Vaření

Tzatziki a jiné okurkové saláty

tzatziki

Okurkové saláty jsou v létě in. Rychlá příprava a osvěžující chuť. To jsou jejich hlavní přednosti. Hodí se nejen jako salát k obědu, ale i k večerní grilovačce nebo jako chutná svačina. Jaký okurkový salát děláte u vás doma?

Vždycky jsem nejvíce milovala okurkový salát, který se dělal u nás doma. Se smetanou, poměrně řídký, ochucený pouze solí a pepřem. Časem jsem jej ale zaměnila za variantu řeckou - tzatziki. V jiných rodinách zase vynechávají smetanu a okurky ochutí pouze solí, pepřem a trochou octa.

Na řecké tzatziki by vám neměl v lednici chybět řecký jogurt. Ten se od toho, který běžně koupíte v obchodě, liší svou hustotou. Je totiž tak hustý, že v něm stojí lžíce. Pěkně smetanový, krémový. Koupíte ho třeba ve specializovaných prodejnách s potravinami, ale čím dál častěji i v běžných supermarketech. Já jsem s jogurtem zůstala někde mezi hustým řeckým a klasickým bílým. Kupuji tučnější smetanový jogurt v Lidlu. Není sice tak moc hustý jako pravý řecký, ale je hodně jemný, krémový.

Tzatziki

  • 1 velká salátová okurka
  • 500 g hustého řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

Omytý, neoloupaný okurek nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte ho do misky a osolte. Nechejte stát asi 15 minut. Po této době vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu.

Smíchejte jogurt s nastrouhanou okurkou. Ochuťte prolisovaným česnekem. Přidejte olivový olej a vinný ocet. Míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.

Dejte na několik hodin vychladit do lednice.

V lednici vám tento salát vydrží až tři dny.

Podle chuti můžete přidat nasekaný čerstvý kopr. U nás doma na něj nikdy nezapomeneme, protože s ním nám tzatziki chutnají mnohem více.

Snadný okurkový salát bez smetany

  • 2 velké salátové okurky
  • ocet
  • sůl a pepř
  • cukr

Okurky důkladně omyjte. Kdo chce, může nechat slupku, jinak ji oloupejte pryč. Nastrouhejte na hrubém struhadle. Nechejte chvíli odstát. Z nastrouhaných okurek odeberte trochu vody, kterou pustily. Přimíchejte do ní ocet, cukr, sůl a pepř podle chuti. Z těchto surovin vytvoříte snadnou zálivku.

Zálivkou přelijte nastrouhané okurky a promíchejte. Nechejte vychladit a podávejte jako přílohu nebo chutnou svačinu.

Zajímavé obměny okurkových salátů

  • Okurky nestrouhejte na slzičkovém struhadle, ale nakrájejte na velice tenká kolečka, případně škrabkou na zeleninu „naškrábejte“ dlouhé pásy.
  • Kolečka okurek jen zakápněte olivovým olejem, posypte nasekaným koprem a lehce osolte. Snadná lahůdka!
  • Místo jogurtu použijte zakysanou smetanu.
  • K nastrouhaným okurkám přidejte nadrobenou fetu.
  • Výborná kombinace: na drobno nakrájené okurky, na tenká půlkolečka nakrájená červená cibule a to vše zasypané sezamovým semínkem a doplněné zálivkou z octa, cukru, soli a pepře.

Jaký okurkový salát máte rádi vy?

Čtěte také

   
19.08.2015 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [17] elly [*]

    kobližka — #12http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/okurek-okurka

    superkarma: 0 20.08.2015, 13:05:08
  2. avatar
    [16] elly [*]

    kobližka — #12 Je to nářečí a to je nespisovný útvar jazyka...

    superkarma: 0 20.08.2015, 11:45:00
  3. [15] Boros [*]

    luneta — #7 Já češka, co přišla do Slezka, už 26 let úpím nad výrazy okurek, oplatek, knedla, hadra apod. Ale ze všeho nejhorší je pro mne výraz "s játrou". Já bych řekla "s játrama", ale mělo by být "s játry", ale to jsem tady ještě nikdy neslyšela.

    superkarma: 0 19.08.2015, 21:19:20
  4. avatar
    [14] RenataMor [*]

    mňam okurkový

    superkarma: 0 19.08.2015, 16:53:58
  5. [13] Jana Šťastná [*]

    Tohle jídlo miluju Sml59

    superkarma: 0 19.08.2015, 16:13:10
  6. avatar
    [12] kobližka [*]

    elly — #10 Když je nějaký výraz moravský (chodský atd.) tak je nespisovný?

    1. na komentář reaguje elly — #16
    2. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 19.08.2015, 14:49:56
  7. [11] bobani [*]

    okurka dlouho leží v žaludku

    superkarma: 0 19.08.2015, 14:14:14
  8. avatar
    [10] elly [*]

    kobližka — #9není to stejné jako kedlubna a kedluben. Kedlubna, i kedluben - oba výrazy jsou SPISOVNÉ. Okurka - spisovné, okurek - naše moravské a NESPISOVNÉ. Takže je mezitím rozdíl :-)

    1. na komentář reaguje kobližka — #12
    superkarma: 0 19.08.2015, 14:13:37
  9. avatar
    [9] kobližka [*]

    Jo,z okurek můžu všecho a když je tam česnek,tím líp Sml67

    luneta — #7 To je stejné asi jako ta kedlubna,nebo ten kedluben Sml22

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 19.08.2015, 12:31:46
  10. avatar
    [8] delfi.na [*]

    u nás se dělá podle chuti, klasika, sůl, pepř, ocet, cukr, voda nebo s jogurtem, případně zakysanou smetanou, kopr, česnek a zakápnout olivovým olejem, samozřejmě sůl a pepř

    superkarma: 0 19.08.2015, 10:12:08
  11. avatar
    [7] luneta [*]

    Eva_Fl — #1já říkám ten Olomouc a ten okurek.Je to špatně,ale jsem tak zvyklá

    1. na komentář reaguje kobližka — #9
    2. na komentář reaguje Boros — #15
    superkarma: 0 19.08.2015, 09:18:49
  12. avatar
    [6] DanaD [*]

    nejlepší byly okurky s kyselým mlíkem (jen okurek, sul, kmin a doma zkyslé mléko).. ted už je mlíko z PVC doma neskysne a ta kupovana kyška to není ono....

    superkarma: 0 19.08.2015, 08:46:35
  13. [5] theplana [*]

    Já mám nejraději okurku jen tak Sml67

    superkarma: 0 19.08.2015, 07:42:01
  14. [4] prototype [*]

    Tzatziki doma nějak netáhnou, není nad klasiku,okurka, ocet, sůl, pepř a cukr. Sml16

    superkarma: 2 19.08.2015, 07:41:18
  15. avatar
    [3] gerda [*]

    No, a k věci - okurkový salát dělám takhle: nastrouhané oloupané okurky, někdy strouhám na hrubých slzičkách, jindy pro změnu na boku struhadla na jemná kolečka. Pak v poměru 1:1 přichutím - cukr, olej, vinný ocet - špetka soli, třený česnek podle chuti, kopr máme rádi, tak i ten tam dám. A přidám bílý jogurt, taky z Lidlu, ale my máme radši ten v kelímku zrající, co neteče, ale pěkně se do něj zakrojí lžíce. Jo, a trochu pepře taky nic nepokazí.

    superkarma: 0 19.08.2015, 05:30:04
  16. avatar
    [2] gerda [*]

    Eva_Fl — #1ještě se krajově říká oharek. Nevidím v tom chybu, stejně jako když se řekne ten Olomóc.

    superkarma: 0 19.08.2015, 05:27:17
  17. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Technicka : ta okurka. Ne ten okurek. Sml58

    1. na komentář reaguje gerda — #2
    2. na komentář reaguje luneta — #7
    superkarma: 0 19.08.2015, 02:47:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme