Základy slušného chování u stolu by nám měli tak nějak vštípit rodiče, neb by později z našich prohřešků společnost obvinila je. A tak se moje maminka snažila, abych i já cosi pochytila a nevypadala jako „hrouda“. Dnes stejnými „modely“ prudím své děti zase já…

Vážně je dobré vědět, jak vypadá desertní příbor, že chleba se neukusuje, ale ulamuje, a že se neříká „CO??“, ale „Prosím?“

No, ale při vší úctě, páni odborníci, tohle snad ani nejde v normální rodině zvládat…

Tak schválně, poznáváte se?

Tady je doporučení odborníků pro víkendovou rodinnou pohodu. Vlastně je to takový recept na šťastné manželství a fungující rodinné vztahy.

Předpokládám, že jste všichni šťastní, protože to u vás o víkendu vypadá identicky.

Nechme mluvit odborníka:

Rodina by měla alespoň o víkendu věnovat stolování zvýšenou pozornostA hlavně neříkejte, že děti jsou venku, doběhnou na zavolání, bafnou talíř, zdlábnou obsah lžící na zahradě a zase se ztratí. Že manžel je od rána v dílně a že pokud budete chtít stolovat s ním, bude to na ponku se špalkem pod zadkem.

Konverzace u stolu by se neměla týkat ožehavých témat o řešení rodinných problémů. Měla by to být odlehčená témata, která posílí soudržnost rodinyDoporučuji v rámci zábavy vyzkoušet. „Och, drahý, všimla jsem si, že ty krokusy na mé zahrádce již mají na květ.“ „To mám velikou radost, drahá. Viďte děti, že je to báječná zpráva.“

f

Pevně věřím, že tento model nedělního oběda je ten váš

  • Usedá se bez hluku, ne těsně ke kraji stolu.
  • Po celou dobu jídla jsou ruce nad stolem, nebo lehce položeny na okraji - ovšem bez loktů.
  • Paže jsou při těle, při jídle se používá pouze dolní části horních končetin.
  • Hlava je volně skloněna, sousta se donášejí k ústům, nikoli naopak.
  • Lžíce se drží palcem nahoru a polévka se nabírá směrem k sobě.
  • Lžíce se nevkládá celá do úst, nýbrž jen její užší část.
  • Větší sousta se v polévce krájejí lžící, nikdy ne nožem.
  • Chléb k polévce má být umístěn na malém talířku vlevo od talíře, sousta se levou rukou odlamují a vkládají přímo do úst.
  • Lžíce se po dojedení ukládá do talíře rukojetí vpravo.
  • Nůž a vidličku držíme za horní část rukojeti s koncem opřeným v dlani mezi prostředníkem a palcem, hřbetem vzhůru, šikmo k talíři.
  • Nůž se nemá vzdalovat od talíře, vidlička se zvedá k ústům hřbetem nahoru, pokud jí nenabíráme sypké potraviny (zeleninu, nudle).
  • Nůž nepatří nejen do polévky, ale ani do úst.
  • Všichni by se měli zapojit do rozhovoru
  • Jídelna by měla být luxusně osvětlená
  • Teplota v místností příjemná, příbor zářivě vyčištěný.
  • Čaj nemá být příliš silný.

A protože jste jistě zběhlí, tady je malý testík sklenic. Jistě pro vás budou hračkou.

Je to rychlosoutěž.

Šampon vyhraje ten, kdo do diskuze jako první vloží správné odpovědí. Stačí k písmenkům přiřadit správná čísla.

A)v

 

B)o

 

C)b

 

D)k

 

E)k

 

F)p

 

G) s

 

H) cv

 

I) bv

 

1) Koňak

2) Bílé víno

3) Červené víno

4) Pivo

5) Sherry

6) Voda

7) Sekt

8) Bowle

9) Ovocná pálenka