Domácnost

Týnino pečení

Dokáži v domácnosti mnoho věcí „ošidit“, nebo je prostě nechat udělat někoho jiného za sebe, ale jediné, co si neodpustím, i kdybych měla diář narvaný do posledního místečka, je pečení vánočního pečiva. A stejně tak si myslím, že rodina by kupované pečivo nesla s velkým nevděkem...
I v době, kdy jsem o Vánocích byla těsně před porodem (první termín byl tuším 27.12), navíc s cukrovkou, která mi nedovolovala ani uždibnout (já jsem prostě byla vzorná matka a moje miminko bylo vymodlené, a tak jsem neriskovala ani trošku) jsem prostě neodolala a původní rozhodnutí, že upeču jen symbolicky dva druhy, nakonec skončilo na mé oblíbené desítce...

Moje rodina a zejména můj muž a tchán tvrdí, že lepší pečivo nikde nejedli, a já jim to ráda věřím... A v čem spočívá mé „kouzlo“?
Netuším, snad v té lásce, se kterou vše připravuji. Za ty roky mám dokonce svůj rituál...

Možná vás to překvapí, ale peču velice brzy, buď poslední víkend v listopadu nebo první v prosinci.
V pátek si připravím veškeré suroviny pro výrobu a postupně v robotu zadělám všechna těsta.
Podotýkám, že ho ani jednou za tu dobu nemyji, a tak ušetřím spoustu času.
Postupuji od světlých těst, přes oříšková (ořechy nasekám také ve stejné míse v robotu, jen přidám nástavec) a končím u kakaových.
Tuk si hromadně rozpustím v míse v mikrovlnce a postupně ho do jednotlivých těst přilévám. Nesmí být horký, ale musí být úplně tekutý.
Nijak se nepářu s postupným přidáváním surovin, vždy je tam „naházím“ všechny tak, jak jsou v receptu, a zapnu robot.
Jakmile je těsto kompaktní, vyklopím ho na potravinářskou fólii a pečlivě zabalím a označím názvem.
Takto zpracuji všechny druhy.
Robot rozeberu a naskládám do myčky. Nechci přehánět, ale do hodinky je hotovo...

Sobotu si vyhradím na pečení téměř celou.
Dopoledne uvařím sníh na kokosky, které pomocí mikrotenového sáčku nastříkám na pečící papír.
Ten používám vždy, už si vlastně neumím vůbec pečení bez něj představit.
Kokosky peču docela zprudka, žádné vysušování, máme je rádi uprostřed maličko vlhké. Podle počtu hromádek (ten závisí na množství bílků, ze kterých se uvařil sníh), nejdříve z lineckého těsta vykrájím stejný počet koleček.
Potom postupně vyválím a vykrájím ostatní těsta, a kromě perníčků se snažím, aby každý druh měl svůj tvar.

Milenčino pečivo jsou vždy srdíčka, linecké jsou hvězdičky, ledovci malé kytičky apod. Mám prostě ráda, když pečivo ladí i na talíři. Při vykrajování mi rády pomáhají děti a já se nebráním...
K obědu mezi tím upeču pizzu, když už máme rozpálenou troubu...

Plnění pečiva se provádí třetí večer, který tomu určím.
Protože nemám zastřešený balkón a před několika lety byla zima teplá a hodně pršelo, zkusila jsem pečivo naskládat do plastových krabic a dát do mrazáku.
A od té doby to nedělám jinak. Většinou hned den po pečení připravím všechny krémy – opět, jak jinak, v jedné míse mixéru bez průběžného omývání, a naplním.
Při plnění mám malý trik, který jsem okoukala v cukrářské výrobně – ani krémy ani marmeládu nemažu nožem – je to za prvé pracné a za druhé si tím „zamatláte“ jeden bok pečiva...

Krémy i marmeládu plním do mikrotenových sáčků, kterým ustříhnu růžek a malé množství nastříknu doprostřed každého kousku a druhým přiklopím, a tím stejnoměrně krém rozmažu. Práce jde rychle od ruky a za pomoci dětí to zvládnu za večer komplet i s úklidem.

Pokud budete zkoušet pečivo podle mých receptů, tak začněte krémem do Kadaňských rohlíčků, ten naplňte do cukrářského sáčku s ozdobným nástavcem a po nastříkání na rohlíčky dejte pečivo do mrazáku.

Po naplnění krémem přichází čas čokolády.
Opět se vyplatí, dělat vše najednou.
Ve vodní lázni rozpustím pět čokolád na vaření, přidám půl bílého tuku a míchám, než se rozpustí.
Míchejte opravdu důkladně, protože dobré promíchání (nejlépe ručním mixérem) je důležité pro krásnou hladkost polevy.
Pro jednoduchost pečivo čokoládou nepotírám, ale do čokolády ho namáčím obrácené vzhůru „nohama“ (opět dobrá zkušenost ze školních brigád v cukrářské výrobně aneb co se v mládí naučíš...).
Vše naplněné, nazdobené nechám ztuhnout.
Zbylou polevu, krémy a drobky zužitkuji do tatrankových koulí, jediného nepečeného cukroví, kterým zakončím svou estrádu v kuchyni... :-)))

Do plastikových krabic již „namixuji“ všechny druhy a vytahuji postupně jednu za druhou. Stačí půl hodiny před podáváním.
A když se občas stane, že některou zapomeneme v mrazáku, chutná skvěle i o Velikonocích.      

         
   
15.12.2003 - Dům a byt - autor: Monika Týna Brýdová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [64] Karolina* [*]

    _Lucky: napis normalne vsechno do navodu

    superkarma: 0 16.12.2003, 16:04:40
  2. avatar
    [61] _Lucky [*]

    Tak to my robota nepoužíváme. Snažíme se celá rodina zapojit, i když mamčiny zásluhy jsou nesmírné . Osobně nejraději mám "Opilé čerty", je to zvláštní cukroví, protože se ho dají jednoduše nadělat obrovská kvanta a chutná bombasticky (i když to není nic extra) a navíc NESTÁRNE, neschne, prostě chutná! Nepodařilo se mi ale vložit recept ... nevím, jak přidat ingredience (blbej, holt blbej)

    superkarma: 0 16.12.2003, 14:06:18

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] Smajlinka [*]

    Taky mě překvapil ten tekutý tuk. Není pak to těsto spařené, jak píšou v těch komerčních článcích na Heru? Já ji mám vždycky ztuhlejší, strouhám jí a rychle těsto zpracovávám...

    superkarma: 0 16.12.2003, 10:02:09
  2. avatar
    [59] Oříšek [*]

    Tak já taky asi od příštích Vánoc budu strkat cukroví do mrazáku - letos jsem ho dala na balkon a víte jak to dopadlo? Nějaký si těch pár krabiček "půjčil" (bydlíme v paneláku ve vyvýšeném přízemí) - no napadlo by vás, že někdo ukradne i to pitomý cukroví? A ani nevadilo, že některé druhy ještě nejsou naplněné krémem a dozdobené Týden práce po večerech včudu, si na zítřejší besídku do školky nese cukroví od babičky a já to Hezký začátek Vánoc...

    superkarma: 0 15.12.2003, 22:32:27
  3. avatar
    [58] werka [*]

    Jé tak to já peču většinou po večerech - takže každý den jeden druh, další večery pak zas dodělávám (marmeláda do lineckých, zdobení perníčků ap.) - taky vždycky jeden druh. Pak už jsme většinou grogy

    superkarma: 0 15.12.2003, 22:23:37
  4. avatar
    [57] janinkab [*]

    Pečeme s mamkou a ségrou, někdy pomáhá i brácha- hlavně vyklepávat formičky. Letos už budeme jen zdobit, pečeno už je. Ještě nás čekají vosí hnízda a nepečené koule.

    superkarma: 0 15.12.2003, 18:35:59
  5. avatar
    [50] femme [*]

    Souhlasím s Gabi, pekla jsem cukroví, když byly malé, ale nikdy mě to zvlášť nebavilo a teď už několik let mi peče cukroví jedna má známá, která je cukrářka a úplně se v tom vyžívá a má ho moc dobré a za přijatelnou cenu

    superkarma: 0 15.12.2003, 16:14:19
  6. avatar
    [37] Dašenka [*]

    Máňa-opice:Eva bydlí v Kalifornii, pochybuji,že tam mají formičky. Já je vozila i do Německa a to je za rohem.

    superkarma: 0 15.12.2003, 14:31:43
  7. avatar
    [30] Dašenka [*]

    Julinka: Jak ti může vánočka dlouho vydržet? Já musím péct mezi vánoci a Silvestrem další a to mám v první várce upečenou ještě štolu!!!

    superkarma: 0 15.12.2003, 13:31:36
  8. avatar
    [27] Týna [*]

    Anomis: pozor ta marmeláda musí být bez velkých kousků ovoce, aby se nezacpávala ta díra v sáčku.

    superkarma: 0 15.12.2003, 12:25:30
  9. avatar
    [26] Rena4 [*]

    Reklama na mixer ???

    superkarma: 0 15.12.2003, 12:16:04
  10. avatar
    [23] Týna [*]

    salamandra: Kadaňské jsou proto, že jsou od našich (já jsem původně z Kadaně ), doufala jsem, že jsem je vloni vkládala... a vidím, že to bylo jen mé zbožné přání... hodím ti je odpoledne do vzkazíků, teď nestíhám je najít...

    superkarma: 0 15.12.2003, 11:31:41
  11. avatar
    [22] Zuzča [*]

    Dašenka: VCaletkova: Vladunka: díky . Koupila jsem jak tmavou, tak i bílou, takže budu zdobit a zdobit

    superkarma: 0 15.12.2003, 11:17:12
  12. avatar
    [21] Janinas [*]

    Zrovna včera jsem s dětmi pekla cukroví - linecké a vanilkové rohlíčky. Pustili jsme si u toho koledy a ta vůně, která se linula z trouby byla úžasná a krásně provoněla celý byt. Měla jsem takový hezky pocit blížících se vánoc a měla jsem i radost, když dětem i manželovi cukroví chutnalo.

    superkarma: 0 15.12.2003, 10:07:14
  13. [20] salamandra [*]

    Jéé.Čtu Kadaňské rohlíčky?!Jsem z Kadaně a nic takového neznám-kukala jsem do receptů, vložené nejsou.Šlo by jej napsat?:-)

    superkarma: 0 15.12.2003, 10:03:29
  14. avatar
    [19] medved [*]

    tyno, ty si proste kouzelnice...teto dokonalosti asi nedosahnu nikdy

    superkarma: 0 15.12.2003, 09:43:58
  15. avatar
    [18] Aja [*]

    Týnko, dobrý vychytávky!

    superkarma: 0 15.12.2003, 09:39:28
  16. [17] Karolina* [*]

    Take to delam podobne jako Tyna. Ja nejsem vzorna hospodyne, ale obcas me to prepadne a vyslovene me tesi pect. To si obycejne upecu ruzne sladke pedcivo jako babovky, pernik, srnci hrbety, cukrovi... i slane a domaci housky a chleb. Udelam si vlastni testoviny.Vsechno pak nastrkam do mrazaku a pak uz jen vytahujeme a cekame, kdy to na me zase prijde. Uplne cerstva babovka je asi lepsi a i ta se obcas prihodi, ale my uz jsme si zvykli a kdyz prijde necekane nekdo na navstevu, docela se to hodi.

    superkarma: 0 15.12.2003, 09:39:06
  17. avatar
    [16] Vladunka [*]

    To:Zuzča:Normalne to muzes pouzit na nekolikrat.Poleva ztuhne a pak ji zase zahrejes. Je to fajn. Ustrihnes jen maly ruzek a muzes rovnou zdobit.

    superkarma: 0 15.12.2003, 09:37:48
  18. avatar
    [13] Dašenka [*]

    Dělám to přesně tak jako ty, akorát mažu nožem a polevu štětcem na malování. Pro Zuzča: čokoládu postavím zpět do ledničky a nechám ztuhnout.Dá se použít později. Jinak já od každého druhu odeberu do krabice, kterou dám do mrazáku a na velikonoce mám vystaráno. Cukroví je pak super.

    superkarma: 0 15.12.2003, 09:02:18
  19. avatar
    [12] ValinaK [*]

    Týno, divím se, že tohle všechno tady vyprávíš zadarmiko, když by jsi na tom podle zahraničních vzorů mohla krásně vydělávat. Třeba mě by vůbec nenapadlo, že si můžu takhle usnadnit práci

    superkarma: 0 15.12.2003, 08:50:24
  20. avatar
    [11] Zuzča [*]

    Týnko, mluvila jsi na některém auditku o polevě v sáčku, ktzerou stačí jenom zahřát. Dá se tato poleva rozhřát, použít a zbytek nechat zvonu ztuhnout, nebo se musí vyplácat celá?

    superkarma: 0 15.12.2003, 08:45:25
  21. avatar
    [10] Žábina [*]

    Tohle je právě to co mě nebaví...to patlání s tím....
    Raději si cukroví koupím a znám jednu prodejnu, kde mají fakt výborné....není sice nejlevnější, ale stojí za to.

    superkarma: 0 15.12.2003, 08:33:29
  22. avatar
    [9] Gabi [*]

    Trochu mě překvapil ten tekutý tuk. Já zase mnohem raději zpracovávám těsto ručně, je to příjemné (dřív klidně i s dlouhými nehty) Protože moje maminka pečení cukroví nemiluje, přebrala jsem kdysi štafetu po své babičce a pečeme dohromady a jeden den. Udělám rozpis a předem nakoupím. Ráno vytvořím všechna těsta a pak hned pečeme. Odpoledne (večer) se stihne slepovat a plnit. Ale dělám cukroví jen trochu - protože mě to baví .
    Jinak si myslím, že péct hory cukroví, jen kvůli tomu, že "rodině kupované nechutná" nebo "pečení cukroví je vánoční tradice" by byl nesmysl, musí to být zábava a ne povinnost. Když budu mít pocit (třeba jen maličko), že mě to začíná otravovat, končím !

    superkarma: 0 15.12.2003, 08:06:05
  23. avatar
    [8] Týna [*]

    A na fotoalba jsem dala ukázku mých perníčků, které jsem včera dozdobovala, ještě tam musím dofotit a přidat perníkovou chaloupku, tu jsem doslepovala před chvílí...

    superkarma: 0 15.12.2003, 07:09:42
  24. avatar
    [7] Týna [*]

    Jasně, v mrazáku se rozleží... mám normálně velký mrazák, pečivo tam mám tak do 21.12., pak putuje na balkon (většinou je venku něco kolem nuly a míň... zatím mne počasí nezklamalo a letos jsem navíc kupila velkou plastovou bednu s víkem, kam to vše naskládám, aby se k tomu nedostal případný déšť) a do mrazáku se nakoupím maso, zeleninka a nanukáče na vánoce

    superkarma: 0 15.12.2003, 07:08:26
  25. avatar
    [6] Žížala [*]

    To cukrovi se v mrazaku i rozlezi nebo ne ? Ptam se jen pro zajimavost, me chutna i nerozlezeny :-)

    superkarma: 0 15.12.2003, 06:48:06
  26. avatar
    [5] muflonka [*]

    Marmeládu v sáčku taky vyzkouším, díky za tip. Jenom mě Tynko zajímá, jak máš velký mražák , že se ti tam všechny krabice vlezou . U nás jdou do mražáku jenom povánoční "zbytky" cukroví, jinak mám naštěstí lodžii, kam většinou neprší.
    Někde jsem četla dobrý tip pro bezbalkónové. Aby cukroví nebylo tak vysušené a trochu zvlhlo, má se přidat do každé krabice půlka jablka a každé tři dny měnit za čerstvé.

    superkarma: 0 15.12.2003, 06:18:02
  27. avatar
    [4] Irka1 [*]

    Jak u nas doma, delam to vsechno uplne presne.

    Jen jsem zrychlila vyrobu vanilkovych rohlicku, nedelam je v ruce, ale vykrajuji pulmesicky a
    cukrovi, ktere bude macene v cokolade dam pred tim vychladit, zespoda napichnu na spejli a pak namocim v cokolade. Usetrim si tim polaleny prsty.

    superkarma: 0 15.12.2003, 03:17:51
  28. avatar
    [3] Dudlajlama [*]

    Taky obdivuju vsechno zenske takto obdarene, ne, ze bych byla uplne jelito, takhle vzorna ale nejsem .

    superkarma: 0 15.12.2003, 02:20:11
  29. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Tynko, musis byt strasna sikula. Ja teprve neco sesmolim, Buh mi pri tom pomahej. Jestli najdu cas, bude jen linecke a neco jako pracny, protoze nemam formicky, cpu to do dulku na male muffiny....Ale marmelada jde do pytliku, diky za tip!

    superkarma: 0 15.12.2003, 00:57:12
  30. avatar
    [1] Haninka [*]

    ja mam hodne podobny postup, snad jen tu marmeladu, co jsem vzdy mazala nozem, zkusim dat letos do mikrotenoveho sacku

    superkarma: 0 15.12.2003, 00:09:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme