Domácnost

Učíme se vařit a péct – netradičně a originálně


Dáváte majonézu pouze do salátů nebo na hranolky? Láká Vás zkusit změnu? V Hellmann´s kuchařské akademii vyzkoušeli „majolku“ ve vegetariánských receptech a při přípravě sushi. Ale napadlo vás, že se dá s majonézou i netradičně péct? Ano, dá, a to lahodné sladké a slané pečivo!

Pan Hellmann a první majonéza

V New Yorku se v roce 1905 začala prodávat první průmyslově vyrobená majonéza, a to v obchodě s lahůdkami Richarda Hellmanna. Připravoval ji podle staré rodinné receptury. Poněvadž se brzy stala zákazníky velmi vyhledávanou, rozhodl se pan Hellmann vyrábět ji ve velkém. O sedm let později, roku 1912, byla uvedena na trh pod obchodním názvem Hellmann´s Blue Ribbon Mayonnaise.

Zpočátku ji pan Hellmann prodával v dřevěných miskách, které se ale současně používaly i na vážené máslo. Aby je od sebe odlišil, převazoval misky s majonézou modrou stuhou. Tato mašle se později stala základním motivem loga Hellmann´s. V roce 1920 začal Richard Hellmann pod stejnou značkou vyrábět vedle majonézy také tatarskou omáčku a pomazánku na sendviče.

V současné době nabízí značka Hellmann´s kromě několika druhů majonéz a tatarských omáček i další výrobky (hořčice, kečupy, dresinky a omáčky k masu).

Hellmann´s kuchařská akademie

Majonézy a tatarky se nepřidávají jenom do salátů a na hranolky, slouží k dochucení mnoha pokrmů a mohou být součástí řady delikates. Překapuje Vás to? Je tomu skutečně tak. V květnu a červnu letošního roku připravila značka Hellmann´s pro české zákazníky kurzy vaření - Hellmann´s kuchařskou akademii. Přihlásit jste se mohli buď do celého cyklu čtyř lekcí, nebo pouze do jedné.

Účastníci pak vařili a pekli netradiční speciality na šesti kvalitně vybavených pracovištích luxusního, přitom útulného a přátelského prostředí pražského kulinářského studia Ola Kala. Špičkoví lektoři jim předávali bohaté zkušenosti z gastronomie, co s nimi uvařili a upekli, to pak společně snědli. Sommeliéři jim k hostině vybrali nejlepší tuzemská a zahraniční vína a o zábavu bylo postaráno!

Kurz vaření jako výhra v soutěži

Lekci v Hellmann´s kuchařské akademii jste mohli vyhrát, pokud jste se přihlásili na stránkách www.nadoma.cz do soutěže. Tu vyhlásila značka Hellmann´s .

Dvě „nadomačky“ měly štěstí a vyhrály! Jak se jim vařilo a co jim kurz přinesl? Přinášíme Vám rozhovor s jednou z nich, slečnou Romanou Bednárovou:

·         Zúčastnila jste se kurzu na Hellmann´s kuchařské akademii ve studiu Ola Kala v Praze. Jaká je Vaše profese? Vaříte a pečete ráda, že jste se přihlásila do soutěže a tento kurz vyhrála?

Moje profese je Mistr výroby transfuzní technologie. Vařím a peču ráda, když mám čas a pro koho. Jelikož ještě nemám svou vlastní rodinu, děti, tak to samozřejmě není každý den (úsměv). Když už se do něčeho pustím, musí to být originální, stejně tak jako pečení s majonézou Hellmann´s. Pokud někde objevím netradiční recept, který je navíc obohacen o zajímavě řešenou fotografii, s radostí se do něj pustím. Díky Vašemu webu (www.nadoma.cz, pozn. red.), plnému právě těchto netradičních receptů doprovázených fotografií, jsem zkusila štěstí v soutěži. A ono se na mě usmálo. Ráda bych se dalšího kurzu zúčastnila, např. školy pečení v některém z dětských domovů, to mě hodně zaujalo.

·         Jednalo se o kurz pečení, nemýlím-li se? Jak dlouho trval?

Ano, jednalo se o kurz netradičního pečení s majonézou Hellmann´s. Samotný kurz trval 4 hodiny. Po skončení kurzu na nás ale nikdo nepospíchal s odchodem, takže se to trošku protáhlo. Atmosféra byla velice příjemná. Já jsem bohužel musela ihned po dokončení kuchařského díla odejít, protože jsem spěchala do práce.

·         Co všechno jste tam upekla?

Srnčí hřbet, roládu se zeleninovým salátem, plněné šátečky z pivního těsta.

·         A povedlo se? Co Vám nejvíce chutnalo?

Povedlo se. Nejvíce jsem byla nadšená z plněných šátečků z pivního těsta. Každý šáteček byl posypaný jinou ozdobou různé chuti (mořskou solí, sezamovým semínkem, kmínem, pistáciemi atd.). Náplní bylo mleté maso s přídavkem čerstvých bylinek. Na samotném receptu mě zaujalo to, že můžu náplň měnit dle své fantazie.

·         Vím, že tam s Vámi byla Veronika Kulichová za Na Doma. Kdo z kuchařských odborníků se Vám věnoval? Jak se Vám s nimi pracovalo?

Ano, Veronika Kulichová tam také byla a musím říct, že byla velice příjemná. Kuchařským uměním nás provázel šéfkuchař Michal Nikodem. Pečení s ním byla jedna radost, plně se nám všem věnoval a neustále nás překvapoval něčím novým.

·         Odnesla jste si nějaké cenné rady a praktické tipy? Povíte nám, které?

Rad bylo hodně. Některé znám z praxe, za jiné jsem byla ráda. Například nám šéfkuchař ukázal přípravu různých druhů želatiny, jak s ní pracovat. Další dobrá rada: prosévání mouky před samotným smícháním přísad. Dále vázání šátečků, jejich správné upevnění. Potěšil mě i výběr doporučených vín ke každému z jídel.

·         Budete to, co jste se naučila, nadále praktikovat i doma? Už jste doma nějaký recept z kurzu vyzkoušela?

Ihned o víkendu po skončení kurzu jsem doma upekla plněné šátečky z pivního těsta. V květináčku mám několik druhů čerstvých bylinek, které jsem do mletého masa po částech vmíchala, takže každý šáteček měl originální chuť. Až je budu péct příště, vmíchám do nich např. špenát, sýr, salám a zelí.

Děkuji za příjemný rozhovor. :)

   
29.07.2008 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [5] ToraToraTora [*]

    Majonézu nepoužíváme...brrrrr

    superkarma: 0 29.07.2008, 14:13:52
  2. [4] dasad [*]

    majonezu doma taky nepouzivam, ale mam moc rada dressing a omacky k masu od hellmannsu

    superkarma: 0 29.07.2008, 13:06:57
  3. avatar
    [3] Ťapina [*]

    Majonézu doma vůbec nemám

    superkarma: 0 29.07.2008, 11:03:59
  4. avatar
    [2] wich [*]

    Nejradši mám obyčejnou majonézu Poličanka v sáčku Ujímají se u nás ale spíš jiné přísady. Tím, že hodně grilujeme, najde se u nás pět druhů hořčic, křeny, křenové krémy, koktejlky, dresinky....

    superkarma: 0 29.07.2008, 10:44:29
  5. avatar
    [1] mysak [*]

    Copak, majonéza se neprodává, tak se dělají takovéhle akce? U mě doma se teda nenajde, nedávám ji do ničeho a ani ji nejím. Vejce s olejem = žádný velký zázrak.

    superkarma: 0 29.07.2008, 10:00:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme