Reklama

tvarohovo makový koláč

Ať mi ještě někdo zkusí říct, že sociální sítě jsou ztráta času. Pokud máte mezi přáteli a sledovanými stránkami ty správné lidi, tak není lepší zdroj inspirací než právě Facebook. Nedávno můj oblíbený slovenský blog o vaření Dulce de Leche zveřejnil skvěle vypadající koláč. A protože moje děti milují tvaroh i mák, tak nebylo nad čím přemýšlet a hned jsem recept vyzkoušela.

V receptu jsem si udělala drobné změny, protože některé věci jsem chtěla udělat maličko jinak. A koláč byl skvělý!

Suroviny

na těsto:
200 g hladké mouky
50 g cukru moučka
80 g másla
1 vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

náplň:
500 g tučného tvarohu
150 g Lučiny
100 g Mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
250 g cukru moučka
150 g másla
2 vejce
100 g mletého máku
2 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

Ze surovin na těsto si vypracujeme hladké těsto, které rozválíme do rozevírací dortové formy, kterou jsme na dně vyložili tvarohovo makový koláčpečicím papírem. Těsto rozprostřeme buď rukama, nebo malým válečkem na těsto. U krajů mírně zvedneme kolem stěn formy. Dáme odpočinout do lednice, než si připravíme náplň.

Všechny suroviny na náplň jsem dala do kuchyňského robota se šlehací metlou a vyšlehala dohladka.

Náplň nalijeme na připravené těsto a dáme do trouby, vyhřáté na 170 °C. Pečeme asi 50 minut, poté vypneme troubu a koláč v ní necháme ještě asi hodinu chladnout.

Je velice dobré nechat koláč ještě alespoň šest hodin v chladnu.

Podáváme při pokojové teplotě.

Dobrou chuť přeje elly.