Domácnost

Udělejte si čas a oslaďte si život skvělým medovníkem :-)

 

 

Ještě jednou dobrý den,  

 

zasílám Vám receptík na židovský medovník - Lekach. Dneska si už sice osladit život nestihnete, ale zítra si už na něm smlsnout můžete.

 

Lekach je tradiční moučník východoevropských Židů.  Podává se hlavně na svátek Roš ha-šana jako symbol dobrého a sladkého nového roku, ale taky na velkých rodinných slavnostech jako jsou narozeniny, křtiny, bar micva, zásnuby, svatby...

 

To ale neznamená, že si nemůžeme osladit život i jindy.

 

S pozdravem

 

Šárka

A takto si ho můžete připravit:  

 

Lekach - medovník

 

1 hrnek silné kávy

1 3/4 hrnku medu

3 lžíce koňaku

4 vejce

1 1/4 hrnku hnědého cukru

4 lžíce oleje

3 1/2 hrnku hladké mouky

3 lžičky prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

1 lžička skořice

1/4 lžičky mletého hřebíčku

1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

1/2 lžičky zázvoru

1 hrnek vlašských ořechů

1 hrnek rozinek

2 lžíce kandované citrónové kůry

 

Na pánvi rozehřejeme kávu s medem, dobře promícháme, uvedeme do varu a odstavíme. Po vychladnutí přilijeme koňak, ale ten můžeme vynechat. Ve velké míse ušleháme vejce s cukrem a za stálého šlehání postupně přiléváme olej. K ušlehaným vejcím střídavě přidáváme prosátou moku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou a kávu s medem a koňakem, nakonec přidáme koření, nadrobno nasekané vlašské ořechy, opláchnuté rozinky a nadrobno nakrájenou kandovanou citrónovou kůru.

Těsto nalijeme do vymazané formy vysypané moukou a pečeme při teplotě 200°C asi 70 minut.  Podáváme až druhý den.


Milá Šárka,

 

mnohokrát ďakujeme ! Klobúk dole. Fantastické :-)

Mňam Mňam :-)

 

 

   
24.05.2006 - Dům a byt - autor: Natálie Rolková

Komentáře:

  1. avatar
    [42] Meander [*]

    novinka: Se mnou jo. S papiňákem jsme neuzavřeli pakt o neútočení Jednou z něj po celé kuchyni stříkalo mleté srnčí

    superkarma: 0 24.05.2006, 17:38:01
  2. avatar
    [41] novinka [*]

    Meander: vidíš to moc pesimisticky..pochopitelně ho vybuchnout nesmíš nechat..přece si s tebou blbej papiňák nebude dělat, co si usmyslí

    superkarma: 0 24.05.2006, 17:30:51
  3. avatar
    [40] Meander [*]

    navia: Já ještě nikdy salko nevařila, takže představa, že vařím 4 naráz, je pro mě poněkud bizardní

    superkarma: 0 24.05.2006, 14:54:27
  4. avatar
    [39] navia [*]

    Meander: kdepak, obrovská ňamka Jo a na "vaření" holky psaly že klidně uvaří salka naráz třeba 4, že uvařené to vydrží dlouho

    superkarma: 0 24.05.2006, 14:45:59
  5. avatar
    [38] Meander [*]

    novinka: Dvojitý výbuch?

    superkarma: 0 24.05.2006, 14:11:02
  6. avatar
    [37] novinka [*]

    ..pokud někdo máte zálusk na ten medovník s karamelovým krémem, tak k tomu "malá technická" Vařit 3 hodiny Salko, z toho by mě ranilo -já hodím plechovku do papiňáku a za hodinu je hotovo.

    superkarma: 0 24.05.2006, 14:08:31
  7. avatar
    [34] Meander [*]

    Šárkaa: FP Vrahu!

    superkarma: 0 24.05.2006, 13:57:17
  8. avatar
    [31] Meander [*]

    Šárkaa: Koukám do zdrojáku, je tam "přetagováno"

    superkarma: 0 24.05.2006, 13:52:37
  9. avatar
    [28] Meander [*]

    Proč je to roztažené na půl metru?

    superkarma: 0 24.05.2006, 13:47:12
  10. avatar
    [25] navia [*]

    Šárkaa: nic ve zlým, recept vypadá zajímavě, možná or¨pravdu jen trochu "suše" proti medovníku s krémem. Ten jsem dělala a (jen byl trošku jednodušší než to co psala ještěrka.ehp

    superkarma: 0 24.05.2006, 13:32:54
  11. avatar
    [18] ještěrka.ehp [*]

    tak sem našla tenhle recept, ale to zní už docela pekelně : Medovník Marlenka Těsto: 100g pravého másla, 4 vrchovaté lžíce medu, 200g moučka cukru, 1a 1/2 lžičky octa, 1 vrchovatější lžíce jedlé sody, 2 trochu rozšlehaná vejce, 700g přesáté hladké mouky, 1/2 lžičky perníkového koření,rum na zvlhčení placek. Karamelový krém: Část 1.:250g pravého másla, 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (Salko). Část 2.:500ml mléka, 2 vanilkové pudinky v prášku, 50g krupice cukru, 150g pravého másla, rum. Nejdřív dát neotevřené Salko do hrnce s vodou zcela ponořené a vařit 3hodiny a občas dolévat vodu. Část 1.:Uvařené a prochladlé Salko otevřít, vyklopit do misky, rozšlehat ručním el. šlehačem, vešlehat rozkrájené máslo. Část 2.: V trošce mléka rozmíchat pudink, zbylé mléko dát vařit - uvařit hustou kaši, míchat ruční metlou. Pak přendat do mísy, zasypat cukrem a el. šlehačem šlehat do vychladnutí, občas stírat stěny mísy, nakonec vešlehat rozkrájené máslo a ochutit rumem. Do krému vešlehat ČÁST 1. Těsto: do hrnce dát máslo, med a cukr a vymíchat, přidat ocet se sodou. Směs dát na mírný plamen a míchat, až se to mírně rozpustí, tak zašlehat vejce a míchat, dokud se nevytvoří pěna a celá směs musí získat tmavě-karamelovou barvu, pak odstavit a nechat trochu zchladnout a vmíchat koření. V míse do mouky udělat důlek, vlít do něj ještě vlažnou směs a rukama zapracovat těsto (asi 20min.), pak těsto přikrýt utěrkou a nechat na teplém místě 1hodinu odpočinout. Těsto rozdělit na 8 stejných dílů, každý dílek postupně vyválet, vykrojit z něj pomocí největší pokličky kruh (musí se vejít na plech s pečícím papírem), pomocí válečku přenést na plech, několikrát propíchat vydličkou, aby se při pečení nedělaly bubliny a péct při vyšší teplotě 7 - 8min., po vyjmutí z trouby odsadit na desku a pocákat rumem. Z odkrojků těsta upéct kolečka (vykrájet pomocí hrnku) - volné zpracování. Krémem spojit 7 placek, vrch potřít krémem, posypat rozdrolenou 8. plackou smíchanou s troškou mleté skořice, to posypat 100g sekaných vlašských ořechů (pražené lískové oříšky nebo pražené mandle). Bohatě pocákat rumem a čokoládovou polevou (100g čokolády na vaření a 50g 100% tuku) vytvořit mřížku. Hotový medovník zabalit pečlivě do alobalu a nechat 3 DNY uležet co nejníže v lednici. (Vydržet! Proleží se a je skvělý).

    superkarma: 0 24.05.2006, 12:50:41
  12. avatar
    [17] gwen [*]

    slonbidlo: jak se dělá, kde se prodává

    superkarma: 0 24.05.2006, 12:46:03
  13. avatar
    [16] navia [*]

    Východoevropští Židé slaví křtiny?

    superkarma: 0 24.05.2006, 12:39:31
  14. avatar
    [15] ještěrka.ehp [*]

    slonbidlo: jak se dělá marlenka s krémem?

    superkarma: 0 24.05.2006, 12:35:30
  15. avatar
    [14] grice [*]

    dneska se chystám na medovník s krémem, už se těším

    superkarma: 0 24.05.2006, 12:34:28
  16. [7] Pavla_b [*]

    to musí být dobrůtkaaaaa

    superkarma: 0 24.05.2006, 11:21:03
  17. avatar
    [4] Linde [*]

    nemám sodu a koňak taky ne, leda vaječný . Může to být z něj?

    superkarma: 0 24.05.2006, 10:43:09
  18. avatar
    [3] Sepy [*]

    Mám alergii na med - to bych si asi moc nepošmákla

    superkarma: 0 24.05.2006, 10:26:12
  19. [2] Sasa [*]

    Zdenicka1983: tak ho pohoď!

    superkarma: 0 24.05.2006, 10:23:56
  20. avatar
    [1] Zdenicka1983 [*]

    Taky mám recept na medovník a je výýýborný!

    superkarma: 0 24.05.2006, 10:20:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme