Přísady:

Na těsto:

  • 100 g změklého másla nebo margarínu
  • 80 g cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • 2 vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 100 g mletých mandlí

Na náplň:

  • 200 ml vychlazené smetany ke šlehání
  • 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 50 ml mléka
  • 120 – 150 g tvarohu s jahodovou příchutí
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 250 g jahod

Na ozdobení:

  • několik lístků meduňky

Ještě potřebujeme:
dortovou formu (O 26 cm)
cukrářský sáček


Příprava:

1. Na přípravu těsta ušleháme máslo nebo margarín, cukr, vanilkový cukr elektrickým ručením šlehačem na středním stupni dohladka. Postupně za stálého míchání přidáme po jednom vejce a vyšleháme. Smícháme mouku a kypřicí prášek, krátce vmícháme do směsi a zašleháme, naposledy ručně vmícháme mandle. Těsto dohladka rozetřeme do vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut.

Elektrická trouba: 180°C, Horkovzdušná trouba: 160°C, Plynová trouba: stupeň 3

2. Okraj formy uvolníme a odstraníme, korpus vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Korpus položíme na dortový podnos.

3. Na přípravu náplně vyšleháme elektrickým ručním šlehačem smetanu ke šlehání se Smeta-fixem a vanilínovým cukrem na středním stupni dotuha. Důkladně promícháme mléko a jahodový tvaroh, přidáme tvaroh a vše ušleháme dohladka. Vmícháme ušlehanou šlehačku. Náplň naplníme do cukrářského sáčku a na korpus naneseme hustě vedle sebe pusinky. Jahody omyjeme, necháme odkapat, zbavíme stopek, rozkrojíme na půlky a rozložíme na povrch náplně.

4. Ozdobíme několika lístky meduňky a ihned podáváme nebo až do podávání uchováváme v chladničce.

Jahodová sezona startuje. Oslaďte si krásné jaro!

Kalamáta Papadimitriou

čokoládový koláč s jahodami

jahodový koláč s rebarborou

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Dr. Oetker, archiv redakce

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama