tvarohový dort

Tvarohové dorty jsou osvěžující, moc dobré a většinou je jejich příprava poměrně snadná. Takový je i náš dnešní recept. Chuťově opravdu vyladěný, protože kombinaci tvarohu, čokoládovo-oříškové pomazánky a skořice si snadno zamilujete.

Moje sestra je v kuchyni jako doma. Asi to máme v rodině. Od té doby, co má svůj vlastní dům, tak vaří a peče nejen pro svého přítele, ale často také pro nás. S recepty si hraje. Vymýšlí své vlastní, inovuje ty klasické. A vznikají opravdové pochoutky.

Příprava dnešního tvarohového dortu vám nezabere ani moc času, ani není příliš složitá. A pro krásné jarní dny je tento dezert ideální

Suroviny

piškotové těsto

  • 40 g škrobové moučky
  • 40 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 lžíce vody
  • 100 g cukru
  • 1 sáček skořicového cukru
  • tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
  • papír na pečení

tvarohová náplň

  • 6 plátků želatiny (1 balíček)
  • 200 g cukru moučka
  • 375 ml smetany ke šlehání
  • 500 g tučného tvarohu
  • moučkový cukr

na dokončení

  • nutella

Postup

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky utřete se dvěma lžícemi vody a skořicovým cukrem, dokud nejsou světlé a lehce zpěněné. Přidejte škrobovou moučku, mouku a prášek do pečiva.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který přidejte k předchozím surovinám.

Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 24 cm. Vymažte ji, vysypejte moukou a nalijte do ní těsto. Pečte na 200 °C asi 20 - 30 minut. Hotový korpus nechejte úplně vychladnout.

Vychladlý korpus podélně rozřízněte na poloviny. Každou polovinu po řezné straně potřete vyšší vrstvou nutelly nebo jiného lískooříškového či čokoládového krému.

Spodní polovinu položte na talíř, na kterém budete servírovat, namazanou stranou nahoru. Kolem korpusu dejte umytý rozevírací kruh z dortové formy, ve které jste korpus pekli. Boky vyložte pruhy pečicího papíru.

Smetanu ohřejte v hrnci, ať není úplně vřelá. Vložte do ní rozlomené plátky želatiny a nechejte asi pět minut odpočívat. Poté ještě malinko zahřívejte (nesmí se vařit!!!), na nižší teplotu a míchejte, dokud se želatina nerozpustí.

Tvaroh a cukr vyšlehejte společně do kompaktního krému. Do toho přidejte želatinu se smetanou a připravený krém rozprostřete na korpus. Přikryjte druhým plátem, namazanou stranou na tvaroh.

Nechejte v lednici, ideálně do druhého dne. Před servírováním posypejte moučkovým cukrem, případně opět skořicovým cukrem.

Dobrou chuť přeje Jules.

Čtěte také

Reklama