Domácnost

Udělejte z „čajování“ rituál

Čaj může člověka ochránit před některými formami rakoviny, kardiovaskulárním onemocněním, artritidou, dokonce i Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Oceníte i přítomnost látky theaflavin, která nás chrání před chřipkou, angínou a podobnými nevítanými návštěvníky.

 

Nápoj starý čtyři tisíciletí

Podle legendy čaj objevil čirou náhodou v roce 2373 př. n. l. čínský císař Šannung. Rozjímal v klidu lesního stínu, když vítr snesl do jeho kotlíku s vodou pár suchých lístků z blízkého keře. Probrala ho neznámá lákavá vůně, okusil a lahodná chuť ho uchvátila.

To zní tak poeticky, že jste teď na čaj určitě dostali chuť. Jak ho ale správně připravit?

 

Rituál přípravy

Konvička a šálky by měly být z keramiky, skla nebo porcelánu a neměly by se používat pro jiné účely. Po použití je stačí vymýt čistou vodou. Nikdy nepoužívejte kovová sítka, čaj by se chuťově „kontaminoval“.

Zásadní roli hraje voda. Nejvhodnější je pramenitá a nepříliš tvrdá. Její teplota by se měla pohybovat mezi 60 °C-90 °C. (Této teploty dosáhnete pětiminutovým odstavením vařící vody.)

 

Jaké myšlenky provázejí přípravu čaje, tak prý bude čaj i chutnat. Takže teď všechny starosti stranou a soustřeďte se…

Čaj v konvici přelijte a nahřejte šálky. Vylouhovaný pak postupně nalijte po troškách do šálků, aby se zaručila stejná kvalita nápoje.

Pokud je chuť, můžete čajové lístky v konvičce přelít podruhé. Tentokrát bude doba louhování kratší. Druhé přelití prý dělá čaj ještě lepším. Mezi prvním a druhým přelitím by ovšem nemělo být velké časové rozpětí.

 

V čem je chyba?

· Je-li čaj voňavý, ale chuť slabá, je buď nekvalitní, nebo jste spařili malou dávku. Prodlužte dobu vyluhování.

· Je-li chuť a vůně mdlá, může za to příliš tvrdá voda.

· Jsou-li na povrchu čaje povlaky, uvařili jste ho z vody obsahující težké kovy.

· Je-li čaj bez výrazného aroma, máte buď nekvalitní čaj, anebo nebyla voda dostatečně horká.

· Je-li čaj „obohacen“ nepříjemnými chuťovými a pachovými podtóny, je to nejspíš nekvalitní vodou (zkuste ji filtrovat přes filtr s aktivním uhlím).

 

Jak je to s kofeinem?

Silnější čaje je dobré pít spíše dopoledne. Do 2 minut louhování je kofein obsažen v maximální míře, neboť ještě nedochází k rozkladu tříslovin. Do 4 minut se začínají rozpouštět i třísloviny, a tak se obsah kofeinu zmenšuje. Dlouho louhované čaje tedy mají spíše povzbuzující než uklidňující účinek. 

     
   
30.07.2004 - Dům a byt - autor: Herta

Komentáře:

  1. [31] Vercaja [*]

    třeba tady http://www.zmekceni-vody.cz/242-kapkovy-tester-tvrdosti-vody-duke-t.html

    superkarma: 0 17.04.2014, 16:22:31
  2. [30] Michalektomasek [*]

    Kde prosím koupím nějaký test jak je voda tvrdá?

    superkarma: 0 17.04.2014, 14:51:59
  3. avatar
    [29] elfos [*]

    superkarma: 0 28.09.2004, 18:05:57
  4. avatar
    [28] Gedžitka [*]

    Kotě: tady nejde o to jestli je v sáčku nebo sypanej, já už kupuju jen sypaný, ale tyhle se sypaný u nás neprodávaj, víš. Jo a pak jasmínovej zelenej, firmu nevím, je taky v sáčkách, ale v oválné vysoké krabičce.

    superkarma: 0 01.08.2004, 19:52:52
  5. avatar
    [27] Vivian [*]

    Aha, v poslední větě jsou přehozená slova "povzbuzující" a "uklidňující"... já mám ráda dlouho louhovaný Earl Grey s mlékem a piju ho odpoledne nebo večer před spaním Pokud už si dám čaj ráno, pak spíš zelený (jasmínový ) a louhovaný krátce.

    superkarma: 0 01.08.2004, 18:31:32
  6. avatar
    [26] *Kotě* [*]

