Domácnost

TVOŘÍME s Ženou-in: Domácí bonboniérky od Paradajky

Po rozkliknutí příspěvku se soutěžním číslem 25 podráždíte chuťové pohárky i potěšíte oko. Poslala nám ho čtenářka Paradajka, ale pokud čekáte vzhledem k jejímu nicku nějaká rajčátka :), tak to jste na omylu. Tvar je sice podobný, ovšem ta chuť a vzhled…

Dobrý den!
Před pár lety se stala mým koníčkem výroba domácích pralinek a bonbonků. Dnes vám posílám dva své oblíbené recepty, které nejsou časově příliš náročné a zvládne je každý. A když je pak hezky zabalíte, můžete mít i pěkný dárek pro někoho blízkého. 

Čokoládové lanýže

  Potřebujeme  

  • 70 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 60 g krupicového cukru (může být i méně)
  • 200 g kvalitní čokolády (čím vyšší obsah kakaa, tím lépe)
  • 2 lžíce likéru podle vlastní chuti např. amaretto (nebo 1 lžíce rumu)
  • na obalení 2 lžíce kakaového prášku, případně strouhaných mandlí 

Postup

Ve vodní lázni rozehřejte smetanu, máslo a cukr. Až se cukr rozpustí, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, až se čokoláda dokonale rozpustí. Nechte vychladnout a ztuhnout v lednici (nejlépe přes noc).

Do menší misky rozložte větší papírový ubrousek (třívrstvý). Do něj prosejte kakaový prášek. Ze ztuhlé hmoty lžičkou odkrajujte menší kousky, bleskově je zaobalte konečky prstů (tvary nemusí být dokonalé, spíše nepravidelné) a pak obalte v kakau. S pomocí ubrousku střídavě nadzvedáváte všemi čtyřmi okraji ubrousku, dokud se dokonale neobalí. Hotové lanýže přesunete do papírových košíčků. Část lanýžů můžete místo v kakau obalit třeba v plátcích mandlí. 

Hrušťáčky v čokoládě

Potřebujeme    

  • 400 g sušených hrušek (ale můžete použít i meruňky)
  • 80 g rozinek
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g čokolády na vaření
  • 3 lžíce rumu
  • rozpuštěná čokoláda na polití
  • bílá poleva na ozdobení

Postup

Hrušky (meruňky) omyjeme v teplé vodě. Necháme okapat a osušíme. Pomeleme 2 × na masovém strojku. Meruňky stačí rozsekat v nádobce ručním mixérem. Pomleté hrušky dáme do misky, přidáme rozinky (můžete taky rozmixovat), cukr, ořechy (polovina mletých, polovina nasekaných - já vše mixuji a je to akorát), na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládu a rum.

mix

Z přísad vypracujeme těsto, které vložíme mezi dva pláty pečícího papíru, rozválíme a krájíme na kostičky nebo můžeme přes fólii vytlačit do tvořítka na led. Hotové bonbóny namáčím v čokoládě. Po ztuhnutí přestříkám bílou čokoládovou polevou. Hotové bonbónky dám do papírových košíčků.

lech

Balit můžete do prázdných krabiček od bonboniér, celofánu a převázat stuhou. 

krabicka

bonboniera

Přeji všem krásný den
Paradajka

______________

Čím dál víc žasnu nad všemi cukrářskými dovednostmi, které posíláte. Vaše Lanýže a Hrušťáčky vypadají nádherně! A jak teprve musí chutnat!
A to celkové balení - to je naprosto profesionální práce. Určitě pěkný dárek pro někoho blízkého (i dalekého)
Děkuji za Váš voňavý čokoládový příspěvek a v prosinci nezapomeňte sledovat hlasování a vyhlášení výherkyň.
Saša

14. září 2011 byla odstartována nová soutěž: TVOŘÍME s Ženou-in. Potrvá až do 12. prosince 2011, do půlnoci.

Průběh a podmínky soutěže

Soutěž potrvá do 12. prosince 2011, do půlnoci. Až do této doby můžete posílat své výtvory, a to formou fotografií a také přiloženým písemným, nejlépe i fotografickým postupem práce.

Vaše práce budeme průběžně zveřejňovat v rubrice Domácnost, pod hlavičkou: TVOŘÍME s Ženou-in.

V týdnu od 12.–18. prosince pak bude na našich stránkách probíhat dvojí hlasování o nejzajímavější domácí výtvor.

Vyhodnocení a odměna

Výhrou budou dvě dárkové poukázky, každá v hodnotě 1000 Kč do nákupního centra Ikea, výběr zboží dle vlastního výběru.

  • Jednu výherkyni vyberete na základě hlasování vy, čtenářky
  • Druhou výherkyni vybereme my tady, v redakci.

Tak háčkujte, vyšívejte, modelujte, lepte, tvořte… a hlavně posílejte.

Buď přímo na e-mail: alexandra.stuskova@zena-in.cz, a nebo na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

Do hlavičky nezapomeňte připsat: TVOŘÍME s Ženou-in

Související články

   
08.12.2011 - Tvoříme - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [93] rendac [*]

    hned bych si dala Sml59

    superkarma: 0 22.02.2013, 22:13:53
  2. avatar
    [92] blesksoft [*]

    já dělám čokoládu do formiček na cukroví

    superkarma: 0 29.12.2012, 07:40:48
  3. [91] jithule [*]

    vypadá to dobře

    superkarma: 0 13.12.2012, 07:57:52

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [90] dajrin [*]

    To je úžasné !!! Sml67 Musím vyzkoušet... Sml16

    superkarma: 0 09.09.2012, 16:49:58
  2. avatar
    [89] blondýna [*]

    Jste šikulka Sml16Sml67Sml67

    superkarma: 0 14.06.2012, 09:23:31
  3. avatar
    [88] PBD [*]

    tohle zkusím,je to nadhera:)

    superkarma: 0 20.02.2012, 14:01:26
  4. [87] elienka13 [*]

    tak jsem akorát dodělala hrušťáčky, lanýže už jsem dělala asi před týdnem a vypadájí náramně, moc děkuji za receptSml67

     

     

    superkarma: 0 21.12.2011, 18:36:05
  5. [86] erarigi [*]

    vypadají luxusně - vyzkouším, díky za tip

    superkarma: 0 15.12.2011, 19:19:42
  6. [85] kajinek [*]

    už se na ně chytám, že je vyzkouším

    superkarma: 0 15.12.2011, 01:09:36
  7. [84] Saritka [*]

    Krásné pro oči a určitě vynikající.Sml67

    superkarma: 0 14.12.2011, 20:36:50
  8. [83] Paradajka [*]

    Gebre — #82 To jsem ráda, že chutnaly. Sml60

    superkarma: 0 13.12.2011, 14:05:42
  9. [82] Gebre [*]

    zkoušela jsem hrušťáčky, jen jsem místo hrušek dala švestky - takže švesťáčky. Děkuji za recept, jsou vynikající. Všichni ochutnávali a ochutnávali, až nic z půlky dávky nezůstalo.

    1. na komentář reaguje Paradajka — #83
    superkarma: 0 13.12.2011, 11:33:59
  10. [81] Paradajka [*]

    tetička25 — #78 Lednice není nutná. Lanýže se neroztečou. Ale je vhodná kvůli trvanlivosti. Dělají se ze smetany. Já je mívám jen ve spíži, kde je jen o něco nižší teplota než v kuchyni. My lanýžky překlápíme z košíčků rovnou do pusy. Abychom si neumazali prsty od kakaa. Sml16Sml16Sml16 Ale u nás dlouho nevydrží. Výroba je jednoduchá a před Silvestrem si obvykle děláme ještě jednu várku.

    superkarma: 0 13.12.2011, 08:56:00
  11. [80] magic11 [*]

    tetička25 — #78 holt se musí vyndat z lednice těsně před podáváním, ale chuťově jsou úúúžasnééééSml59Sml59Sml67Sml67

    superkarma: 0 12.12.2011, 21:36:09
  12. avatar
    [79] dasena [*]

    tetička25 — #78 to jsou nevýhody všech polévaných cukrovíček

    superkarma: 0 12.12.2011, 14:34:37
  13. [78] tetička25 [*]

    Zkoušela jsem čokoládové lanýže a mám dotaz, to cukroví se musí hned sníst, protože jinak hrozně rychle taje, po hodince, co bylo na stole, už bylo velmi měkké, tak si neumím představit, že to někomu přinesu jako bomboniéru, to aby jí pak vrazili na celou noc do ledničky, nebo jak?

    1. na komentář reaguje dasena — #79
    2. na komentář reaguje magic11 — #80
    3. na komentář reaguje Paradajka — #81
    superkarma: 0 12.12.2011, 08:33:07
  14. avatar
    [77] dalma [*]

    Mňam! Nááádhera. Sml29

    superkarma: 0 09.12.2011, 19:22:37
  15. [76] Keltka [*]

    JŮŮŮ TAK TO SE MI LÍBÍ A MOC !!! super nápadSml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 09.12.2011, 01:06:30
  16. [75] Alla 11 [*]

    Určitě vyzkoušímSml22

    superkarma: 0 08.12.2011, 22:26:06
  17. [74] jarčinka [*]

    Mňam, hned bych si jeden kousek dala Sml67

    superkarma: 0 08.12.2011, 22:17:40
  18. avatar
    [73] saruz [*]

    takové bonboniéry musí udělat radost každému,jsou moc krásné Sml67

    superkarma: 0 08.12.2011, 21:56:31
  19. [72] Peggy89 [*]

    vypadá to dobře Sml16

    superkarma: 0 08.12.2011, 21:05:49
  20. [71] járuš1 [*]

    Sbíhají se mi sliny.

    superkarma: 0 08.12.2011, 20:12:23
  21. [70] sedalu [*]

    Mňam dala bych si Sml59

    superkarma: 0 08.12.2011, 19:10:29
  22. [69] Lydia001 [*]

    Vypadá to překrásně, navíc když jsou domácky dělané!

    superkarma: 0 08.12.2011, 18:53:58
  23. avatar
    [68] Ginger20 [*]

    Asi bych tu krabičku snědla jen sama! Fakt to vypadá dost lákavě!Sml32

    superkarma: 0 08.12.2011, 18:08:55
  24. avatar
    [67] babicka11 [*]

    jeden jako druhý... už snad ani se nebudu koukat. Tloustnu, jen se podívám Sml52

    superkarma: 0 08.12.2011, 17:58:49
  25. [66] mechanik [*]

    Bonbony vypadají super,skoro jako kupované

    superkarma: 0 08.12.2011, 17:51:17
  26. [65] veru.k [*]

    Už se mi sbíhají sliny... asi to někdy vyzkoušímSml16

    superkarma: 0 08.12.2011, 17:37:58
  27. [64] Jala [*]

    To vypadá fantasticky Sml16Sml16Sml16Sml16Sml16 - jako belgické pralinky, které jsou mimochodem v Belgii hoooodně drahé.

    Jsi opravdová šikulka!

    superkarma: 0 08.12.2011, 17:35:56
  28. avatar
    [63] Bugy [*]

    to je tak nádherné, že ani nemůžu uvěřit, že bonbony jsou dělané doma! Sml67

    superkarma: 0 08.12.2011, 17:16:07
  29. [62] akčak [*]

    jej ,to bych si dala

    superkarma: 0 08.12.2011, 16:46:12
  30. avatar
    [61] karlak [*]

    Jen si vzít a zakousnout.Sml66

    superkarma: 0 08.12.2011, 16:35:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme