tzatziki

Okurkové saláty jsou v létě in. Rychlá příprava a osvěžující chuť. To jsou jejich hlavní přednosti. Hodí se nejen jako salát k obědu, ale i k večerní grilovačce nebo jako chutná svačina. Jaký okurkový salát děláte u vás doma?

Vždycky jsem nejvíce milovala okurkový salát, který se dělal u nás doma. Se smetanou, poměrně řídký, ochucený pouze solí a pepřem. Časem jsem jej ale zaměnila za variantu řeckou - tzatziki. V jiných rodinách zase vynechávají smetanu a okurky ochutí pouze solí, pepřem a trochou octa.

Na řecké tzatziki by vám neměl v lednici chybět řecký jogurt. Ten se od toho, který běžně koupíte v obchodě, liší svou hustotou. Je totiž tak hustý, že v něm stojí lžíce. Pěkně smetanový, krémový. Koupíte ho třeba ve specializovaných prodejnách s potravinami, ale čím dál častěji i v běžných supermarketech. Já jsem s jogurtem zůstala někde mezi hustým řeckým a klasickým bílým. Kupuji tučnější smetanový jogurt v Lidlu. Není sice tak moc hustý jako pravý řecký, ale je hodně jemný, krémový.

Tzatziki

  • 1 velká salátová okurka
  • 500 g hustého řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

Omytý, neoloupaný okurek nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte ho do misky a osolte. Nechejte stát asi 15 minut. Po této době vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu.

Smíchejte jogurt s nastrouhanou okurkou. Ochuťte prolisovaným česnekem. Přidejte olivový olej a vinný ocet. Míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.

Dejte na několik hodin vychladit do lednice.

V lednici vám tento salát vydrží až tři dny.

Podle chuti můžete přidat nasekaný čerstvý kopr. U nás doma na něj nikdy nezapomeneme, protože s ním nám tzatziki chutnají mnohem více.

Snadný okurkový salát bez smetany

  • 2 velké salátové okurky
  • ocet
  • sůl a pepř
  • cukr

Okurky důkladně omyjte. Kdo chce, může nechat slupku, jinak ji oloupejte pryč. Nastrouhejte na hrubém struhadle. Nechejte chvíli odstát. Z nastrouhaných okurek odeberte trochu vody, kterou pustily. Přimíchejte do ní ocet, cukr, sůl a pepř podle chuti. Z těchto surovin vytvoříte snadnou zálivku.

Zálivkou přelijte nastrouhané okurky a promíchejte. Nechejte vychladit a podávejte jako přílohu nebo chutnou svačinu.

Zajímavé obměny okurkových salátů

  • Okurky nestrouhejte na slzičkovém struhadle, ale nakrájejte na velice tenká kolečka, případně škrabkou na zeleninu „naškrábejte“ dlouhé pásy.
  • Kolečka okurek jen zakápněte olivovým olejem, posypte nasekaným koprem a lehce osolte. Snadná lahůdka!
  • Místo jogurtu použijte zakysanou smetanu.
  • K nastrouhaným okurkám přidejte nadrobenou fetu.
  • Výborná kombinace: na drobno nakrájené okurky, na tenká půlkolečka nakrájená červená cibule a to vše zasypané sezamovým semínkem a doplněné zálivkou z octa, cukru, soli a pepře.

Jaký okurkový salát máte rádi vy?

Čtěte také

Reklama