    Gedžitka: Aha, tak pokud ti stačí sáčkový čaj, tak jsem ti radila hloupost. Já mám ráda sáčkové čaje Lipton, ale ten typ se u nás vůbec neprodává, vozí mi je kamarádka z Anglie. Jsou v síťovaných sáčcích, ne v papírových, a jsou to skutečné čaje, ne jenom čajový prach, což je naprostá většina sáčkových čajů.

    superkarma: 0 31.07.2004, 23:16:52
  7. avatar
    [25] Gedžitka [*]

    Kotě: aha, děkuju za radu, my kupujeme takový ruský, teď si nevzpomenu, sou sice sáčkový, ale fakt moc dobrý. Dělaj několik druhů, sou černý s příchutí - melounovej, třešňovej... A ty sou fakt nejlepší. Jo už vím jak, Shere tee, myslím.

    superkarma: 0 31.07.2004, 21:14:02
  8. avatar
    [22] *Kotě* [*]

    Gedžitka: Nejlepší čaje koupíš přímo v nějaké čajovně, to platí hlavně u zelených, které například v prodejně OXALIS (takový asi nejznámější řetězec se sypanými čaji) nemají příliš kvalitní. Totéž ale platí například pro darjeelingy, taky je nejlepší jít do čajovny, protože oni mají čerstvou sklizeň, v normálním obchodě není výjimkou čaj loňský i předloňský .

    superkarma: 0 30.07.2004, 20:17:30
  9. avatar
    [21] Landriel [*]

    *Kotě*: takové chutě jsi mi udělala, že jsem si musela uvařit aspoň ten jasmínový zelený, co suším doma.

    superkarma: 0 30.07.2004, 20:02:55
  10. avatar
    [20] Gedžitka [*]

    Kde kupujete kvalitní čaje? My mme jeden obchůdek u práce, ale moc toho nemaj a pak už nic, tak nevím kam.

    superkarma: 0 30.07.2004, 19:57:22
  11. avatar
    [19] *Kotě* [*]

    Minulý týden jsem si donesla z čajovny nový čaj se zajímavým názvem Lanh Din Tra... a je to jeden z nejlepších zelených čajů, jaké jsem kdy pila, úžasně jemný, slaďounký a delikátní.

    Teď v létě si hrozně ráda dělám studeného Touarega, tedy zelený čaj s marockou mátou a cukrem, dám ho hodně vychladit a je z toho moc osvěžující pití.

    superkarma: 0 30.07.2004, 18:05:15
  12. avatar
    [18] zn0uz4 [*]

    mam rad roiboss, oolong, darjeeling.. caj nesladim :) a hrozne moc se mi libi chanoyu, to bych si chtel nekdy poradne vychutnat, ten pocit a atmosferu cajoveho obradu :))

    superkarma: 0 30.07.2004, 14:26:51
  13. avatar
    [13] *daisy* [*]

    Ja jsem mela obdobi, kdy jsem se vyradila s cajikem, ale ted neni cas a neni s kym, samotna..si taky udelam cajik, ale malokdy se mi chce se s tim tak vyradit...

    kote: ale caji jsem jeste nezpivala,asi to vyzkousim...

    superkarma: 0 30.07.2004, 09:39:21
  14. avatar
    [2] Žížala [*]

    Ten konec s tim kofeinem - neni to spis obracene ? Ve dlouho louhovanem caji je nizsi obsah kofeinu a ma spis nizsi povzbuzujici ucinek ?

    Kote ja se divim ze tyhle clanky nepises ty, ktera je tady cajovejma orgiema vyhlasena A urcite bys nama dala nejakej tip na dalsi zajimavy caje, ja tocim dokola porad jen par cajiku.

    superkarma: 0 30.07.2004, 06:18:20
  15. avatar
    [1] *Kotě* [*]

    Autorka zapomněla napsat, že vícekrát přelít lze pouze zelený čaj, černý ne. Já si připravuju zelený čaj do takové soupravy pro jednoho člověka a pokud se dobře připraví, lze ho znovu zalít klidně 3-5krát.

    Jinak milovníka dobrého čaje ze mě udělal můj , který je na čaje veliký fajnšmekr, jemu stačí čichnout si k čajovým lístkům a pozná, jaká je to odrůda... příprava čaje v jeho stylu je opravdový rituál, on nad tím čajíkem medituje a někdy mu i zpívá a pak si děláme doma čajovnu, sedneme si, povídáme a popíjíme... je to výborná relaxace, můžu doporučit...

    superkarma: 0 30.07.2004, 04:36:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme