Domácnost

Uchovávání potravin v chladničce

Aby chladnička fungovala tak, jak má, je třeba v ní udržovat čistotu a pořádek.
Vhodným uspořádáním potravin v chladničce získáte přehled a také prostor.
Pro rovnoměrné chlazení je nutné proudění vzduchu. Proto je třeba, abyste povrch drátěných polic nezakrývali papírem, podnosy, aj.
Do chladničky se nikdy nevkládají horké pokrmy, jelikož by mohla vzniknout zbytečná námraza. Pokrmy by se měly nechat zchladit na pokojovou teplotu a poté do chladničky vložit.
Je známo, že potraviny vzájemně nasávají své pachy. Proto je nutné vkládat potraviny do chladničky dobře zakryté, v nádobách, zabalené ve fólii, celofánu, voskovaném papíře, mikrotenu, aj. Potraviny si tak uchovají svou vlhkost a chuť.

Uspořádání potravin v jednotlivých částech chladničky

V tomto případě záleží na druhu chladničky. Většinou jsou však chladničky obsahově stejné.
Ať už malá či velká chladnička, všechny obsahují drátěné nebo skleněné police, ve spodní části chladničky šuplíky a v dveřní části potom různé poličky a držáky.

Rozdělení:

1.
Cukrářské výrobky, hotové pokrmy, pokrmy v nádobách, čerstvé maso, nápoje,
    uzeniny - uchovávají se v poličkách ve všech patrech, kromě poličky, která je pod nebo nad 
    mrazničkou. V této polici se uchovávají jiné pokrmy.
2. Mléko, mléčné výrobky, pokrmy v nádobách – uchovávají se v již zmíněné polici těsně nad
    nebo pod mrazničkou. V této polici se udržuje více chladu, který z mrazničky vychází.
3. Ovoce, zelenina – uchovává se v nejspodnější části – v šuplíčkách.
4. Sýry, máslo – uchovávají se v dveřní části chladničky v poličkách a držácích. Mohou se zde uchovávat i jogurty.
5. Vejce – uchovávají se v dveřní části v držácích, které jsou pro tento druh potravin určené.

Doba uchovávání potravin
Dobu uchování nelze dopředu přesně určit, jelikož závisí na tom, jak jsou potraviny čerstvé a jakou mají trvanlivost.
Proto je uváděná doba pouze orientační.

Potravina                            Doba uchování ve dnech                Způsob zabalení

Drůbež čerstvá (smažená)           6 dnů                                  Mikrotén (zakrytý pokrm)
Drůbež pečená                          7 dnů                                   Zakrytý pokrm
Maso (vařené, pečené)               5 dnů                                   Mikrotén (zakrytý pokrm)Uzeniny                                    4 dny                                   Mikrotén, celofán, vosk. papír
Ryby (smažené)                        3 dny                                   Zakrytý pokrm
Máslo otevřené                          7 dnů                                   Původní obal
Mléko v sáčku, v plastu,
smetana                                    5 dnů                                  Původní obal
Sýr tvrdý                                    7 dnů                                  Mikrotén, celofán, vosk. papír
Tvaroh                                        7 dnů                                 Mikrotén, celofán
Vejce                                         7 dnů                                 Papírový a plast. obal, volně
Houby                                        5 dnů                                 Papírový sáček, volně
Zelenina                                     7 dnů                                 Mikrotén, volně
Otevřené zeleninové konzervy      5 dnů                                  Původní obal
Rychle se kazící ovoce
(maliny, jahody, atd.)                   5 dnů                                 Volně
Ostatní ovoce                              7 dnů                                 Volně
Otevřené ovocné konzervy            5 dnů                                 Původní obal
Pečivo plněné krémem                 4 dny                                 Papírový obal, zakrytý pokrm

Ostatní potraviny se uchovávají dle trvanlivosti uvedené na obale.

 
   
24.05.2004 - Dům a byt - autor: Jitka Vokurková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [86] martinaka [*]

    Obaly jsou podle mého určitě zajímavé k uchovávání.

    superkarma: 0 28.04.2011, 23:49:28
  2. avatar
    [85] Radka27 [*]

    No k tomu ohřívání špenátu: Slyším o tom teda poprvé, ale pokud by se ohřívat neměl, jako jediné zdůvodnění by byl vysoký obsah železa, které opakovaným zahříváním může dělat nějaké "jedovaté" sloučeniny. Ale to se mi nezdá.¨To by pak byly na krabičkách varovné nápisy a vůbec by byl špenát na seznamu zakázaných - prokazatelně škodlivých -potravin. (třeba jako bůček nebo vepřové)

    superkarma: 0 26.05.2004, 12:52:35
  3. avatar
    [84] Ťapina [*]

    S těma vejcema je to samozřejmě blbost. I v obchodech se podle potravinářské vyhlášky můžou vejce skladovat v nekolísavé teplotě od 6 do 20 stupňů (tedy klidně i mimo ledničku! - jen se nesmí přendavat z tepla do zimy a naopak) 28 dní. Co potom doma v ledničce?

    superkarma: 0 25.05.2004, 16:45:08
  4. avatar
    [81] Vivian [*]

    lenoška: jo a taky bys hlavně neměla žvejkat šťovík ten té kyseliny obsahuje hodně

    superkarma: 0 24.05.2004, 18:42:24
  5. avatar
    [80] lenoška [*]

    Vivian: já ledvinové kameny mám,trpím na ně od 25let a je fakt,že mám zákaz špenátu a rajčat,né že bych vůbec nemohla,ale omezeně

    superkarma: 0 24.05.2004, 18:21:10
  6. avatar
    [79] Vivian [*]

    Ladia: ba jo, čím čerstvější, tím lepší... co se týče masa, když už ho jednou za uherskej rok koupím, tak ho nejlíp hned ten den, nejdýl druhý, zpracuju a zkonzumujeme... jak leží v lednici tři dny, už mu nevěřím

    superkarma: 0 24.05.2004, 16:20:30
  7. avatar
    [78] Ladia [*]

    Tak já nevím, ale ty doby uchování potravin se mi moc nelíbí, osobně bych nic tak starýho nekonzumovala Obzvlášť upravená drůbež, maso a pečivo plněné krémem mi po takové době přijde značně nechutný

    superkarma: 0 24.05.2004, 16:05:36
  8. avatar
    [77] Vivian [*]

    Nikita: kyselina listová nezpůsobuje ledvinové kameny - naopak, kyselina listová je hodně potřebný "vitamín"... ty kameny způsobuje kyselina šťavelová, ale na kameny bys musela sníst špenátu fakt hóódně moc... takže špenát je pro tělo spíš přínos než zkáza, jsou horší věci ve stravě... já špenát miluju, dělám si ho s hodně česnekem

    superkarma: 0 24.05.2004, 15:37:27
  9. avatar
    [74] Eva_CZ [*]

    To byste si v hospode spenat vubec nemohli dat - tam ce to ohriva fuuuuuuuurt, pak se to na noc soupne do lednice a jede se nanovo...

    superkarma: 0 24.05.2004, 14:43:15
  10. avatar
    [73] Žábina [*]

    na druhu špenátu strašně záleží..my kupovali vždy takový tmavě zelený, byly v něm i kousky..prostě moc dobrý...
    teď jsme o víkendu měli špenát u mamky - jinde kupovaný - světle zelený, úplně najemno namletý - nebyl moc dobrý, ale snědli jsme ho a dnes bude mít k večeři se zbytkem brambor.knedlíku - když teda tady čtu, že se ohřívat dá - já ho ohřeju v mikrovlnce....
    jo a česnek se tam podle mě dávat má, já ho dávám i do čočky...

    superkarma: 0 24.05.2004, 14:24:42
  11. avatar
    [70] šája [*]

    gerda: Ty si nedáš pokoj
    Na tu pleť si dám raději pivo

    superkarma: 0 24.05.2004, 13:48:13
  12. avatar
    [67] šája [*]

    gerda: Mně se z droždí dělá mdlo, i když zadělávám kynuté těsto....a moje máma vylizuje kvásek z hrníčku
    Jinak ovšem jím všechno tedy skoro

    superkarma: 0 24.05.2004, 13:32:21
  13. avatar
    [64] šája [*]

    gerda: kořeny do dětství, to je ono....špenát ze školní jídelny, to byla kapitola sama o sobě...a ještě drožďový knedlíčky. Pravda je, že těm jsem na chuť dodnes nepřišla Občas, když ve školce ráno cítím drožďovou pomazánku, dělá se mi zle...a věřím tomu, že je dobrá

    superkarma: 0 24.05.2004, 13:26:05
  14. avatar
    [61] šája [*]

    gerda: Tak fajn, já se přiznám, jen jsem tě zkoušela... Ale opravdu byly doby, kdy do mě špenát nedostal nikdo za nic na světě. Pak jsem nemohla odmítnout pozvání své bývalé bytné z podnájmu, když mě pozvala na večeři. Vzhledem k tomu, že měla dvě děti,kterým bylo potřeba jít příkladem, bylo záhodno ten špenát sníst. Snědla jsem to, zjistila, že to až taková hrůza není...Ale doma ho nevařím, protože můj nejí ani fazolky ani ten špenát, ten ovšem kvůli alergii...občas si ho dám v hospůdce, ale to je asi tak všechno. Ta tvoje roláda bude určitě super, já už zkoušela i špenátové rizoto kdysi v menze....
    Opravdu jsem tě zkoušela, nedalo mi to....ten tvůj příspěvek 35 mi k tomu krásně nahrál Nezlob se

    superkarma: 0 24.05.2004, 13:14:54
  15. avatar
    [56] Olina [*]

    gerda: já ho dělám podobně až na vajíčko. A je pravda, že záleží na špenátu. V Německu vařívali děsně dobrej, nebyl mletej, ale nadroboučko natrhanej. Ale nevím, čím ho tam ochucovala.

    superkarma: 0 24.05.2004, 13:02:18
  16. avatar
    [55] šája [*]

    gerda: Fakt mě nepřesvědčíš, díky....nesnáším špenát stejně jako můj nesnáší fazolky a můžu mu denně říkat, jak jsou dobrý

    superkarma: 0 24.05.2004, 13:02:08

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [52] *daisy* [*]

    Luciš: ja ho tam davam, protoze bez cesneku to neni podle me ono, ale nedavam cibuli (nekdo dava cibulo-cesnekovou jisku), protoze muj zaludek v tom pripade stavkuje
    A vajicko vetsinou taky nedavam, to uz musi byt teda, aby jo

    superkarma: 0 24.05.2004, 12:51:46
  2. avatar
    [47] šája [*]

    gerda: já zase nechápu lidi, kteří ho rádi mají...takový zelený bláto....
    Promiň, ale jinak jsem reagovat nemohla, proti gustu...

    superkarma: 0 24.05.2004, 12:43:27
  3. avatar
    [46] Luciš [*]

    A česnek do špenátu dáváte? Můj ho tam nemá rád a protože ho mama doma nedělala, tak nevím, jestli tam patří.

    superkarma: 0 24.05.2004, 12:43:23
  4. avatar
    [45] Olina [*]

    PS: teď jsem si uvědomila, že já ten špenát vajíčkem nezahušťovala

    superkarma: 0 24.05.2004, 12:37:16
  5. avatar
    [42] Olina [*]

    Já taky slyšela, že se špenát nemá ohřívat. Ale doma jsme ho vždycky ohřívali a když zbyde, i nadále ho ohřívat budu, většinou ho dáváme do palačinek.
    Zas tak často ho nemáme, abych si s tím lámala hlavu. A vůbec... když jsem o uviděla o víkendu v mrazáku, docela jsem na něj dostala chuť a teď zas :-)))

    superkarma: 0 24.05.2004, 12:32:09
  6. avatar
    [41] *daisy* [*]

    Hanule: nojo, ale clovek ma zase taky spoustu jine prace nez stat treba hodinu u dvoulitrovyho hrnce treba gulase (kdyz se dela na rodinny sjezd, je nas asi 15 , a nekdy jime proste az se zadari a je hlad , klido kazdy zvlast - gulas byva vetsinou jako vecere )...


    Luciš: ja to resim tak, ze kdyz je zrejmy, ze mam moc spenatu, tak jeste pred zahustenim vajickem (pokud ho tam vubec dam) si odeberu a vrznu to do mrazaku uz ochuceny, aspon je to priste bez prace

    superkarma: 0 24.05.2004, 12:30:57
  7. [40] Hanule [*]

    Viola **: Hrnec musíš postavit do studené vody a míchat. Mě zatím nic nezkyslo.Ale samozřejmě stát se to může, proto míchat a zase míchat.

    superkarma: 0 24.05.2004, 11:59:19
  8. avatar
    [39] Luciš [*]

    A špenát jsme doma nedělali a nejedli, poněvadž ho otěcko nemá rád, prý je to jako pos...ý dvorek
    Co bydlím sama s , dělala jsem ho asi třikrát, máme štědré zdroje - domácí mražený.

    superkarma: 0 24.05.2004, 11:47:16
  9. avatar
    [36] šája [*]

    Radka27: Já myslím, že maso 6 dní vydrží, ale musela bys ho koupit čerstvě bourané, ne aby před tím tři dny leželo někde v regále hypermarketu

    superkarma: 0 24.05.2004, 11:14:25
  10. avatar
    [35] Luciš [*]

    Já myslím, že špenát se nesmí ohřívat, pokud je v něm vajíčko. Stejně tak lečo nebo smaženice nestojí za nic ohřívaná

    superkarma: 0 24.05.2004, 11:07:07
  11. avatar
    [34] sunnynka [*]

    Léthé jsem stejný bordelář jako ty Z tašky rovnou do lednice, něco teda do umělohmotných krabiček, ale většina jak mě napadne. Jen jogurty jsou v jedné polici, aby byly pohromadě a uzenina, máslo, sýry jsou v šuplíku. Ve vedlejším zelenina a v ostatním je zmatek. A lednice mi opravdu taky nesmrdí

    superkarma: 0 24.05.2004, 10:54:12
  12. avatar
    [33] tutik [*]

    Žábina: ohrivani spenatu by me taky zajimalo - a jeste se nesmi ohrivat tak PROC??

    superkarma: 0 24.05.2004, 10:33:38
  13. avatar
    [32] Radka27 [*]

    Jo a jinak souhlasím s Léthé - ve všech ohledech, včetně toho, že lednice nám nesmrdí - možná to bude modernějším typem A s vejci si hlavu nelámu, mrknu na datum na obale..

    superkarma: 0 24.05.2004, 10:30:50
  14. avatar
    [31] Radka27 [*]

    Čerstvé maso 6 dní? Dyť to musí být pak už zelené No a taky si neumím představit máslo snězené za 7 dnů - bych asi musela vážit ne 60Kg ale 120

    superkarma: 0 24.05.2004, 10:26:59
  15. avatar
    [30] Žábina [*]

    taky se snažím zbytky hned zmrazovat, ale ty vajíčka mám v lednici i 3 týdny - ještě se nám nic nestalo...
    spíš se chci zeptat, je to pravda, že se nemá ohřívat špenát? my ho včera všechen nesnědli a je mi ho líto vyhodit...

    superkarma: 0 24.05.2004, 10:22:12
  16. [25] Hanule [*]

    šája: OK.

    superkarma: 0 24.05.2004, 09:52:28
  17. avatar
    [24] šája [*]

    Hanule: Pokud večer uvařím jídlo, které je na druhý den, postavím kastrol do dřezu se studenou vodou....po zchladnutí dávám do lednice. Myslím, že nikomu tady nestojí hrnec dva dny na plotně

    superkarma: 0 24.05.2004, 09:34:33
  18. [23] Hanule [*]

    Já jsem přesvědčená, že jídlo se má sníst co nejrychlejí po uvaření. Při pomalém chladnutí probíhají dosti nepěkné oxidační procesy. Pokud jej hned nejíme -prudce zchladit příp. zmrazit. Já vím, že druhý den je guláš nejlepší a že po konzumaci nikdo nezemřel, ale ... všechny pozdější nemoci mají vždy původ ve špatné stravě.

    superkarma: 0 24.05.2004, 09:26:13
  19. avatar
    [20] šája [*]

    gerda: Luciš: Ty předpisy EU o uchovávání hotových jídel nejsou žádná novinka, tady tyhle předpisy fungijí dávno. Jen se o nich veřejně nemluvilo. I v dobách hluboké totality se hotovky podávaly jen od 11:00 do 15:00. Proč asi, že Celá EU nám v tomhle případě může...

    superkarma: 0 24.05.2004, 08:58:48
  20. avatar
    [19] Luciš [*]

    Gerda: já se nikdy nestravovala dle EU a jedla potraviny z provozoven, které předpisy dle EU nedodržovaly a ŽIJU!
    Není nad pět dní starý gulášek ve vesnické hospůdce

    superkarma: 0 24.05.2004, 08:46:48
  21. avatar
    [18] šája [*]

    gerda: Domácí lednice není veřejně stravování Guláš a svíčková jsou nejlepší až třetí den pokud tak dlouho vydrží
    Ovšem kuře 7 dní, to je tedy síla. To musí být hnus, to bych fakt neriskovala

    superkarma: 0 24.05.2004, 08:43:31
  22. avatar
    [17] Aja [*]

    U nás se teda dlouho už nic nezkazilo...Nějak se to nestíhá... A nejlepší lapač pachu je asi miska s octem. Stačí hodinka...

    superkarma: 0 24.05.2004, 08:33:53
  23. avatar
    [10] Eva_CZ [*]

    Irka1: cich je u me bohuzel asi nejvyvinutejsi smysl....
    Ja mam sodu VSUDE, takze i v mrazaku, prestoze mam vsechno v krabickach, nebo foliich....

    superkarma: 0 24.05.2004, 03:02:52
  24. avatar
    [9] Irka1 [*]

    Eva_Fl: ja uz sodu nepouzivam, ale davala jsem ji i do mrazaku.

    Mozna to je ve mne, muj muz to necitil, kamaradka se mi smala...ale ja proste poznam, kdyz je maso v lednici treba s maslem. Nikdo jiny to neciti a ja jo .

    superkarma: 0 24.05.2004, 02:58:09
  25. avatar
    [8] Eva_CZ [*]

    Irka1: v Cesku maji i takove lapace pachu - marne jsem tady po nich prahla, takze jedla soda ( mas to dobre ), ale uz jsem objevila takovej spalek - lapac pachu! Vypada jako homole jedle sody...

    Ja se snazim vsechno prat do krabicek. Mam jich plnou skrinku a mam je rada....

    superkarma: 0 24.05.2004, 02:49:22
  26. avatar
    [7] Léthé [*]

    No já nevím. Zjišťuji že jsem šílený bordelář a prase . Potraviny lupu do lednice jak mi přijdou pod ruku a jídlo vyhazuji když se mi z nějakého důvodu nezdají,nebo když si nemohu vzpomenout jak dlouho je tam mám .Naše domácí vajíčka skladuji někdy dokonce i měsíc a div se světe zatím žiji .
    A nebudete tomu věřit,ale ta lednička nesmrdí .

    superkarma: 0 24.05.2004, 02:28:04
  27. avatar
    [6] Irka1 [*]

    zn0uz4: vetsinou vsechno co koupim "prebalim" ....davam to do sklenenych nadobek, ktery nechytaji pach, s tesnym vickem.

    Jinak proti pachum v lednici je dobry dat si tam misku se sodou (jedla soda???? ...cesky???), vychyta je docela dobre.

    superkarma: 0 24.05.2004, 01:12:12
  28. avatar
    [5] zn0uz4 [*]

    co cabajka. ale je zvlastni, ze kombinace syru - v krabickach, v originalnim baleni - dokazou vyloudit takovy pachy, ze po otevreni lednice to vim i v loznici, ze ji nekdo otevrel :)) Kdyz je pak clovek vyndava po jednom, tak nesmrdi ani jeden - nebo tak normalne - ale spolecne - des :))

    superkarma: 0 24.05.2004, 01:06:17
  29. avatar
    [4] Irka1 [*]

    Co jde ihned zmrazim a prenaseni pachu jsem vyresila dvema lednicema. Takhle mam jednu lednici na "maso" a druhou na "mliko" a je klid.
    Sebelip zabalena cabajka byla vzdycky citit na jinych potravinach .

    superkarma: 0 24.05.2004, 01:04:32
  30. avatar
    [3] zn0uz4 [*]

    jsou to kecy. dost zalezi na slozeni potravin - pokud nekde budu mit citron a vedle toho dorty (obzvlastne se slehackou), tak to odejde pomerne rychle, dtto syrovy maso na taliri, original zabaleny potraviny vydrzi do doby trvanlivosti, pokud odsaju vzduch, vydrzi to jeste dele. Dtto maslo nebo margariny. Ja to beru tak, ze kdyz do lednicky davam hotovy jidlo, tak do tri dnu to musi zmizet, jinak to jde hned do mrazaku misto do lednicky.

    superkarma: 0 24.05.2004, 00:44:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme