Reklama

Čtenářka Věrulinka umí vykuchat a stáhnout králíka, oškubat slepici, špejlovat jitrnice i jelítka i vařit prdelačku. Děkuji Vám Věrulinko za příspěvek a slovy klasika konstatuji: „Vy jste ale ženská!“

Zdravím a přeji krásný den všem na ženě-in. 

Téma dlabanec, ano to je moje, miluji dobré jídlo, ale nepohrdnu ani lívanci, či bramborami na loupačku s mlékem.

K dnešnímu tématu, zda vyvrhnu nějaké zvíře, či stáhnu s kůže, ano. Vše bez problémů a za vše děkuji mojí milované babičce, která vždy říkávala ,,co se v mládí naučíš, ve stáří, jako když najdeš”, a měla velkou pravdu.

Když jsem jezdívala ke strejdovi, o kterém jsem už kdysi psala, sám se podivil, když zabil králíka, ale s podmínkou, že si ho sama stáhnu a vyvrhnu. Doslova nevěřil, když jsem vzala nožík a začala přivázaného králíka stahovat od pacek. Jenom prohlásil „umí pražská, umí”, Totéž bylo se slepicí, spařila jsem ji a oškubala, vyvrhla, včetně holoubat, ty se nemusí spařovat, jdou krásně oškubat.

Prostě umím vše, jenom žádné zvířátko nezabiji, to platí dodnes, kdy máme svoji drůbež, včetně holubů. Vše si udělám sama, jenom to zabití, to musí manžel.

Jak většina už víte, chováme slepičky, holoubky a letos jsme prvně zkusili kačenky a výsledek je vynikající. Nedá se absolutně srovnat maso domácího chovu kačen s koupenými, to je jako nebe a zem rozdíl. Chuť masa je nepopsatelná. Ano, dá to práci, stojí to peníze, jenom zrní je čím dál dražší, ale vyplatí se chov a proto jsme se rozhodli, že na jaře přibudou ještě husy. Když manžel kupoval housata, kamarád mu radil, kup si dvě housata, ne neposlechl. Na jaře napravíme a rozšíříme v množství, aby bylo v mrazáku na celý rok dobré masíčko.

kachna

Jednu malou příhodu-manžel likvidoval stromky, které neplodily. Padal strom a v tom tam vběhla chudinka slepička a šup, konec koruny spadl na ní. Ta se chudinka potácela a z hlavy jí tekla krev, hned jí musel zabít a byla povinně slepice na paprice.

Jeden krásný zážitek, kdy nás kamarád pozval na prasátko. U zabíjení jsem nebyla, ale potom jsem mu ráda pomáhala, bylo celý den co dělat, ale stálo to za to. Nejen, že jsem se naučila špejlovat jitrnice a jelítka, ale umím uvařit ,,prdelačku”, kterou miluji. Ještě dnes cítím chuť domácích jitrnic a jelítek a už se těším na další jeho zabíjačku.

zabíjačka

Zdraví

Věrulinka
Text nebyl redakčně upraven


Jaký je váš vztah ke zvěřině a myslivectví…

  • Jaké zvěřinové jídlo máte nejraději?
  • Nebo byste něco takového do pusy nikdy nevzala?
  • Máte nějaký skvělý recept?
  • Kdo vám zvěřinu dodává?
  • Ulovila jste vy někdy něco sama?
  • Umíte vyvrhnout a stáhnout z kůže nějaké zvíře?
  • Vběhla vám pod auto srna, nebo divoké prase?
  • Neb na vás nějaké roztomilé zvířátko zaútočilo?

Na vaše příběhy, recepty, úvahy na výše uvedené téma se těším na redakčním mailu

redakce@zena-in.cz

A jednu z vás dnes v 16 hodin za příspěvek odměním. A čím? To bude překvapení!

Krásný den!