Reklama

Po rozkliknutí příspěvku se soutěžním číslem 25 podráždíte chuťové pohárky i potěšíte oko. Poslala nám ho čtenářka Paradajka, ale pokud čekáte vzhledem k jejímu nicku nějaká rajčátka :), tak to jste na omylu. Tvar je sice podobný, ovšem ta chuť a vzhled…

Dobrý den!
Před pár lety se stala mým koníčkem výroba domácích pralinek a bonbonků. Dnes vám posílám dva své oblíbené recepty, které nejsou časově příliš náročné a zvládne je každý. A když je pak hezky zabalíte, můžete mít i pěkný dárek pro někoho blízkého. 

Čokoládové lanýže

  Potřebujeme  

  • 70 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 60 g krupicového cukru (může být i méně)
  • 200 g kvalitní čokolády (čím vyšší obsah kakaa, tím lépe)
  • 2 lžíce likéru podle vlastní chuti např. amaretto (nebo 1 lžíce rumu)
  • na obalení 2 lžíce kakaového prášku, případně strouhaných mandlí 

Postup

Ve vodní lázni rozehřejte smetanu, máslo a cukr. Až se cukr rozpustí, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, až se čokoláda dokonale rozpustí. Nechte vychladnout a ztuhnout v lednici (nejlépe přes noc).

Do menší misky rozložte větší papírový ubrousek (třívrstvý). Do něj prosejte kakaový prášek. Ze ztuhlé hmoty lžičkou odkrajujte menší kousky, bleskově je zaobalte konečky prstů (tvary nemusí být dokonalé, spíše nepravidelné) a pak obalte v kakau. S pomocí ubrousku střídavě nadzvedáváte všemi čtyřmi okraji ubrousku, dokud se dokonale neobalí. Hotové lanýže přesunete do papírových košíčků. Část lanýžů můžete místo v kakau obalit třeba v plátcích mandlí. 

Hrušťáčky v čokoládě

Potřebujeme    

  • 400 g sušených hrušek (ale můžete použít i meruňky)
  • 80 g rozinek
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g čokolády na vaření
  • 3 lžíce rumu
  • rozpuštěná čokoláda na polití
  • bílá poleva na ozdobení

Postup

Hrušky (meruňky) omyjeme v teplé vodě. Necháme okapat a osušíme. Pomeleme 2 × na masovém strojku. Meruňky stačí rozsekat v nádobce ručním mixérem. Pomleté hrušky dáme do misky, přidáme rozinky (můžete taky rozmixovat), cukr, ořechy (polovina mletých, polovina nasekaných - já vše mixuji a je to akorát), na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládu a rum.

mix

Z přísad vypracujeme těsto, které vložíme mezi dva pláty pečícího papíru, rozválíme a krájíme na kostičky nebo můžeme přes fólii vytlačit do tvořítka na led. Hotové bonbóny namáčím v čokoládě. Po ztuhnutí přestříkám bílou čokoládovou polevou. Hotové bonbónky dám do papírových košíčků.

lech

Balit můžete do prázdných krabiček od bonboniér, celofánu a převázat stuhou. 

krabicka

bonboniera

Přeji všem krásný den
Paradajka

______________

Čím dál víc žasnu nad všemi cukrářskými dovednostmi, které posíláte. Vaše Lanýže a Hrušťáčky vypadají nádherně! A jak teprve musí chutnat!
A to celkové balení - to je naprosto profesionální práce. Určitě pěkný dárek pro někoho blízkého (i dalekého)
Děkuji za Váš voňavý čokoládový příspěvek a v prosinci nezapomeňte sledovat hlasování a vyhlášení výherkyň.
Saša

14. září 2011 byla odstartována nová soutěž: TVOŘÍME s Ženou-in. Potrvá až do 12. prosince 2011, do půlnoci.

Průběh a podmínky soutěže

Soutěž potrvá do 12. prosince 2011, do půlnoci. Až do této doby můžete posílat své výtvory, a to formou fotografií a také přiloženým písemným, nejlépe i fotografickým postupem práce.

Vaše práce budeme průběžně zveřejňovat v rubrice Domácnost, pod hlavičkou: TVOŘÍME s Ženou-in.

V týdnu od 12.–18. prosince pak bude na našich stránkách probíhat dvojí hlasování o nejzajímavější domácí výtvor.

Vyhodnocení a odměna

Výhrou budou dvě dárkové poukázky, každá v hodnotě 1000 Kč do nákupního centra Ikea, výběr zboží dle vlastního výběru.

  • Jednu výherkyni vyberete na základě hlasování vy, čtenářky
  • Druhou výherkyni vybereme my tady, v redakci.

Tak háčkujte, vyšívejte, modelujte, lepte, tvořte… a hlavně posílejte.

Buď přímo na e-mail: alexandra.stuskova@zena-in.cz, a nebo na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

Do hlavičky nezapomeňte připsat: TVOŘÍME s Ženou-in

Související články