ukrajinský medový koláč

Suroviny

2 velké vejce
1/2 hrnku cukru
1/2 hrnku medu
4 lžíce másla, rozpuštěného
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka skořice
špetka soli
1/2 šálku vlažné silné kávy

Postup

Mřížku v troubě umístíme do středu a troubu předehřejem na 180 °C.
V míse ušleháme cukr se žloutky do hladké, krémovité směsi, do které poté přidáme rozpuštěné máslo a med. V další míse si smícháme všechny zbývající sypké suroviny. Polovinu z nich přidáme do směsi se žloutky, poté přilijeme kávu a nakonec zbytek sypkých surovin.
Bílky ušleháme na tuhý sníh, který postupně a opatrně vmícháváme do těsta.
Těsto nalijeme do formy na srnčí hřbet, kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali moukou.
Pečeme asi 50 minut až hodinu.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Podávat můžeme suché nebo namazané máslem.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama