Vaření

Typický český bramborový salát tvoří jen osm ingrediencí

Brambory, nakládané okurky, majonéza, vajíčka, cibule, mrkev, hrášek a hořčice, to je osm základních surovin, které potřebujeme pro přípravu typického bramborového salátu, který chystá většina Čechů.

Receptů na bramborový salát je mnoho a každá rodina má svůj oblíbený způsob přípravy. Štědrovečerní salát se tak liší nejen domácnost od domácnosti, ale znát jsou i mezigenerační rozdíly. Kdo by ale čekal, že na přípravu této vyhlášené pochoutky potřebujeme desítky ingrediencí, je na omylu. K přípravě Čechům bohatě postačí jen osm základních ingrediencí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti dunnhumby realizovaného pro Tesco*. Pokud se na výrobu vlastního salátu necítíte, tak si můžete koupit osvědčený bramborový salát např. z pultového prodeje Tesco, který zvítězil v nejnovějším testu pořadu České televize Černé ovce.

salát

Příprava bramborového salátu není žádná věda, kromě nezbytných brambor vám bude stačit jen sedm základních ingrediencí. Nejčastěji se jedná o nakládané okurky, majonézu, vajíčka, cibuli, mrkev, hrášek a hořčici. Přesně tyto ingredience Češi nejčastěji dávají do svého bramborového salátu. Jsou ale i tací, kteří se svůj salát snaží všemožně vylepšit, nebo odlehčit. Najdou v něm pak místo také pro celer, petržel, gothaj, jogurt, jablko nebo kukuřici.

Generační rozdíly v přípravě bramborového salátu

Při výsledném výběru surovin hraje ale důležitou roli věk. Například téměř polovina respondentů ve věku 18–29 let si svůj bramborový salát neumí představit bez tatarské omáčky, u starší generace je to zase celer a gothaj. Mladí lidé do salátu často přidávají také kukuřici, méně oblíbená je u nich naopak cibule nebo petržel. Napříč generacemi by ale v žádném salátu neměly chybět nakládané okurky, vajíčko, mrkev a hrášek. Téměř třetina respondentů ve věku do třiceti let přidává do bramborového salátu kvalitní šunku, polovina z nich pak i poměrně neobvyklou tatarskou omáčku. Oblíbenou ingrediencí je také kukuřice a někdy dokonce i rajčata. U starších osob převažuje naopak tradiční kořenová zelenina, především petržel a celer. Osoby nad šedesát let přidávají také hořčici (téměř sedmdesát procent z nich) a cibuli (osmdesát procent) výrazně častěji než mladí.

Pro všechny generace jsou základem samozřejmě brambory, jejichž výběru věnují zvláštní pozornost. Rok od roku tak stoupá zájem o Keřkovské rohlíčky - speciální bramborovou odrůdu určenou přímo na salát. „Keřkovské rohlíčky máme každoročně v prodeji od listopadu. Jejich spotřeba závratně stoupá ale především v období kolem Vánoc. Vyznačují se totiž svou lojovitostí a i po uvaření zůstávají pevné a konzistentní, skvěle se tak hodí právě pro přípravu bramborového salátu,“ uvádí Miloslav Macháček, který má v Tesco na starosti nákup a prodej brambor, a dodává: „V loňském roce jsme jich během posledního adventního týdne prodali desítky tun.“ Více než polovinu těchto prodejů pokrývá český dodavatel, společnost BROP, která v Čechách paří k předním distributorům odrůdy Keřkovských rohlíčků.

Opečená slanina, kapie nebo kapary

Dotazovaní v průzkumu dále uvedli, že do salátu používají také majonézu, kterou více než patnáct procent osob do třiceti let nahrazuje výrazně zdravějším bílým jogurtem. Necelá polovina Čechů dává do salátu i celer, který v něm ale preferuje spíše starší generace. Méně než třetina dotázaných připravuje salát také s kyselou octovou zálivkou. Mezi další ingredience používané do bramborového salátu byla zařazena rovněž strouhaná jablka, kapie, křen, kapary, pomazánkové máslo nebo plátky opečené slaniny.

bramsalat

Hotový bramborový salát šetří čas

Ačkoliv příprava bramborového salátu patří k tradičním vánočním zvykům, rok od roku přibývá lidí, kteří si jej koupí hotový přímo v obchodě. To dokazují také čísla prodejů společnosti Tesco, která těsně před Vánoci zaznamenává výrazný nárůst poptávky po salátu na váhu. „V nabídce máme i sváteční bramborový salát, který je připraven podle tradiční receptury. Nechybí v něm tedy majonéza, vajíčka, okurky ani hrášek,“ uzavírá Lukáš Mutl, nákupčí Tesco v oblasti lahůdek. Bramborový salát z pultového prodeje Tesco navíc zvítězil v nejnovějším testu pořadu České televize Černé ovce.

* Průzkum exkluzivně pro Tesco realizovala společnost dunnhumby ve dnech od 14. až 25. 11. 2014 formou online dotazníkového šetření v internetovém panelu Názory zákazníků. Průzkumu se zúčastnilo 1049 respondentů. 

Zdroj: tisková zpráva

   
18.12.2014 - Sezona - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [47] Myskdalen [*]

    Ani šunka, ani gothaj, ani kukuřice, ani hrášek...Sml16, jíme bramborový, ne vlašský.

    superkarma: 0 30.12.2014, 20:57:06
  2. [46] cilani [*]

    38riki — #45 cibuli vždy lehce zakapu a vodu z okurek dávám taky.. Sml80

    superkarma: 0 22.12.2014, 08:00:46
  3. avatar
    [45] 38riki [*]

    cilani — #44stačí dochutit vodou z okurek, ocet je podle mě zbytečný.

    1. na komentář reaguje cilani — #46
    superkarma: 0 19.12.2014, 14:06:16
  4. [44] cilani [*]

    JosephineM — #39 když cibuli lehce zakapeš octem, zjemní se a dodá salátu chuť..

    1. na komentář reaguje 38riki — #45
    superkarma: 0 19.12.2014, 09:15:39
  5. [43] cilani [*]

    Eva_Fl — #30jj, pravdu díš, můžu se toho užrat.. Sml22

    Nikar — #36 no samozřejmě. Jednou řízkem, pak zas rybou, na odlehčení jen s rohlíkem a šunkou.. Sml54

    superkarma: 0 19.12.2014, 09:10:44
  6. avatar
    [42] Altamora [*]

    Mrkev vařím s celerem a petrželem, ale do salátu dávám jen mrkev. Nemám vařený celer ráda. Ale chuť celeru a petržele by mi v salátu chyběla. Bez hrášku by mi taky připadal neúplný.

    superkarma: 0 18.12.2014, 23:34:59
  7. avatar
    [41] 38riki [*]

    Letos jsem Mojemu slíbila, že mu tam dám teda celer, když o něm furt básní, že jeho máma ho do salátu dávala. Určitě se tim nic nezkazí, celer mám moc ráda. Uvařim ho s bramborama.

    superkarma: 0 18.12.2014, 21:52:28
  8. avatar
    [40] paníliška [*]

    gerda — #38 Já je miluju, jsou dobré jako příloha k masu místo klasických. Celer nakrájíš na hranolky a usmažíš jako ty bramborové. Fakt vynikající. Celer já osobně miluju ve všech podobách.

    superkarma: 0 18.12.2014, 21:44:07
  9. [39] JosephineM [*]

    My ho nikdy s majonézou nedělali, a to mluvím i za svou matku v důchodovém věku. Jedině s tatarkou. Syrová cibule fakt dobrá není, takže od doby, kdy salát dělám já, ji tam nedávám, můžu nakrájet, ať si ji kdo chce přidá na talíř. Ale sváteční večeři v dětství jsem trávila vyndáváním cibule, takže v žádném případě. O gothaji jsem ještě neslyšela a vajíčka jsme taky nepřidávali. Majonéza je hnusná, tu vůbec ani nekupujeme. Známí do salátu dávají kvalitní ostravské klobásy, mohu doporučit. A jogurtem bych si chuť nekazila.

    1. na komentář reaguje cilani — #44
    superkarma: 0 18.12.2014, 20:08:58
  10. avatar
    [38] gerda [*]

    paníliška — #33aha - no vidíš, to neznám a zrovna to by bodlo!!Sml59

    1. na komentář reaguje paníliška — #40
    superkarma: 0 18.12.2014, 18:11:08
  11. avatar
    [37] diblice [*]

    tak u nás doma jedině bez hrášku, ten mi zkazí jakýkoliv salát a bez gothaje si ho nedovedu představit

    superkarma: 1 18.12.2014, 17:04:53
  12. [36] Nikar [*]

    cilani — #28proložit něčím jiným? třeba řízkem a chlebíčkami, co? Sml52Sml52Sml52

    1. na komentář reaguje cilani — #43
    superkarma: 0 18.12.2014, 16:36:19
  13. [35] KARLA KREPELKOVA [*]

    Salat na vanocni stul jedine domaci.I kdys hotove bramborove salaty nejsou spatne,ale domaci je domaci.Brambory,zelenina korenova,vajicka,majoneza,horcice-co dodat salat je suprovy.A kdyz je delany den predem-jeste lepsi.

    superkarma: 0 18.12.2014, 16:10:46
  14. [34] KARLA KREPELKOVA [*]

    Salat na vanocni stul jedine domaci.I kdys hotove bramborove salaty nejsou spatne,ale domaci je domaci.Brambory,zelenina korenova,vajicka,majoneza,horcice-co dodat salat je suprovy.A kdyz je delany den predem-jeste lepsi.

    superkarma: 0 18.12.2014, 16:08:14
  15. avatar
    [33] paníliška [*]

    gerda — #25 A celerové hranolky Sml20

    1. na komentář reaguje gerda — #38
    superkarma: 0 18.12.2014, 16:01:32
  16. avatar
    [32] Suzanne [*]

    Rikina — #31 Sml30Sml22

    superkarma: 0 18.12.2014, 15:53:37
  17. [31] Rikina [*]

    Jo a k tomu výčtu ingrediencí - nezapomínat na seznam možných alergenů! Sml57 To je teďka povinnost, tak hezky každému, kdo přijde na návštěvu, dát k talíři papír, co jste všecko do salátu namíchaly alergickýho. Sml24 Včera jsem šla na svařák a u stánku na trhu mi ten seznam dali, že abysem věděla, co piju. V hospodách to zoufalý personál dopisuje rukou do jídelních lístků, tak ne že to doma zanedbáte. Sml22 Sml32

    1. na komentář reaguje Suzanne — #32
    superkarma: 1 18.12.2014, 15:31:11

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Eva_CZ [*]

    cilani — #28mne by nevadilo jist ani 5 dni rizky a ryby, ale Sml65, takze se mirnim. A salat mi nejvic chutna 2.den ke snidani. Sml58

    1. na komentář reaguje cilani — #43
    superkarma: 3 18.12.2014, 15:29:26
  2. avatar
    [29] zlato [*]

    Proste majoneza a vse pekne okorenene...Sml67Sml67

    superkarma: 0 18.12.2014, 15:10:21
  3. [28] cilani [*]

    Rikina — #26 a to já ho musím mít doma, ať můžu baštit jak chci, udělám si ho z kila brambor a u rodičů si zas ráda dám ten jejich. Mně to nevadí, jíst ho i 3 dny, když to můžu proložit i něčím jiným :-D

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #30
    2. na komentář reaguje Nikar — #36
    superkarma: 1 18.12.2014, 14:53:07
  4. avatar
    [27] kobližka [*]

    Žádnej salát nemíním ničím odehčit a basta Sml32 bude poctivej,jak tradice a moje chuťové buňky velí Sml30

    superkarma: 0 18.12.2014, 14:37:18
  5. [26] Rikina [*]

    cilani — #19 no já jdu do hospody. Tam nemůže člověk sedět celej den a ujídat postupně, tam chtěj, aby se host nadlábnul a šel, taky chtěj mít vánoce Sml57 leda bych si nechala naložit porce do škatulky s sebou, a pak bych mohla futrovat salát ještě i doma, ale jelikož je mi jasné, že na každé vánoční návštěvě, kam přijdu, mi bude předloženo další jídlo, které jim zbylo a už ho nikdo nechce, neb jsou přejedení, tak si zásoby nedělám. Sml80

    1. na komentář reaguje cilani — #28
    superkarma: 0 18.12.2014, 13:58:56
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    Eva_Fl — #21já celer využiju na ledacos, určitě mi nezestárne - třeba falešná humrová pomazánka, smažený celer, celerová polévka, svíčková - jak už jsem psala jinde, mě teda štve na maximum spíš to, že je všude dostání pastinák, pro mě nechutná zelenina, místo petržele. Polévka s ním je odporně nasládlá. Musím si dát pozor, co kupuju a hlavně koupit petržel, pokud možno s natí.

    1. na komentář reaguje paníliška — #33
    superkarma: 1 18.12.2014, 13:32:14
  7. [24] Nikar [*]

    Rikina — #18u nás vždy bylo brambory, vejce, cibule, mrkev, hrášek, okurka kyselá, majonéza. Ale souhlasím s tím, že uzenina v tom nemá co dělat, maso k tomu přeci je, tak proč dávat ještě do salátu?

    superkarma: 0 18.12.2014, 13:17:36
  8. avatar
    [23] Eva_CZ [*]

    A uz vubec bych tam nedala hotovou mistni tatarku, ktera je sladka jak hovno, hnus! Delam si ji doma, ale mame ji tak 3x do roka.

    superkarma: 0 18.12.2014, 13:13:49
  9. avatar
    [22] Eva_CZ [*]

    Tak tatarka je vlastne majolka s vecmi, ktere do salatu davam - horcice, trocha citr.stavy, okurka, cibulka. Ale davam majonezu.

    superkarma: 0 18.12.2014, 13:13:04
  10. avatar
    [21] Eva_CZ [*]

    Věra Forejtová — #16 ja jo. Tady je celer predrazena exotika, levne ( velice levne ) jsou rapiky, ale ta bulva (?) je draha a mne je lito, ze se prodavaji jen v obrich velikostech a ja ji zaplatim a za cas nahnily zbytek vyhodim. Takze celer nedavam. Maminka davala. Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 18.12.2014, 13:12:06
  11. [20] DCOlga [*]

    Tak do bramborového salátu dáváme víc e než 8 ingrediencí, ale určitě ne petržel, kukuřici a gothaj. Salám ano, ale libovější.Ne tatarku, ale majolku a pro odlehčení napůl s jogurtem.

    superkarma: 0 18.12.2014, 12:37:46
  12. [19] cilani [*]

    Rikina — #18tak mohu tě ujistit, že se do mě kromě salátu (na který vždycky chodím už od rána)vleze jak polívka, tak kapr a někdy ještě řízek, samozřejmě doplněný další porcí salátu.. Jo, funím pak jak medvěd v sauně, ale je mi krásně a jen co mi trochu vytráví, jdu si pro nášup..

    1. na komentář reaguje Rikina — #26
    superkarma: 2 18.12.2014, 12:28:20
  13. [18] Rikina [*]

    Osm věcí? Tak ti nevím, Karle... Sml57 Brambory jistě, pak mrkev, hrášek, majonéza. Fertig. Kyselé okurky a vejce natvrdo pokrájet dekorativně na vršek mísy jako ozdoba, alternativně možno zdobit i rajčetem, ale okurky jsou lepší. Věci jako cibule, celer, petržel, nebo dokonce kukuřice nemají v bramborovém salátu co dělat a hořčice je k párkům, ne do salátu. Však bramborový salát je jen příloha k masu, tak co bych do něj cpala ještě šunku nebo gothaj? Sml80 Salát z osmi a více věcí, s šunkou, nebo opečenou slaninou, to už je pak na samostatné jídlo, a člověk nutně musí být přecpaný jenom z toho, a kde mám pak místo na kapra a další "vánoční" poživatiny? Sml80

    1. na komentář reaguje cilani — #19
    2. na komentář reaguje Nikar — #24
    superkarma: 0 18.12.2014, 11:27:44
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    Věra Forejtová — #16to jsme dvě.

    superkarma: 0 18.12.2014, 11:15:49
  15. [16] Věra Forejtová [*]

    Nedovedu si představit salát bez celeru Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #21
    superkarma: 0 18.12.2014, 10:44:29
  16. avatar
    [15] zuzulenka [*]

    Taky mám radši klasiku : brambory, vajíčka, mrkev, hrášek, cibule a majonéza. A ještě tam dáváme lák z těch okurek. A je perfektní.

    superkarma: 0 18.12.2014, 10:03:41
  17. [14] Vivanka [*]

    Taky nedavam cibuli, ani celer a petržel a už vůbec ne salam. U nás je to tak ze cim méně tím lépe, jen brambory, mrkev, kysela okurka, hrášek a majonéza...

    superkarma: 0 18.12.2014, 09:40:03
  18. [13] Pavla_b [*]

    Dělám salát bez salámu a šunky i bez kukuřice, nejsem kategorie do 29 ani nad 60, takže výsledky průzkumu asi mají pravduSml30.

    superkarma: 0 18.12.2014, 09:22:38
  19. avatar
    [12] řeřicha [*]

    jsem něco uprostřed Sml16 cibula, celer, majolka, petržel, šunka, hrášek, mrkev, okurka, vajíčka.

    superkarma: 0 18.12.2014, 09:21:30
  20. avatar
    [11] Dása [*]

    Tak se řadím do kategorie 60+ i když mám do 60 ještě hodně dalekoSml57Sml52 ale tradice jsou tradiceSml16

    superkarma: 0 18.12.2014, 09:16:42
  21. avatar
    [10] Pentlička [*]

    Gothaj bych nikdy v životě nejedla, to snad ani neleželo vedle masa. Tyhle levné salámy jsem nejedla ani před rokem 1989, už tehdy se říkalo, že je to jen náhražka.

    superkarma: 2 18.12.2014, 09:11:55
  22. avatar
    [9] Jandywoman [*]

    Ta názorná grafika je pěkně udělanáSml67

    superkarma: 0 18.12.2014, 08:41:46
  23. [8] prababka [*]

    " Octový " salát jsem poznala až u tchýně , ale já dělám majonézovou klasiku , případně místo majonézy dám jogurt.

    superkarma: 0 18.12.2014, 07:29:08
  24. avatar
    [7] datura [*]

    do salátu nedávám cibuli ani salám a místo majonézy nízkotučný jogurt Sml16

    superkarma: 0 18.12.2014, 07:07:19
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    gerda — #5jo, a nejlepší je opravdu ke smaženému řízku, čili k obalovanému kapru je skvělý. Já ho dělávám i se smaženým celerem, to je kombinace, kterou milujeme.

    superkarma: 0 18.12.2014, 06:12:22
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    Eva_Fl — #3jo, podívala jsem se na odkaz a jo, může být. Stejně si ale myslím, že kvůli tomu nikdo nebude měnit domácí název toho salátu, už i kvůli tomu, že v něm brambory opravdu jsou a není důvod salátu říkat jinak. Ale zaujala mě fotka "pravého" brsalátu. Totiž, až tento rok jsem se podle mně docela neznámého receptu naučila dělat "šmykl'avý šalát" - autorka je Slovenka. Je geniálně jednoduchý a mimořádně dobrý. Prostě oloupané pokrájené brambory ještě horké promícháš s cibulí na proužky a to všecko zaleješ horkým octovým vývarem z bobkového listu, nového koření, pepře, soli, cukru. Promíchá se a nechá proležet. Je skutečně výborný a přitom není přemaštěný. Kdo může cibuli, pochutná si i bez okurek a gothaje.

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 18.12.2014, 06:10:55
  27. avatar
    [4] gerda [*]

    Tak pokud už bych byla natolik neschopná, že bych musela brsalát kupovat, pak teda určitě né v Tescu!Sml57

    superkarma: 1 18.12.2014, 06:04:08
  28. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    http://g.cz/cesi-naposledy-a-jednou-provzdy-7-duvodu-proc-vas-bramborovy-salat-neni-bramborovy-salat-ale-rusky-salat/

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 18.12.2014, 03:11:56
  29. [2] dadma [*]

    Brambory, nakládané okurky, majonéza, vajíčka, cibule, mrkev, hrášek přesně tak dělám bramborový salát. Nedávám hořčici,ale vím, že hodně lidí jí přidává.

    Kupovaný bramborový salát bych si na vánoce nikdy nekoupila.Nekupuji ho ani jindy, prostě mě nechutná. Za mého mládí když stál 1,60,- byl chutnější ,taky nevydržel měsíc.

    superkarma: 1 18.12.2014, 01:22:34
  30. avatar
    [1] rendvo [*]

    já dávám jen brambory, cibule, okurka, salám, majonéza, sůl, pepř + nálev ( voda+ cukr+ ocet ) takový jednoduchý, ale všem chutná Sml16

    superkarma: 0 18.12.2014, 00:27:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme