Domácnost

Ugrilujte si jehlu zbohatlíka!

Grilování patří mezi naše nejmilejší činnosti na zahrádce. K tomuto účelu jsme zakoupili litinový soudek na dřevěné uhlí a vesele si pochutnáváme na dobré baště. Současné počasí to dovoluje víc než obvykle. Z grilovaných pokrmů naše rodina miluje grilování uzenin. Zasílám pár rodinných receptů i s jejich zvláštními názvy, jak jsme si je pojmenovali.

(soutěž 10 – s)

Jehla zbohatlíka:
200 g točeného salámu, 2 ostravské klobásy, 2 čabajky, 2 cibule rozebrané na lístečky, 2 rajčata, 1 paprikový lusk, na potírání - 2 lžíce oleje, 2 lžíce rumu a 1 lžička mleté papriky.
Uzeninu pokrájíme na špalíčky, zeleninu na dílky a střídavě napichujeme na jehlu. Z oleje, rumu a papriky smícháme marinádu, kterou jehly během grilování potíráme. Grilujeme asi 6 minut za častého otáčení.

Živáňská pro chudé:
8 špekáčků, 300 g slaniny, 2 cibule, 1 pórek, 4 malá rajčata, 2 paprikové lusky, na potírání - 2 lžíce oleje, 2 lžíce piva, mletý zázvor a 1 lžíce sójové omáčky, alobal.
Špekáčky pokrájíme na plátky, slaninu na kostky, pórek na 2 cm špalíčky, ostatní zeleninu na dílky. Vše střídavě napichujeme na rožeň, potřeme marinádou a zabalíme do alobalu. Rožníme za stálého otáčení asi 30 minut. Rozdělíme na talíře a přikusujeme hojně chleba, zapíjíme troškou piva. Podle finančních možností lze i obráceně.

Trempovo zoufalství:
4 silnější plátky měkkého salámu, 2 lžíce hořčice, 8 vypeckovaných švestek, 50 g strouhaného sýra, 1 malá paštika, 2 cibule, olej na potření.
Do plátku salámu opatrně prořízneme kapsu, kterou vytřeme hořčicí a naplníme švestkami, sýrem, paštikou a cibulí. Sepneme párátkem a grilujeme na každé straně asi 2 minuty. Švestky lze nahradit jiným ovocem.

Dobrou chuť všem a málo spálených dobrot přeje Januše.


Děkujeme za skvělé recepty!

Až se mi sliny sbíhají, když to čtu. Obzvláště trempovo zoufalství mě uchvátilo :)

Máte také své oblíbené recepty? Pište a posílejte fotografie!

redakce@zena-in.cz

   
24.07.2006 - Dům a byt - autor: Ivana Kuglerová

Komentáře:

  1. [18] markousek [*]

    já chci kus masa

    superkarma: 0 01.08.2006, 15:29:03
  2. avatar
    [17] narciska [*]

    Měkký salám To někdo fakt jí??

    superkarma: 0 24.07.2006, 21:28:18
  3. avatar
    [16] Amálie [*]

    Znovu jsem koukla na ten článek a byť vim, že to byla před odjezdem k "jehla zbohatlíka", teď jsem to prostě přelítla okem jako "jeDla zbohatlíka" Jo, to bude asi úpal ze šlapadel

    superkarma: 0 24.07.2006, 18:26:40
  4. avatar
    [15] Amálie [*]

    Gabi: kde kupuješ pražmy, aby byly dobré??? Mňam!!! Kamarád má i mini udírničku a lososy udí, ježkovy voči, to je dobrota!!

    lilithheta: dávam tam jen malinkou snítku - 2 lístečky na pstruha a po dopečení je hned ze pstruha vyhodim.

    superkarma: 0 24.07.2006, 18:20:54
  5. avatar
    [14] Gabi [*]

    Amálie: pstruha , taky dělám celého lososa nebo pražmy, jako koření mám oblíbenou bazalku nebo snítky rozmarýnu nebo tymiánu

    superkarma: 0 24.07.2006, 14:25:03
  6. avatar
    [13] Lenika [*]

    O víkendu jsme grilovali mořskou štiku , pepu na gril a kotletky . Já chci ještě .

    superkarma: 0 24.07.2006, 13:58:06
  7. avatar
    [10] lilithheta [*]

    Amálie: No nevím s tím libečkem. Onehdá to vychvalovala v televizi ta osoba, která mluví Máničku (nemůžu si vzpomenout jak se jmenuje), ale ta tím cpala makrely. Tak jsme tu zkusili a hned na velko se 4 makrelami a všechny skončily v koši pro svoji nepoživatelnost. Ještě, že jsme měli v mrazáku ulité nějaké ty buřtíky ...

    superkarma: 0 24.07.2006, 13:39:55
  8. avatar
    [9] Meander [*]

    Dohromady bych to nazvala "socialistický sen". Fujtajxl, uzeniny!

    superkarma: 0 24.07.2006, 13:06:44
  9. avatar
    [8] Janinas [*]

    O víkendu jsme grilovali kuřecí masíčko. To byla mňamka! K tomu byl zeleninový nebo šopský salát a příjemná společnost.

    superkarma: 0 24.07.2006, 12:17:43
  10. avatar
    [7] Amálie [*]

    Žábina: no jo, auta, rallye a smyky se mi holt prolínaj do všech sfér života

    Gabi: zkoušela jsi pstruha, do něj jen snítku čersvého libečku, trošinku másla, kmín, sůl, zabalit do alobalu a na grilu je to za chvilku hotovka

    superkarma: 0 24.07.2006, 12:00:15
  11. avatar
    [6] Gabi [*]

    Tak uzeniny opravdu ne , ugriluju si raději rybičku nebo zeleninku.

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:48:14
  12. avatar
    [5] Žábina [*]

    Amálie:

    superkarma: 0 24.07.2006, 11:43:14
  13. avatar
    [2] Amálie [*]

    Brr, uzeniny Ty mi domu nesmí ani smykem

    superkarma: 0 24.07.2006, 10:36:57
  14. avatar
    [1] Kadla [*]

    Trempíka vyzkouším.

    superkarma: 0 24.07.2006, 10:13:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme